close
Όχι, δεν έχουμε μόνο 18 Καλοκαίρια μαζί με τα παιδιά μας. Έχουμε πολλά περισσότερα

Όχι, δεν έχουμε μόνο 18 Καλοκαίρια μαζί με τα παιδιά μας. Έχουμε πολλά περισσότερα

Το έχουμε διαβάσει και το έχουμε αναρτήσει πολλές φορές ότι έχουμε μόνο 18 καλοκαίρια μαζί με τα παιδιά μας.

Το κείμενο ξεκινά κάπως έτσι:

«Μια φίλη μου είπε κάτι τις προάλλες που με έκανε να παγώσω. Είπε ότι “Αν το σκεφτείς, έχουμε μόνο 18 καλοκαίρια μαζί με τα παιδιά μας”. Η καρδιά μου σφίχτηκε.

Ο γιος μου είναι ήδη 2 ετών, οπότε αυτόματα σκέφτηκα, ότι μας απομένουν μόλις 16 καλοκαίρια…

16 καλοκαίρια όλοι μαζί ως οικογένεια. Για να πάμε διακοπές μαζί. Να χώσουμε τα πόδια μας στην άμμο και να πιτσιλάμε ο ένας τον άλλον στην παραλία.

16 καλοκαίρια για να απολαύσουμε τις ζεστές, νωχελικές Κυριακές. Για να απλωθούμε στον καναπέ, βλέποντας μεσημεριανές ταινίες ή να καταβρέχουμε ο ένας τον άλλον με το λάστιχο.

16 παιδικά καλοκαίρια, μέχρι να τελειώσει σιγά-σιγά ο χρόνος που όλοι θα μοιραζόμαστε την ίδια στέγη. Που θα μεγαλώνουμε μαζί, ο ένας με τον άλλον, και όχι χωριστά, και που θα δημιουργούμε αναμνήσεις, τις οποίες ελπίζουμε, ότι κάποτε θα αναπολούμε με αγάπη.

16 καλοκαίρια εξερευνήσεων. Για να ανακαλύψουμε νέα μέρη, να ζήσουμε νέες περιπέτειες, ακόμα κι αν παραμείνουμε στην πόλη μας.»

Και τελειώνει έτσι:

«Δεν θέλω να θρηνώ για κάτι που δεν έχω χάσει ακόμα, αλλά συνειδητοποιώ πόσο γρήγορα περνούν τα χρόνια. Και αφού δεν μπορώ να πατήσω «πάυση» και να κάνω τις στιγμές να κρατήσουν λίγο ακόμα, θα προσπαθήσω να απολαύσω τη ζωή και να είμαι παρούσα σε κάθε μία από αυτές.

Γιατί πολύ γρήγορα, τα δύο γίνονται 10 και μετά 15 και μετά «Στο υπόσχομαι θα σε πάρω, μαμά».

Έτσι, όσο ακόμα έχουμε τις μέρες μας αυτές μαζί, θα γελάμε και θα τραγουδάμε και θα μένουμε ξύπνιοι έως αργά και θα κάνουμε κάμπινγκ στον κήπο. Θα κλείνουμε τα κινητά μας και θα περνάμε τις μέρες μας έξω και θα απολαμβάνουμε όλον τον χρόνο που έχουμε μαζί. Γιατί έχουμε ακόμα 16 χρόνια μαζί. Και είναι πολλά!»

Δεν σας κρύβω πως αυτό το κείμενο μου προκάλεσε μια πίεση και ένα άγχος επειδή «τελειώνει» ο χρόνος μας! Πήγαμε στα διαφορά μέρη που θα ήθελα να τους δείξουμε; Τους έμαθα όλες τις δεξιότητες για να είναι έτοιμοι όταν θα φύγουν; Σαφώς και θα ήταν ουτοπικό αν προλάβαινα να κάνω όλα αυτά που στο μυαλό μου φαντάζουν ως τα ιδανικά για να προετοιμάσουν τα παιδιά μου μέχρι το τέλος αυτών τον περίφημων 18 καλοκαιριών.

Για αυτό και όταν διάβασα το post της αγαπημένης μας Ραφαέλας του Wholesome Parenting, ένιωσα μια απίστευτη ανακούφιση! Λες και σηκώθηκε το βάρος όλου του κόσμου από πάνω μου!

Απολαύστε την ανάρτηση της:

«Είμαι σίγουρη ότι έχεις ακούσει ξανά φράσεις όπως: “απόλαυσε τα τώρα που είναι μικρά“, “ο χρόνος περνάει γρήγορα, θα μεγαλώσουν και δε θα θέλουν να περνάνε χρόνο μαζί σου πια“, και το πασίγνωστο “έχεις μόνο 18 καλοκαίρια με τα παιδιά σου“.

Ε όχι. Δεν χρειάζεται η γονεϊκότητα να περιορίζεται μόνο στα πρώτα χρόνια του παιδιού.

Η δουλειά που κάνεις τώρα, η σχέση που χτίζεται καθώς μεγαλώνεις με το παιδί σου, η αγάπη που παίρνει, η σύνδεση που μπαίνει γερό θεμέλιο, θα σου δώσουν πολύ περισσότερο χρόνο από όσο πιστεύεις με τα παιδιά σου.

Δεν χρειάζεται να είσαι ο τέλειος γονιός για να συνεχίσει η σχέση αυτή να χτίζεται και να γίνεται όλο και πιο βαθιά. Τα παιδιά θέλουν αγάπη, σεβασμό, κατανόηση, επικοινωνία. Θέλουν να τα καταλάβεις, και να είσαι κοντά τους, χωρίς να τους στερείς το χώρο τους για εξέλιξη και αυτονομία.

Κι αν κάνεις τη δουλειά σου σωστά, τότε σου υπόσχομαι πως έχεις μπροστά σου ακόμα πολλά καλοκαίρια με τα παιδιά σου.

Δες όλη την ανάρτηση της Ραφαέλας έδω

error: Content is protected !!