close
«Η γέννα είναι μια γιορτή!»: μια μαία εμψυχώνει όλες τις μέλλουσες μαμάδες

«Η γέννα είναι μια γιορτή!»: μια μαία εμψυχώνει όλες τις μέλλουσες μαμάδες

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά μετά το πρώτο τρίμηνο, οι μέλλουσες μαμάδες εστιάζουν όλο και πιο πολύ στην κρίσιμη ημέρα και τη στιγμή της γέννας. Κι είναι φυσιολογικό να νιώθουν μια σχετική αγωνία – οι πρωτάρες περισσότερο – για το αν θα συμβεί στην ώρα του και πώς θα εξελιχθεί, αν χρειαστεί τελικά καισαρική και αν όλα γίνουν γρήγορα ή βρεθούν να περιμένουν για ώρες στο κρεβάτι του τοκετού. Όλα αυτά είναι εύλογα, μπορεί όμως να πάρουν το μυαλό μας από το πιο σημαντικό: να απολαύσουμε αυτήν την μοναδική εμπειρία. Αυτή η μαία μας το υπενθυμίζει και προτρέπει τις μέλλουσες μαμάδες να περάσουν όσο γίνεται καλύτερα.

«Απολαύστε το»

«Ένας τοκετός μπορεί να περιλαμβάνει πολύ αναμονή, κούραση και πόνο, αλλά είναι ταυτόχρονα και μια γιορτή! Μια εμπειρία μοναδική όπου η προσμονή του αποτελέσματος αρκεί για να απολαύσετε κάθε δύσκολη στιγμή της. Είναι, επίσης, μια εμπειρία κατά την οποία οι δύο μέλλοντες γονείς μοιράζονται μεταξύ τους κάτι πολύ δυνατό που θα τους δένει για πάντα. Γι’ αυτό, μην σας πτοεί το στρες και η αβεβαιότητα. Ο καλύτερος σύμμαχός σας απέναντι στις δυσκολίες της γέννας είναι η διάθεσή σας να το απολαύσετε όσο γίνεται. Ένα γλυκό φιλί, μια αγκαλιά, ένα αστείο που σας κάνει πάντα να γελάτε, ακόμη και ένα χαμόγελο μπορεί να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα και να σας χαλαρώσει καθ’ οδόν για το μεγάλο γεγονός. Αφεθείτε, λοιπόν, και ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να σας ανεβάσει το ηθικό.»

«Η γέννα σας είναι δική σας υπόθεση»

«Ως μαίες, είμαστε εκεί για να σας εκπαιδεύσουμε και να σας διαφωτίσουμε πάνω στη διαδικασία του τοκετού και τις επιλογές σας. Το πώς θα το ζήσετε, τι προετοιμασία θα κάνετε και ποιους θα έχετε δίπλα σας είναι δική σας και μόνο δική σας απόφαση. Έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μαθήματα ανώδυνου τοκετού και θηλασμού μαζί με τον σύντροφό σας, να μοιραστείτε τις σκέψεις και τις αγωνίες σας με άλλες μέλλουσες μητέρες για να προετοιμαστείτε ψυχολογικά, καθώς και να ζητήσετε να έχετε δίπλα σας μια μαία που εμπιστεύεστε την ώρα της γέννας. Ζυγίστε τι είναι εκείνο που χρειάζεστε εσείς και που θα σας βοηθήσει πιο πολύ την κρίσιμη ώρα και ζητήστε το χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς ν’ ακούτε κανέναν.»

«Είστε φτιαγμένες γι’ αυτή τη στιγμή»

«Ειδικά όταν είναι η πρώτη σας φορά και δεν ξέρετε τι θα αντιμετωπίσετε, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το γυναικείο σώμα είναι φτιαγμένο για να φέρνει εις πέρας αυτήν την πολύ σημαντική αποστολή με επιτυχία. Ξεχάστε τις τρομακτικές περιγραφές και τις υπερβολές που βλέπουμε στις ταινίες και εστιάστε στο γεγονός ότι το σώμα σας ξέρει καλύτερα απ’ τον καθενα πώς να φέρει στον κόσμο το παιδί σας. Δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι κάνουν πολλές φορές στη ζωή τους, όπως π.χ. τα άλλα θηλαστικά, αλλά είναι μια φυσιολογική διαδικασία και ως τέτοια πρέπει να τη βιώσετε, χωρίς φόβο και με πολύ πάθος!»

«Μην ξεχνάτε τις βαθιές ανάσες»

«Την ώρα που θα βρίσκεστε στο κρεβάτι του τοκετού, μπορεί να συμβαίνουν πολλά και να χάσετε τη συγκέντρωσή σας σ’ αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, τις ανάσες. Κρατήστε στην άκρη του μυαλού σας ότι οι βαθιές αναπνοές είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο σας για ν’ αντιμετωπίσετε τα ζόρια του τοκετού και να μην χάσετε τον έλεγχο. Να θυμάστε πάντα ότι με κάθε μεγάλη ανάσα το μυαλό σας αδειάζει, το σώμα σας ανοίγει και το μωρό σας πλησιάζει προς την έξοδο. Αν μείνετε ήρεμη κόντρα σε όλη την ένταση που βιώνετε, όχι μόνο θα διευκολύνετε το σώμα σας να ολοκληρώσει τη διαδικασία, αλλά θα μπορέσετε κι εσείς να το χαρείτε πραγματικά.»

«Προετοιμαστείτε για τη συνέχεια»

«Καμιά φορά, μπορεί να εστιάσετε τόσο στη μεγάλη στιγμή που να αμελήσετε την προετοιμασία για το μετά, την πολύ σημαντική περίοδο μετά τη γέννα. Είναι λογικό, με τόση αγωνία που περνάτε και τόσα πράγματα που καλείστε να γνωρίζετε, αλλά για να απολαύσετε αληθινά την εμπειρία της γέννας σας, πρέπει να είστε έτοιμη για όσα ακολουθούν. Μάθετε όσα χρειάζεται για τον θηλασμό, ώστε να δείξετε την υπομονή που χρειάζεται και να μην σας πτοήσει καμία δυσκολία. Εξασφαλίστε τη συμβολή των ανθρώπων του περιβάλλοντός σας, ώστε να μην νιώσετε ποτέ μόνη και αβοήθητη. Ζητήστε απ’ τον σύντροφό σας να μάθει όσα μπορεί να κάνει κι εκείνος, ώστε να μοιραστείτε αυτήν την όμορφη περίοδο με το μωρό σας.»

Πηγή: Mama365

error: Content is protected !!