close
Τενοντίτιδα και θηλασμός: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Τενοντίτιδα και θηλασμός: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Γράφει η Δρ. Παρασκευή Χαραλάμπους, Ρευματολόγος

Συχνά νέες μητέρες και θηλάζουσες γυναίκες  παρουσιάζουν ενοχλήσεις στις αρθρώσεις  και στους τένοντες οι οποίες όχι μόνο δυσκολεύουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και την βρεφική φροντίδα αλλά και προβληματίζουν τους  ειδικούς  λόγω των περιορισμένων θεραπευτικών επιλογών  που υπάρχουν τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Και  ενώ το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι πιο συχνό στην εγκυμοσύνη,  η τενοντίτιδα του αντίχειρα, του αγκώνα και του ώμου λόγω επαναλαμβανομένων κινήσεων, μικροτραυματισμών και  συνεχούς άρσης βάρους , σε συνδυασμό ίσως με κάποιες ορμονικές αλλαγές,  είναι συχνότερες  κατά την λοχεία.

Η τενοντίτιδα του αντίχειρα είναι ίσως η συχνότερη ενόχληση και μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που δυστυχώς να αναγκάσει την μητέρα ή τον γιατρό της  να συστήσει μέχρι και την διακοπή του θηλασμού.  Η τενοντίτιδα του αντίχειρα  εκδηλώνεται με πόνο ή διόγκωση στην εκτατική επιφάνεια του μεγάλου δακτύλου και μπορεί να εκτείνεται μέχρι  τον καρπό. Μπορεί να προκαλεί αιφνίδιο και οξύ πόνο κατά την κάμψη και την έκταση του μεγάλου δακτύλου, όταν κανείς προσπαθήσει να σηκώσει ένα αντικείμενο, πχ ένα φλιτζάνι ή ένα πιάτο ή όταν προσπαθήσει να ανοίξει ή να κλείσει  press buttons. Η τενοντίτιδα συμβαίνει λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης του αντίχειρα και ο θηλασμός μπορεί να επιβαρύνει αυτή την κατάσταση, σε συνδυασμό ίσως  με την επίδραση κάποιων ορμονών που  συγκεκριμένα, το να στηρίζει  η μητέρα το βάρος του σώματος του  βρέφους με το αντίθετο από το στήθος που θηλάζει χέρι (cross-cradle) προκαλεί ιδιαίτερη επιβάρυνση, ιδιαίτερα αν αυτή η θέση εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και μετά από την αρχική φάση του θηλασμού.

Πρόληψη τενοντίτιδας

Για την πρόληψη της τενοντίτιδας συστήνεται η χρήση μαξιλαριών θηλασμού τοποθετημένων κάτω από το χέρι της μητέρας, όταν το βρέφος θηλάζει στη θέση cross-cradle, είτε  πλάγια κατακεκλιμένη ή ημι-κατακεκλιμένη θέση της μητέρας  με το βρέφος ξαπλωμένο δίπλα στη μητέρα ή κατακεκλιμένη θέση της μητέρας  με το βρέφος ξαπλωμένο πάνω στη κοιλιά.

σωστες στασεις θηλασμου

Θεραπεία 

Για την θεραπεία της τενοντίτιδας συστήνεται η τοποθέτηση πάγου (προσοχή, όχι άμεση επαφή του πάγου με το δέρμα) και ψυχρών επιθεμάτων στην περιοχή του πόνου, χρήση νάρθηκα, αναλγητική τοπική θεραπεία, παρακεταμόλη από το στόμα και συγκεκριμένα αντιφλεγμονώδη  φάρμακα όπως το ibuprofen.  

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις συστήνεται μια τοπική έγχυση κορτιζόνης η οποία είναι πολύ ασφαλής και δεν επηρεάζει σε κανένα βαθμό το βρέφος . Χειρουργική αντιμετώπιση συστήνεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις .

Δρ Παρασκευή Χαραλάμπους, Ρευματολόγος

Ακολούθησε το Mommy Cool στο Instagram

error: Content is protected !!