Γράφει η Δρ. Κρίστη Πόππη, Παιδοψυχολόγος, BSc, MSc, PhD
1. Προετοιμάστε τα παιδιά για την εισαγωγή στην νέα τάξη με συζητήσεις
Mοιραστείτε με τα παιδιά προσωπικές σας εμπειρίες και τί αγαπούσατε στο σχολείο. Μιλήστε όσο μπορείτε από πριν για το τί θα περιμένουν σχετικά με την σχολική καθημερινότητα, για τα μαθήματα, τους κανόνες, τα διαλείμματα κλπ. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το σχολείο, έτσι θα τα βοηθήσετε να εκφράσουν τις φοβίες τους και τα άγχη τους. Μπορείτε να διαβάσετε και σχετικά βιβλία μαζί τους για την πρώτη μέρα στο σχολείο ή να σκαρφιστείτε ιστορίες. Δώστε έμφαση στα πράγματα που πιστεύετε οτι θα τους αρέσουν αλλά μην υποτιμάτε τυχόν φόβους. Για παράδειγμα, μπορεί να φοβούνται οτι δε θα βρίσκουν την τουαλέτα, κάτι που για τους ενήλικες φαίνεται ανούσιο αλλά για εκείνα μπορεί να είναι πηγή ανησυχίας. Ομαλοποιήστε τους φόβους τους και επιβεβαιώστε τα οτι πιστεύετε πως θα περάσουν καλά, οτι το σχολείο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας εαν είναι απαραίτητο και οτι η αγάπη σας είναι πάντα μαζί τους ακόμα και όταν δεν είναι κοντά σας. Επιπλέον, μπορείτε να τους πείτε οτι θα τους περιμένετε μετά το σχολείο να φάτε κάτι μαζί και να μιλήσετε για την μέρα σας. Δίνοντας στο παιδί μια νοητική εικόνα της επόμενης μέρας το βοηθάτε να διαχειριστεί το άγχος του καλύτερα.
2. Κάντε εξάσκηση στον αποχαιρειτισμό
Για πολλά παιδιά (και γονείς) η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο πρωινός αποχαιρετισμός. Μπορείτε να κάνετε εξάσκηση νωρίτερα και να αναπτύξετε μια ρουτίνα, πχ. Μια αγκαλιά και τραγουδιστά λογάκια που να συνοδεύουν τον αποχωρισμό. Καλό είναι ακόμη να προετοιμάζετε το παιδί για το τι πρόκειται να συμβεί μέσα στην μέρα στο σχολείο, τί μαθήματα θα έχουν, τί θα παίξουν και να τους υπενθυμίζετε οτι όταν θα επιστρέψουν στο σπίτι μπορούν να σας μιλήσουν για όλα όσα έκαναν. Αναλόγως με το παιδί μπορείτε να βοηθήσετε ώστε να μπορέσει να σας συγκρατεί στην σκέψη του και να σας αποχωριστεί όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
3. Ενισχύστε τον δεσμό με άλλα παιδιά
Τα παιδιά συνήθως είναι αγχωμένα για την νέα χρονιά αλλά αν γνωρίζουν κάποιους από τους συμμαθητές τους αισθάνονται πιο άνετα. Καλό είναι να προσπαθήσετε κι εσείς να έχετε σχέση με τους γονείς συμμαθητών, για να κανονίζετε συναντήσεις για παιχνίδι ώστε να συμβάλετε στην ομαλή ένταξη των παιδιών σας.
4.Ενισχύστε τον δεσμό με τον/την δάσκαλο/α
Όλα τα παιδιά έχουν την ανάγκη να νιώθουν άνετα μέσα στην τάξη. Όσο πιο άνετα αισθάνονται τόσο πιο προετοιμασμένα θα είναι να μάθουν. Οι έμπειροι δάσκαλοι το γνωρίζουν και “συγκρατούν” τα συναισθήματα των μαθητών τους στην αρχή της χρονιάς. Μπορείτε όμως κι εσείς να βοηθήσετε εαν μιλάτε με θετικά λόγια για τον/την δάσκαλο/α και καλό είναι, όσο είναι δυνατόν, να έχετε κι εσείς επαφή μαζί τους.
5. Καλό είναι το παιδί να είναι οικείο με το σχολικό περιβάλλον πριν ξεκινήσει
Εαν ήταν στο ίδιο σχολείο κανένα πρόβλημα απλά θα χρειαστεί να μιλήσετε για τις διαφορές στην νέα τάξη. Βοηθάει αρκετά, εαν υπάρχει η δυνατότητα, να γνωρίσουν τα παιδιά από πριν τους χώρους στους οποίους θα κάνουν μάθημα, θα παίζουν, θα πηγαίνουν τουαλέτα κλπ ώστε να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και να νιώσουν πιο άνετα την πρώτη μέρα. Ακόμη, εαν υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίσει τον/την δάσκαλο/α θα είναι πολύ βοηθητικό.
6. Φροντίστε να επαναφέρετε το ωράριο ύπνου
Τα περισσότερα παιδιά το καλοκαιρί ξεφεύγουν από τις καθορισμένες ώρες ύπνου που έχουν μέσα στη σχολική χρονιά. Καλό είναι να επανέλθουν στο ωράριο αυτό πριν αρχίσει το σχολείο.
7. Αφήστε το παιδί να επιλέξει τα σχολικά είδη
Καλό είναι να διαλέξει το ίδιο το παιδί από το σπίτι ή το μαγαζί την τσάντα του και τα υπόλοιπα που χρειάζονται.
8. Φροντίστε να είστε κι εσείς κατάλληλα προετοιμασμένοι
Σχετικά με το πρακτικό κομμάτι μπορείτε να έχετε έτοιμη την τσάντα και τα ρούχα που διάλεξε το παιδί από το προηγούμενο βράδυ. Καλό είναι ακόμη να δίνετε χώρο και χρόνο στο παιδί να μοιραστεί τις ανησυχίες του ώστε να μην χρειάζεται να καταφύγει σε έντονες εκρήξεις. Οι πρώτες μέρες μπορεί να είναι δύσκολες για όλους αλλά σύντομα θα συνηθίσετε στο νέο πρόγραμμα και θα είστε όλοι χαρούμενοι. Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και αισιόδοξοι. Τέλος, μην ξεχάσετε να αποθανατίσετε στο φακό την πρώτη μέρα του σχολείου!
Δρ. Κρίστη Πόππη,BSc,MSc,PhD
Παιδοψυχολόγος
Ψυχοθεραπεία σε Οικογένειες Βρεφών & Νηπίων
Εξωτερική συνεργάτης της Parent Infant Clinic of London
Adj. Professor of Psychology, American College of Thessaloniki