close
Μητρικός θηλασμός: όταν η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη

Μητρικός θηλασμός: όταν η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη

Μέσω της ανάρτησης του στο Facebook, ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης διαπιστώνει ότι εφαρμόζονται πρακτικές που μειώνουν τον μητρικό θηλασμό και παράλληλα αυξάνεται η τάση για ξένο γάλα φόρμουλα σε παλιά απογοητευτικά επίπεδα.

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ!

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε την υποχώρηση των ποσοστών μητρικού θηλασμού και την επιστροφή της τάσης για ξένο γάλα φόρμουλα στα παλιά απογοητευτικά επίπεδα. Στην εποχή της δεκαετίας του 90’ που σχεδόν όλοι μεγαλώναμε με γάλα σκόνη.

Είναι γεγονός ότι σε πολύ μεγάλο αριθμό βρεφών που γεννήθηκαν πριν ή κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα επιβεβαιώθηκαν οι εξής πρακτικές:

1. Η πλειοψηφία των γονέων προσήλθε στο μαιευτήριο χωρίς προετοιμασία και ενημέρωση για τον μητρικό θηλασμό.

2. Σε όλα σχεδόν τα νεογέννητα προσφέρθηκε ή προτάθηκε ξένο γάλα.

3. Η διαδικασία του θηλασμού αντιμετωπίστηκε ως κάτι το εθιμοτυπικό, χωρίς δηλαδή ουσιαστική υποστήριξη από το προσωπικό, ακόμα και όταν ζητήθηκε βοήθεια. Οι μητέρες που αποφάσισαν αποκλειστικό θηλασμό αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία ή δυσπιστία.

4. Η συνήθης ατάκα που άκουσαν όσες μητέρες προσπάθησαν να θηλάσουν αλλά συνάντησαν δυσκολίες ήταν το «δεν έχεις γάλα». Ως λύση προτάθηκε το «δώσε λίγο ξένο γάλα μέχρι να κατέβει το μητρικό». Κανείς δεν ασχολήθηκε με το να διορθώσει τις τεχνικές του θηλασμού.

5. Στην πλειοψηφία των νεογέννητων προτάθηκε η αγορά και η χρήση θηλάστρου. Το οποίο ήρθε να αντικαταστήσει την τοποθέτηση του μωρού στο στήθος αμέσως μετά τον τοκετό. Το οποίο ήρθε να βοηθήσει τη μειωμένη παραγωγή λόγω χορήγησης ξένου γάλακτος ή το πετρωμένο στήθος από το γάλα που έμενε μέσα αχρησιμοποίητο.

6. Σχεδόν όλες οι μητέρες γύρισαν στο σπίτι με ένα θήλαστρο στην αγκαλιά τους και ένα απαιτητικό πρόγραμμα συνδυασμού θηλασμού – αντλήσεων – προσφοράς συμπληρώματος. Σε αρκετές μητέρες βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη δύσκολη διαδικασία του επαναγαλακτισμού.

7. Στα λίγα βρέφη που θήλασαν αποκλειστικά είδαμε να έχει σημειωθεί στο βιβλιάριο ότι «το βρέφος σιτίζεται με γάλα φόρμουλα». Κάτι το οποίο αναδεικνύει την πλήρη εγκατάλειψη της ιδέας ότι κάποια βρέφη θηλάζουν.

8. Σε ακόμα πιο ακραία περιστατικά είδαμε σε βρέφη που εντός του μαιευτηρίου σιτίζονταν με μεγάλες ποσότητες ξένου γάλακτος να δίνονται οδηγίες για αποκλειστικό θηλασμό, κατά το εξιτήριο. Έτσι βρήκαμε βρέφη στα όρια της αφυδάτωσης καθώς οι γονείς δεν ήταν ενήμεροι ότι κατά την παραμονή στο μαιευτήριο το βρέφος τους δεχόταν 70αρια και 90αρια γάλακτος συμπληρωματικά με την τοποθέτηση στο στήθος.

Τι μπορεί να ευθύνεται για όλη αυτή την απογοητευτική κατάσταση;

Αλλαγή κουλτούρας; Αλλαγή σκέψεων και προτεραιοτήτων στη μετά covid εποχή ; Επικράτηση της ιδεολογίας «όλα για το κέρδος» ; Υποχώρηση των δικτύων ενημέρωσης και προώθησης του μητρικού θηλασμού που λειτουργούσαν με επιτυχία τη δεκαετία 2010-2020 ;
Εμείς πάντως από την μικρή αυτή παιδιατρική σελίδα θα εξακολουθήσουμε να προωθούμε τον θηλασμό και να σας παροτρύνουμε να θηλάσετε τα παιδιά σας!

Και να σας θυμίζουμε ότι ο Μητρικός Θηλασμός παρέχει τα μέγιστα οφέλη τόσο για τη σωματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών, όσο και για τη θωράκισή τους απέναντι σε οξέα (π.χ. λοιμώξεις) και χρόνια νοσήματα, όπως η παχυσαρκία και τα καρδιο-μεταβολικά νοσήματα, αλλά και οι αλλεργίες και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Δουλγέρης Κυριάκος
Παιδίατρος
Βρείτε τον παιδίατρο στο facebook: doulgeriskyriakos

error: Content is protected !!