close
Σε μια κουρασμένη μαμά…

Σε μια κουρασμένη μαμά…

1 February 2023

Χθες το βράδυ ο 4χρονος γιος μου ήρθε να κοιμηθεί δίπλα μου. Κοιμήθηκε πολύ καλά, ενώ εγώ δεν μπόρεσα να κλείσω μάτι…

Το να κοιμάσαι δίπλα σε ένα 4χρονο είναι λες και κοιμάσαι αγκαλιά με τους δείκτες ενός ρολογιού… Σε κάποια στιγμή μικροσκοπικά ποδαράκια βρέθηκαν στο πρόσωπό μου, μετά ανέβηκε ολόκληρος πάνω μου και τέλος έφαγα και μια γονατιά στα πλευρά…

Ξύπνησα κουρασμένη. Κάτι περισσότερο από κουρασμένη μάλλον! Εκείνος πάλι ξύπνησε ευτυχισμένος.

Σε αγαπάω μανούλα!

Δεν είχε ιδέα πόσο κουρασμένη ένιωθα, πόσο πονούσε η μέση ή ποσο είχα ανάγκη λίγα ακόμη λεπτά ύπνου. Ένιωθε απλά ευγνώμων που με έβλεπε!

Και εσύ; Είσαι και εσύ μια κουρασμένη μαμά;

Ξυπνάς και εσύ και εύχεσαι να είχε παραπάνω ώρες η νύχτα; Πιέζεις και εσύ τον εαυτό σου σε όρια που δεν ήξερες οτι αντέχεις; Δουλεύεις; Καθαρίζεις; Φροντίζεις τα παιδιά σου; Διαπραγματεύεσαι και εσύ με τα παιδιά σου για το πόση ώρα θα δουν τηλεόραση; Αναρωτιέσαι και εσύ αν όλα αυτπά που κάνεις προσφέρουν κάτι χρήσιμο στην οικογένεια σου; Κουράστηκες και εσύ με την ίδια ρουτίνα κάθε μέρα;

Μερικές φορές το να είσαι μαμά σημαίνει απλά πως θα είσαι κουρασμένη…

Μερικές φορές το να είσαι μαμά σημαίνει απλά πως θα είσαι μόνη… Κανείς δεν καταλαβαίνει και δεν αναγνωρίζει όλα αυτά που κάνεις! Άλλωστε κανείς δεν ξέρει οτι κοιμήθηκες μόνο 42 λεπτά το βράδυ.. Ίσως το ξέρει η σερβιτόρα στην οποία ζητάς κάθε πρωι τον καφέ σου “πολύ βαρύ”.

Αυτά είναι τα στάδια που περνάει μια μαμά όταν μένει για πρώτη φορά μόνη με το μωρό!

Η μητρότητα συνεπάγεται να κάνεις πράγματα τα οποία κανείς δεν βλέπει και δεν αναγνωρίζει. Καθαρίζεις, μαγειρεύεις το αγαπημένο τους, συγυρίζεις τα παιχνίδια τους, πλένεις, σιδερώνεις, τακτοποιείς, πλένεις τοίχους που ζωγραφίστηκαν ενω προσπαθείς να συγκρατήσεις τα νεύρα σου, καθαρίζεις λερωμένα μουτράκια, καθαρίζεις την κουζίνα, το μπάνιο και ολόκληρο το σπίτι, πας στη δουλειά, γυρίζεις από τη δουλειά, δουλεύεις και στο σπίτι… Είσαι μαμά!

Ναι, κάπως έτσι είναι απλά η μητρότητα. Αυτά έχουν μόνο να κάνουν οι μαμάδες.

Επειδή όμως πάντα έχουμε κάτι να κάνουμε δεν σημαίνει και οτι δεν πρέπει να γιορτάζουμε και να μας τιμούν. Η μητρότητα και η πατρότητα είναι τέλεια! Μπορεί να μην είναι μόνο αγάπες, ροζ σύννεφα και τριαντάφυλλα, αλλά είναι εκπληκτική. Φτάνεις στα όρια σου, μετά χαμογελάς, μετά τραβάς τα μαλλιά σου με τα κατορθώματα του και μετά είσαι και πάλι ευτυχισμένη!

Βγαίνουμε στον κόσμο, κάνουμε τις δουλειές μας, χαμογελάμε στις άλλες μαμάδες, χαμογελάμε και στον μανάβη!

Δεν είσαι μόνη σου. Με ακούς;

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ ΣΟΥ!

Και οι υπόλοιπες μαμάδες στο σχολείο, στον μανάβη, στη δουλειά και στον δρόμο, είναι εξίσου κουρασμένες. Αναρωτιούνται τα ίδια πράγματα με εσένα και τα παιδιά τους τις κουράζουν το ίδιο. Και τα λατρεύουν το ίδιο!

Σήμερα λοιπόν θα υψώσω το ανάστημά μου και θα σε χαιρετίσω, κουρασμένη μαμά. Εσένα, μαμά, που είσαι άυπνη. Εσένα που χρειάζεσαι λίγο κουράγιο και λίγη αναγνώριση. Εσένα που δουλεύεις και δουλεύεις και δουλεύεις και κανείς δεν βλέπει κάτι. Εσένα που έχεις 3 παιδιά που δεν σου αφήνουν χρόνο για ένα μικρό διάλειμμα. Εσένα που έχεις νεογέννητο και έχεις ξεχάσει τι θα πει ύπνος. Εσένα που έχεις παιδί στην εφηβεία και ξαγρυπνάς μέχρι να γυρίσει σπίτι σώο. Εσένα, που είσαι μαμά!

Η μητρότητα είναι ένα γενναίο ταξίδι. Ναι γενναίο, γιατί χρειάζεται θάρρος για να μεγαλώσεις ώριμα και ανεξάρτητα παιδιά, να τους δώσεις τα πάντα, να τα αγαπάς με όλη σου την ψυχή, ακόμη και όταν σε τρελαίνουν.

Γιατί όλα αυτά κάνεις. Ακόμα και εκείνες τις κουραστικές μέρες, πάλι τα κάνεις όλα.

Πηγή: huffingtonpost.com

error: Content is protected !!