close
10+1 Μύθοι για την εγκυμοσύνη που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο

10+1 Μύθοι για την εγκυμοσύνη που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο

3 March 2023featured

Γράφει ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, μαιευτήρας – χειρουργός – γυναικολόγος

Κάθε μέλλουσα μητέρα θέλει να γνωρίζει τα πάντα σχετικά με την εγκυμοσύνη και το έμβρυο. Χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να συλλέξει πληροφορίες. Μερικές από αυτές τις πληροφορίες μπορεί να είναι ψευδείς, ανακριβείς, έως και επιβλαβείς και για τους δύο. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν, μερικούς από τους συχνούς μύθους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Μύθος #1: Το σχήμα της κοιλιάς της εγκύου μαρτυρά το φύλο του μωρού…

Εάν η κοιλιά της εγκύου είναι φουσκωμένη ψηλά περιμένει κορίτσι εάν είναι χαμηλά, περιμένει αγόρι προβλέπουν συγγενείς και φίλοι. Άλλοι πάλι το αντίθετο. Tο σχήμα και το μέγεθος της κοιλιάς μιας εγκύου εξαρτάται από το μέγεθος του εμβρύου και τη θέση του στη μήτρα και σε καμία περίπτωση δεν υποδεικνύουν αν το μωρό θα είναι αγόρι ή κορίτσι. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins μετά από μελέτη 104 γυναικών διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα στο φύλο του μωρού και το σχήμα της κοιλιάς της γυναίκας αλλά ούτε και με το πόσο έντονη είναι η πρωινή ναυτία.

Μύθος #2 Η στάση του σώματος στον ύπνο επηρεάζει το έμβρυο

Κάθε εγκυμονούσα μπορεί να κοιμάται όπως εκείνη αισθάνεται πιο άνετα. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες της κύησης που ο ύπνος γίνεται εξαιρετικά δύσκολος. Μελέτη (μικρού χρονικού διαστήματος, μόλις 30 λεπτών) του πανεπιστημίου του Ωκλαντ, υποστηρίζει ότι ο ύπνος σε ύπτια θέση, χωρίς υποστήριξη της πλάτης, ασκεί επιπλέον επιβάρυνση στο μωρό ειδικά σε εξαιρετικά δύσκολες εγκυμοσύνες. Όλες οι εγκυμονούσες που συμμετείχαν στη μελέτη γέννησαν υγιέστατα μωρά. Θα χρειαστούν πολλές περαιτέρω έρευνες, μεγαλύτερης διάρκειας, ώστε να διαπιστωθούν οι επιδράσεις της στάσης σώματος στο έμβρυο και τη μητέρα.

Μύθος #3 Η ναυτία είναι πρωινή υπόθεση…

Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι η ναυτία. Μεγάλο ποσοστό των εγκύων αντιμετωπίζουν θέματα ναυτίας, αλλά μόνο το 2% υποφέρουν μόνο το πρωί. Οι περισσότερες έγκυες σταματούν να αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα μετά το πρώτο τρίμηνο, ενώ πολύ μικρότερο είναι το ποσοστό που ταλαιπωρούνται από ναυτίες μέχρι τον τοκετό.

Μύθος #4 Οι υπέρηχοι επηρεάζουν το μωρό

Το διαγνωστικό υπερηχογράφημα είναι μια μη επεμβατική διαδικασία. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός κίνδυνος για το έμβρυο όταν εφαρμόζεται από επαρκώς εκπαιδευμένο προσωπικό ή τον γιατρό. Ο υπερηχοτομογράφος δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία, αλλά ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας που αναπαράγουν την εικόνα του εμβρύου. Η ένταση αυτών των κυμάτων είναι πολύ χαμηλή και η διαδικασία είναι αρκετά γρήγορη. Ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η έγκυος γυναίκα είναι η άσκοπα παρατεταμένη διαδικασία ή όταν μη εκπαιδευμένοι χρήστες χειρίζονται τη συσκευή.

Μύθος #5 Στην εγκυμοσύνη δεν επιτρέπετε το τρέξιμο

Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να περπατάμε, να γυμναζόμαστε και γιατί όχι να τρέχουμε. Αν μια γυναίκα έχει εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές, μπορεί να συνεχίσει το πρόγραμμα της σε όλα τα τρίμηνα. Μία γυναίκα που δεν γυμναζόταν πριν μείνει έγκυος θα πρέπει να ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης που θα ελέγχεται κάθε μήνα από τον γιατρό της. Η έλλειψη δραστηριότητας οδηγεί σε περιττό βάρος, αυξημένη αρτηριακή πίεση, πιασίματα και πόνους.

Μύθος #6 Διώξτε τη γάτα από το σπίτι

Μέσω της γάτας μπορεί να μεταδοθεί η τοξοπλάσμωση μια ασθένεια επικίνδυνη για την έγκυο και το έμβρυο, όπως επίσης και από την κατανάλωση μολυσμένων φρούτων, λαχανικών και ωμού ή μισοψημένου κρέατος. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποχωριστείτε την αγαπημένη σας γάτα.

Η σωστή διατροφή για τις οικόσιτες γάτες (μη βρώση ωμού κρέατος), η προσεκτική απομάκρυνση των κοπράνων τους, η αποφυγή καθαρισμού του χώματος από τις εγκύους και το επιμελές πλύσιμο είναι μερικά από τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Μύθος #7 Η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής μου

Όλες οι έγκυες δεν βιώνουν το ίδιο την περίοδο της εγκυμοσύνης και σε καμιά περίπτωση δεν πλέουν όλες σε πελάγη ευτυχίας. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν μία πολύ φυσιολογική και ήρεμη εγκυμοσύνη και άλλες που υποφέρουν κάποιους μήνες ή καθ’ όλη τη διάρκειά της. Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος με μεγάλες σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Πολλές έγκυες αισθάνονται άγχος, σύγχυση, φόβο ή έρχονται αντιμέτωπες με την κατάθλιψη. Οι ναυτίες, η υπνηλία ή η αϋπνία, η συχνοουρία, το πρήξιμο στο στήθος και τα πόδια δεν τις αφήνουν να ηρεμήσουν. Μία επιπλοκή μπορεί να τις καθηλώσει στο κρεβάτι για μερικές ημέρες ή ακόμα και για μήνες.

Μύθος #8 Ακόμα ένα ποτηράκι…..

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο χρόνος σύλληψης και οι τρεις πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος. Καλό θα ήταν λοιπόν οι έγκυες να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ. Αργότερα, οι γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν ένα έως δύο ποτήρια το πολύ δύο φορές την εβδομάδα. Όταν μια έγκυος πίνει ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα, το κάνει και το μωρό της με αποτέλεσμα το αλκοόλ να περάσει ελεύθερα στον πλακούντα. Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό με κάποια φυσικά, ψυχικά ή νευροαναπνευστικά γενετικά προβλήματα. Σίγουρα, η αποχή από τα οινοπνευματώδη είναι ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το έμβρυο δεν θα επηρεαστεί δυσμενώς.

Μύθος #9 Το κάπνισμα δεν επηρεάζει τόσο το έμβρυο…

Κατά την διάρκεια της κύησης οι γυναίκες καλό είναι να αποφεύγεται τελείως το κάπνισμα. Ωστόσο η ψυχολογική πίεση που νιώθει η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μεγάλη. Σε τέτοιες περιπτώσεις μεγάλης πίεσης, η εγκυμονούσα έχει την δυνατότητα να καπνίσει μέχρι 4 τσιγάρα ημερησίως. Όπως και στην περίπτωση της κατανάλωσης αλκοόλ, έτσι και στην περίπτωση του καπνίσματος η απόχή είναι ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το έμβρυο δεν θα επηρεαστεί δυσμενώς.

Μύθος #10 Μετά τον τοκέτο επανερχόμαστε στα κιλά μας…

Μετά τον τοκετό οι γυναίκες χάνουν περίπου 5-7 κιλά (το βάρος του μωρού, του πλακούντα και του αμνιακού υγρού). Τις επόμενες εβδομάδες, το σώμα προσπαθεί να επανέλθει. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως από τα κιλά που πήρε η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από τη γενετική της προδιάθεση και τη διατροφή της. Κάποιες μπορεί να χάσουν τα κιλά πολύ πιο γρήγορα από άλλες, ασχέτως αν θηλάζουν ή όχι. Μερικές πάλι τα ξαναπαίρνουν αμέσως.

Μύθος #11 Το περιβάλλον μας δεν επηρεάζει το μωρό

Τα μωρά στη μήτρα είναι ενεργητικοί δέκτες σε ότι αφορά το εξωτερικό τους περιβάλλον. Ένα μωρό μπορεί να ακούει ήχους, ειδικά τη φωνή της μητέρας του και να δει το φως έξω από την κοιλιά. Το έμβρυο γεύεται την τροφή της μητέρας του γνωρίζοντας έτσι τις γεύσεις του πολιτισμικού του χώρου. Η μουσική έχει άμεση και έμμεση δράση στη μητέρα και στο έμβρυο με ευεργετικά αποτελέσματα. Τέλος, η ομαλή επικοινωνία της μητέρας και του εμβρύου είναι καθοριστική για την αρμονική ανάπτυξή του.

Ακολούθησε το Mommy Cool στο Instagram

Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος
Ιατρός Αναπαραγωγής
Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος
a. Praticien Attaché CHU Cochin, Paris

https://drvasilopoulos.com/

error: Content is protected !!