close
Σε εσένα, τη μητέρα που νιώθεις μοναξιά αυτή τη στιγμή – δεν θα είναι έτσι για πάντα.

Σε εσένα, τη μητέρα που νιώθεις μοναξιά αυτή τη στιγμή – δεν θα είναι έτσι για πάντα.

Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο στη μητρότητα ήταν η μοναξιά. Μεγάλωσα σε μια μεγάλη οικογένεια έξι ατόμων και  δεν ένιωσα ποτέ ούτε ένα λεπτό μοναξιάς. Ακόμα και όταν μετακόμισα και έζησα μόνη μου, η μοναξιά δεν με περικύκλωνε στο διαμέρισμά μου – απολάμβανα τη μοναξιά. Απολάμβανα να γνωρίζω τον εαυτό μου.

Αλλά για κάποιο λόγο, μετά που έγινα μητέρα  πνίγηκα από τη μοναξιά. Μετά από λίγους μήνες που έμενα σπίτι με τα δύο μικρά μου παιδιά, η θλίψη άρχισε να με πλημμυρίζει. Η ζωή μου άρχισε να φαίνεται σαν να έχει κολλήσει σε επανάληψη. Ξυπνούσα, εκτελούσα μονότονη δουλειά μετά από μονότονη δουλειά και έπαιζα προσποιητά με τα παιδιά.

Η απελπισία ήταν πάντα μέσα μου. Μόνο που δεν ήξερα τι ήταν ή γιατί ήταν εκεί. Έτσι, το αγνοούσα. Αλλά δεν έφυγε. Στην πραγματικότητα, η δυσαρέσκεια ξέφυγε λίγο από τον έλεγχο. Υπήρχαν μέρες που το έβγαζα στα παιδιά μου – φωνάζοντας στα γλυκά, αθώα μάτια τους.

Θυμάμαι μια μέρα συγκεκριμένα όταν η συντριπτική μου θλίψη με κατέκλυσε. Έβαλα ένα καρτούν για τα παιδιά και μπήκα στο μικρό μου μπάνιο μόνο και μόνο για να κλάψω – μόνη μου. Κάθισα εκεί, αφήνοντας τα δάκρυα να κυλούν στα μάγουλά μου ενώ τα παιδιά μου έβλεπαν το καρτούν τους, χωρίς να ξέρουν πόσο λυπημένη ήταν η μαμά τους. Παρά αυτά τα βαριά συναισθήματα που έβγαιναν από μέσα μου, εξακολουθούσα να αγνοώ την απελπισία που ένιωθα.

Το μεγαλύτερο λάθος που έκανα στην αντιμετώπιση της μοναξιάς μου είναι ότι ποτέ δεν το εξέφρασα σε κανέναν – ούτε καν στον σύζυγό μου.

Και σύντομα, η απελπισία στην καρδιά μου έκανε χώρο για την ντροπή που ένιωθα επίσης. Συνειδητοποίησα ότι είχα ευλογηθεί με δύο υγιή παιδιά που επίσης μπορούσα να μείνω σπίτι μαζί τους. Ήξερα ότι ήμουν τυχερή που είδα τα πρώτα βήματα, τα πρώτα γέλια, τα πρώτα φαγητά. Αλλά χωρίς κανέναν να το μοιραστώ, η μοναξιά με έπνιγε.

Αντί να μιλήσω σε κάποιον για τη μοναξιά και την απελπισία μου, ζωγράφισα ένα χαμόγελο, έβαλα μια ασπίδα και δόρατα στα χέρια μου και έκανα σαν να ήμουν ένας στρατιώτης που δεν μπορεί να σπάσει. Αλλά όλοι οι στρατιώτες μπορούν να σπάσουν, ειδικά αν δεν είναι πρόθυμοι να δεχτούν βοήθεια από τα στρατεύματά τους.

Τελικά, μοιράστηκα την ντροπή μου με τον σύζυγό μου. Αφού με άφησε να βυθιστώ μέσα του και να εκφράσω τα συναισθήματά μου – με παρότρυνε να βρω χρόνο για τον εαυτό μου. Ήξερε ότι έπρεπε να επαναπροσδιορίσω τις προτεραιότητές μου και να επανασυνδεθώ με τον εαυτό μου – όπως έκανα πριν από τα παιδιά. Καταλάβαινε, ακόμα καλύτερα από εμένα εκείνη τη στιγμή, ότι χρειαζόμουν κάτι περισσότερο εκτός από τη μητρότητα.

“Ρούλα”, είπε ο σύζυγός μου, “πήγαινε βρες τον εαυτό σου”.

Κι έτσι, το έκανα.

Ξεκίνησα μεταπτυχιακές σπουδές, άρχισα να γράφω ιστορίες στον υπολογιστή μου και προπονήθηκα για ένα ημιμαραθώνιο. Σιγά σιγά, η μοναξιά ξεθώριασε και η ζωτικότητα επέστρεψε μέσα μου. Έγινα μια πιο ευτυχισμένη μητέρα.

Δεν είμαι πλέον τόσο γρήγορη στο να χάνω την ψυχραιμία μου με τα παιδιά μου. Είμαι πιο παρούσα όταν παίζουμε και συχνά παρατηρώ ότι το γέλιο μας αντανακλά τη χαρά μου στα μάτια τους.

Σίγουρα, υπάρχουν μέρες που η θλίψη ξαναέρχεται – η μητρότητα το κάνει αυτό σε εμάς. Αλλά τώρα ξέρω πάντα να βάζω την ασπίδα και το δόρυ μου στην άκρη, ώστε να μπορώ να αφήνω τους ανθρώπους να με βοηθήσουν να κάνω τα πράγματα καλύτερα. Όταν νιώθω ότι πνίγομαι στη μητρότητα, φροντίζω να βρίσκω επιπλέον χρόνο για τον εαυτό μου.

Δεν θέλω ποτέ ξανά να ξεχάσω ποια είμαι. Τώρα ξέρω ότι η μητρότητα μπορεί να μου το κάνει αυτό, αλλά δεν χρειάζεται να συμβαίνει. Μαμάδες, βγάλτε την πανοπλία σας. Υπάρχουν στρατεύματα να μας βοηθήσουν σε αυτό το όμορφο, περίπλοκο πράγμα που λέγεται μητρότητα. Αφήστε τους να είναι εκεί για εσάς.

Από: Motherly

Μετάφραση: Mommy Cool

error: Content is protected !!