close
Τα 9 πιο Συνηθισμένα Προβλήματα Εγκυμοσύνης και Πότε να Επισκεφτείτε τον Γιατρό

Τα 9 πιο Συνηθισμένα Προβλήματα Εγκυμοσύνης και Πότε να Επισκεφτείτε τον Γιατρό

Το άρθρο υποστηρίζεται από την Mustela. Σας ευχαριστούμε που στηρίζετε τις μάρκες που στηρίζουν το Mommy Cool και τις μαμάδες.

Αν και οι μικροενοχλήσεις που «στιγματίζουν» μια εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές, στην πλειονότητά τους δεν είναι επικίνδυνες και δεν πρέπει να σας ανησυχούν. Εντούτοις, ορισμένες ενοχλήσεις πρέπει να σας παρακινήσουν να επισκεφθείτε τον γιατρό σας χωρίς να περιμένετε το επόμενο τακτικό ραντεβού σας. Αυτό δε σημαίνει ότι αποτελούν οπωσδήποτε ένδειξη σοβαρού προβλήματος, αλλά καθιστούν απαραίτητη την επίσκεψη στον ειδικό ο οποίος θα βεβαιώσει ότι όλα πάνε καλά για εσάς και το μωρό σας.

Προκειμένου να αποκτήσετε καλά «αντανακλαστικά» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, μάθετε να αναγνωρίζετε τις προειδοποιητικές ενδείξεις! Ανεξάρτητα από τη φάση στην οποία βρίσκεστε, να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας σε περίπτωση που εμφανιστούν οι ακόλουθες ενδείξεις:

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ

Παρόλο που συνήθως είναι άνευ σημασίας, οι αιμορραγίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να λαμβάνονται πάντα σοβαρά υπ’ όψιν. Πράγματι, κατά το πρώτο τρίμηνο, ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη αποβολής ή εξωμητρίου κύησης, ενώ κατά το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο, υποδεικνύουν κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή αποκόλλησης πλακούντα. Με ένα υπερηχογράφημα, ο γιατρός σας μπορεί να διαπιστώσει την αιτία της αιμορραγίας.

Υπάρχει ωστόσο μια εξαίρεση: 48 ώρες μετά τη γυναικολογική εξέταση μπορεί να παρατηρηθεί ελαφριά ροή αίματος με καφέ χρώμα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

ΡΟΗ ΥΓΡΟΥ

Η απώλεια υγρού μπορεί να υποδεικνύει ρωγμή ή ρήξη του αμνιακού σάκου και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Επιπλέον, όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα του περιβάλλοντος το αμνιακό υγρό παύει να είναι στείρο και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του μωρού. Μεταβείτε στο μαιευτήριο μέσα σε 2 ώρες το πολύ. Εκεί θα πραγματοποιηθεί ανάλυση του υγρού που χάνετε, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για αμνιακό υγρό. Φροντίστε να έχετε μαζί σας το σερβιετάκι ή το εσώρουχό σας για να τα δείξετε στον γιατρό αν σας το ζητήσει.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΕΜΕΤΟΣ

Μερικές φορές, η έντονη ναυτία που συνοδεύεται από έμετο είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Εντούτοις, αν κάνετε έμετο πάνω από 4 έως 6 φορές την ημέρα, αν δεν μπορείτε να διατηρήσετε στο στομάχι σας καμία τροφή και χάνετε βάρος ή αρχίζετε να εμφανίζετε συμπτώματα αφυδάτωσης, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΣΥΣΠΑΣΕΙΣ

Οι μη επώδυνες, μη ακριβείς και μη τακτικές συσπάσεις είναι κάτι πολύ συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν πρέπει να σας ανησυχούν. Αντίθετα, αν γίνουν τακτικές και επώδυνες ή συνοδεύονται από αιμορραγία ή απώλεια υγρών, μπορεί να είναι ανησυχητικές. Ξαπλώστε για λίγο ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο και αν οι συσπάσεις δεν σταματήσουν, επικοινωνήστε με τον γιατρό ή το μαιευτήριό σας. Το ίδιο ισχύει αν νιώσετε ξαφνικούς έντονους ή ασυνήθιστους πόνους μέσα στη μήτρα.

ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ

Αν το μωρό σας πάψει ξαφνικά να κινείται και δεν νιώθετε καμία κίνησή του για ένα 24ωρο, ακόμα κι όταν είστε ξαπλωμένη ήρεμα για μερικά λεπτά και προσπαθείτε να το διεγείρετε, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ο οποίος θα ελέγξει τη ζωτικότητά του με ένα υπερηχογράφημα.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

Αν παίρνετε πάνω από 2 κιλά την εβδομάδατα χέρια και τα πόδια σας φαίνονται πρησμένα (οίδημα) και/ή παρουσιάζετε υπέρταση, επισκεφθείτε τον γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση. Αυτές οι ενδείξεις μπορεί να υποδεικνύουν προεκλαμψία (ή τοξαιμία εγκυμοσύνης), η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Αν αυτή η επιπλοκή της εγκυμοσύνης εξελιχθεί σε εκλαμψία, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας και του μωρού.

ΠΥΡΕΤΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 38°

Ο γιατρός σας θα επιβεβαιώσει ότι ο πυρετός δεν οφείλεται σε λοίμωξη που ενδέχεται να επηρεάσει το μωρό και αν χρειαστεί, θα σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

ΠΟΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΥΡΗΣΗ

Αν νιώθετε κάψιμο κατά την ούρηση ή ακατανίκητη επιθυμία να ουρήσετε μερικά λεπτά αφού έχετε ήδη πάει στην τουαλέτα, ενδέχεται να πάσχετε από ουρολοίμωξη. Όπως συμβαίνει με όλες τις λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να θεραπευτεί, προκειμένου να μην μεταδοθούν τα μικρόβια στο μωρό σας. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας υποδείξει να κάνετε εξέταση ούρων και θα σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

ΠΤΩΣΗ Ή ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

Η πτώση ή το χτύπημα στην κοιλιά (χτύπημα μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πτώση μέσα στο σπίτι…) ενδέχεται να προκαλέσουν ελαφριά αποκόλληση πλακούντα. Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο, επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό ή το μαιευτήριό σας, προκειμένου να ελεγχθεί με υπερηχογράφημα η ζωτικότητα του μωρού σας και η έκφυση του πλακούντα. Επίσης, θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση αίματος για να επιβεβαιωθεί ότι το αίμα σας δεν έχει αναμειχθεί με το αίμα του μωρο.

Το Mommy Cool προτείνει για τη μέλλουσα μαμά:

Κρέμα και λαδάκι για ραγάδες Mustela® σχεδιασμένα για την πρόληψη και τον περιορισμό της εμφάνισης των ραγάδων. Μπορουν να εφαρμόζονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενυδατώνουν και καταπραΰνουν από το αίσθημα τραβήγματος του δέρματος.

Το εκχύλισμα από έλαιο maracuja, το βασικό ενεργό συστατικό, ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος και αφήνει το δέρμα απαλό και μεταξένιο.

Μπορούν να συνδυαστούν για μέγιστα αποτελέσματα.

 Nursing Comfort Balm Mustela®, Κρέμα για Θηλές, καταπραΰνει και επανορθώνει, διατηρώντας την άνεση στο δέρμα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Ειδικά σχεδιασμένη για την προστασία των ευαισθητοποιημένων θηλών, καταπραΰνει και βοηθά στην αποκατάσταση του δέρματος, ώστε οι νέες μητέρες να απολαμβάνουν πλήρως τον θηλασμό.

Χωρίς άρωμα και με 100% συστατικά φυσικής προέλευσης. Το βασικό συστατικό της είναι το Ελαιόλαδο, γνωστό για τις θρεπτικές του ιδιότητες.

error: Content is protected !!