close
Εξετάσεις και Υπέρηχοι στην Εγκυμοσύνη

Εξετάσεις και Υπέρηχοι στην Εγκυμοσύνη

16 March 2023

Γράφει ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, μαιευτήρας – χειρουργός – γυναικολόγος

Κατά την πρώτη επίσκεψη μετά τη βεβαίωση της εγκυμοσύνης, ο γιατρός θα πάρει το ιστορικό της εγκύου, την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου και θα υπολογίσει την πιθανή ημερομηνία του τοκετού.

Επιπλέον, θα την εξετάσει και θα ζητήσει γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων.

Η έγκυος πρέπει να επισκέπτεται τον γιατρό μία φορά τον μήνα (εάν δεν έχει κάποιο ειδικό πρόβλημα), μέχρι την 32η εβδομάδα της κυήσεως. Από την 32η εβδομάδα μέχρι την 36η εβδομάδα πρέπει να τον επισκέπτεται δύο φορές τον μήνα και μετά την 36η μία φορά την εβδομάδα.

Σε κάθε επίσκεψη ο γιατρός θα ελέγχει το βάρος και την αρτηριακή της πίεση, θα αξιολογεί την αύξηση της μήτρας και τη θέση του εμβρύου και θα ακούει τους παλμούς του. Μία φορά τον μήνα, εξάλλου, η έγκυος πρέπει να κάνει γενική αίματος και γενική ούρων.

Γενική εξέταση αίματος (αιματοκρίτης, αιμοσφαιρίνη, λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια)
Γενική εξέταση και καλλιέργεια ούρων
Σάκχαρο, ουρία και κρεατινίνη αίματος
Προσδιορισμός ομάδας αίματος και παράγοντα Rhesus
Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης (έλεγχος για κληρονομικές αναιμίες, όπως μεσογειακή αναιμία)
Τεστ Δρεπανώσεως (για να διαγνωσθεί αν η μητέρα είναι φορέας δρεπανοκυτταρικής αναιμίας)
Σίδηρος και φερριτίνη αίματος
Ορολογικός έλεγχος ηπατιτίδων (ΗΒsAg, anti-HCV)
Ορολογικός έλεγχος σύφιλης (RPR – VDRL)
Ορολογικός έλεγχος AIDS (HIV I-II)
Αντισώματα ερυθράς (IgM, IgG)
Αντισώματα τοξοπλάσματος (IgM, IgG)
Αντισώματα κυτταρομεγαλοϊού (IgM, IgG)
Καλλιέργεια κολπικού υγρού
Τεστ Δρεπανώσεως (για να διαγνωσθεί αν η μητέρα είναι φορέας δρεπανοκυτταρικής αναιμίας)
Ινοκυστικής νόσος
Θρομβοφιλία

Ανάλογα βέβαια με το ιστορικό της κάθε μέλλουσας μαμάς, μπορεί να ζητηθεί από τον γιατρό της να γίνουν και άλλες ειδικές εξετάσεις.

Εξετάσεις Πρώτου Τριμήνου Κύησης

Το πρώτο τρίμηνο κύησης είναι από τα πιο σημαντικά. Σ’ αυτό δημιουργούνται όλα τα συστήματα και τα όργανα του εμβρύου και σχηματίζεται ο πλακούντας. Εκτός λοιπόν από τις εργαστηριακές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε, γίνεται και το Υπερηχογράφημα Κύησης, καθώς και η Μέτρηση Αυχενικής Διαφάνειας. Το υπερηχογράφημα αυτό γίνεται από την 11η-εβδομάδα έως και τη 13η εβδομάδα κύησης . Η μέτρηση αυτή είναι πολύ σημαντική για το έμβρυο και γίνεται για να αποκλειστεί η πιθανότητα συνδρόμου Down. Η εξέταση αυτή γίνεται συνδυαστικά με την εξέταση PAPP–A. To PAPP–A είναι εξέταση αίματος και σε συνδυασμό με την Αυχενική Διαφάνεια μας δείχνει τη συνδυασμένη πιθανότητα εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών (όπως το σύνδρομο Down) στο έμβρυο.

Εξετάσεις Δευτέρου Τριμήνου Κύησης

Το δεύτερο τρίμηνο κύησης θεωρείται το πιο εύκολο τρίμηνο, λόγω του ότι έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος αποβολής του εμβρύου. Η κοιλιά σας έχει αρχίσει να φουσκώνει, αφού το μωρό μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Σ’ αυτό το τρίμηνο εκτός από τις καθιερωμένες εξετάσεις Γενικής Αίματος και Ούρων (οι οποίες γίνονται σε κάθε μήνα) γίνεται και το Υπερηχογράφημα Β-επιπέδου. Αυτό γίνεται από την 21η έως την 23​η εβδομάδα κύησης και δείχνει την ανατομία του εμβρύου. Επίσης υποδεικνύει τον κίνδυνο χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Άλλη μία εξέταση είναι η Καμπύλη Σακχάρου, η οποία γίνεται μεταξύ 24ης εβδομάδας έως και 28ης εβδομάδας κυήσεως.

Εξετάσεις Τρίτου Τριμήνου Κύησης

Στο τρίτο τρίμηνο κύησης που είναι και το τελευταίο, το μωρό έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του. Σ’ αυτό το μωρό παίρνει κυρίως βάρος και τελειοποιούνται κάποια από τα όργανά του. Περίπου την 30η εβδομάδα κύησης γίνεται το Υπερηχογράφημα Doppler Αγγείων, που μετράει τη ροή αίματος στον ομφάλιο λώρο και στις δύο μητριαίες αρτηρίες, για να διαπιστωθεί εάν ο πλακούντας τροφοδοτείται σωστά, για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού στη μήτρα. Άλλος ένας υπέρηχος είναι το Βιοφυσικό Προφίλ, το οποίο δείχνει τις κινήσεις των μελών και του θώρακα του εμβρύου μέσα στη μήτρα. Μία άλλη εξέταση που γίνεται σ’ αυτό το τρίμηνο είναι το Καρδιοτοκογράφημα, στο οποίο φαίνεται η κινητικότητα του μωρού και η δραστηριότητα της μήτρας, αν κάνει ή δεν κάνει συσπάσεις. Την 36η εβδομάδα κύησης γίνεται επίσης η Κολπική Καλλιέργεια για τον Β΄ Αιμολυτικό Στρεπτόκοκκο, προκειμένου να αξιολογηθεί ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ή ενδομήτριας λοίμωξης.

 

Ακολούθησε το Mommy Cool στο Instagram

Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος
Ιατρός Αναπαραγωγής
Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος
a. Praticien Attaché CHU Cochin, Paris

https://drvasilopoulos.com/

error: Content is protected !!