close
Γιατί είναι δύσκολη η εγκυμοσύνη μετά τα 40 για τη γυναίκα;

Γιατί είναι δύσκολη η εγκυμοσύνη μετά τα 40 για τη γυναίκα;

Γράφει ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

Περισσότερες από 5.000 Ελληνίδες αποκτούν κάθε χρόνο μωρό μετά τα 40 τους χρόνια, επειδή νωρίτερα δεν είχαν βρει τον κατάλληλο σύντροφο, δεν ήταν έτοιμες να αρχίσουν οικογένεια ή προείχε η καριέρα τους.

Αν και η αναμονή είναι θετική για την γυναίκα από οικονομικής και συναισθηματικής πλευράς, από βιολογικής δεν είναι ό,τι το καλύτερο γιατί τα ωάριά της δεν είναι τόσο πολλά ούτε τόσο υγιή όσο όταν ήταν νεότερη.

Στην πραγματικότητα, τα ωάρια των μεγάλης ηλικίας γυναικών είναι πιθανότερο να φέρουν ορισμένες γενετικές ανωμαλίες οι οποίες συνοδεύονται από υψηλά ποσοστά αποβολής του εμβρύουΜετά τα 40 είναι επίσης πολύ αυξημένος ο κίνδυνος γέννησης μωρού με παθήσεις όπως το σύνδρομο Down, γι’ αυτό και συνιστάται αμνιοπαρακέντηση σε περίπτωση εγκυμοσύνης με φυσική σύλληψη.

«Οι γυναίκες άνω των 40 ετών έχουν λιγότερες από 5% πιθανότητες φυσικής σύλληψης κάθε μήνα που προσπαθούν, αλλά με τη χρήση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής οι πιθανότητες αυτές φθάνουν έως και το 10% σε κάθε κύκλο, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής» λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. ΒασιλόπουλοςMD, MScειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ. «Το μεγάλο ερώτημα, όμως, μετά τα 40 δεν είναι αν θα καταφέρουν να μείνουν έγκυοι, αλλά κατ’ αρχάς αν αυτό θα επιτευχθεί με δικά τους ωάρια ή όχι».

Προς τον σκοπό αυτό, πολύ σημαντικό είναι να φροντίσει η γυναίκα να καταψύξει εγκαίρως τα ωάρια της, εάν επιθυμεί να αποκτήσει αργότερα παιδί χρησιμοποιώντας το δικό της γενετικό υλικό.  Η ηλικία που συνήθως προτείνεται στη γυναίκα για κρυοσυντήρηση των ωαρίων της είναι τα 30-35 έτη, αν και μπορεί να γίνει και λίγο αργότερα. Ειδάλλως, η εναλλακτική λύση  μπορεί να είναι η δωρεά ωαρίων από νεότερη ηλικιακά γυναίκα.

Ο προηγμένος γενετικός έλεγχος των εμβρύων επίσης βοηθά πολύ και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής, αφού επιτρέπει την επιλογή των υγιέστερων εμβρύων, προσθέτει ο Δρ. Βασιλόπουλος.

Επειδή εξάλλου το ζητούμενο μετά τα 40 δεν είναι ο αριθμός των ωαρίων που λαμβάνονται, αλλά το να είναι κάποιο από αυτά υγιές ώστε να οδηγήσει σε ένα υγιές μωρό, υπάρχουν καινούργια πρωτόκολλα εξωσωματικής, φιλικότερα προς την ασθενή, με τη χρήση των μισών περίπου ενέσεων και με ελάχιστη δοσολογία ορμονικών σκευασμάτων.

Τέλος, η γυναίκα πρέπει να φροντίσει να διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος, γιατί έτσι μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος καισαρικής τομής, πρόωρου τοκετού, απόκτησης μωρού με χαμηλό βάρος γέννησης και διαβήτη κύησης.

Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος
Ιατρός Αναπαραγωγής
Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος
a. Praticien Attaché CHU Cochin, Paris

https://drvasilopoulos.com/

error: Content is protected !!