close
Ξηρό δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Αιτίες, θεραπεία & πρόληψη

Ξηρό δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Αιτίες, θεραπεία & πρόληψη

Ίσως να έχετε ακούσει ή διαβάσει για τη λάμψη της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι η εγκυμοσύνη έχει μεγάλη πιθανότητα να κάνει το δέρμα σας ξηρό.

Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες διαφέρουν ανάλογα με την αντίδραση του σώματός τους στις ορμονικές αλλαγές. Έτσι, όπως μερικές γυναίκες έχουν αυτή τη λάμψη της εγκυμοσύνης, μερικές μπορεί να αντιμετωπίσουν ξηροδερμία. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κάτι το ανησυχητικό. Εάν αναρωτιέστε γιατί έχετε ξηρό δέρμα και όχι τη λάμψη, όπως οι άλλες έγκυοι, διαβάστε παρακάτω.

Είναι φυσιολογικό να έχετε ξηρό δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Περίπου το 90% των γυναικών εμφανίζουν αλλαγές στο δέρμα τους όταν είναι έγκυες. Μερικές μπορεί να έχουν προϋπάρχοντα δερματικά προβλήματα, ενώ άλλες μπορεί να αναπτύξουν νέα, κυρίως λόγω των ορμονικών αλλαγών κατά την φάση της εγκυμοσύνης. Ένα τέτοιο πρόβλημα μπόρει να είναι και το ξηρό δέρμα.

Είτε μείνατε έγκυος για πρώτη φορά, είτε αντιμετωπίζετε ξηροδερμία για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σημειώστε ότι είναι μια φυσιολογική και πιθανώς βραχυπρόθεσμη κατάσταση, που μπορεί να εξαφανιστεί μετά τον τοκετό.

Πότε και πού εμφανίζεται το ξηρό δέρμα;

Το δέρμα σας, ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιά, αρχίζει να γίνεται ξηρό κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται, το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό και στο πρόσωπο, στα χέρια, στο λαιμό, στο στήθος και στους μηρούς.

Τι προκαλεί το ξηρό δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η ζωή που αναπτύσσεται στη μήτρα σας, φέρνει πολλές αλλαγές στο σώμα σας και μερικές από αυτές θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για το ξηρό δέρμα.

1. Το σώμα σας απαιτεί περισσότερα υγρά όταν είστε έγκυος για να βελτιώσει τον όγκο του αίματος και την ποσότητα του οξυγόνου. Η έλλειψη νερού ή η αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια πιθανή αιτία της ξηροδερμίας.

2. Απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία περιβάλλοντος και τον καιρό, όπως η υγρασία και ο αέρας, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ξηροδερμία. Αυτό συμβαίνει συνήθως την καλοκαιρινή περίοδο.

3. Τα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν ή να βλάψουν το υδρολιπιδικό φράγμα που προστατεύει την επιφάνεια του δέρματός σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάτμιση νερού από το σώμα, οδηγώντας σε ξηρότητα του δέρματος.

4. Ο υπερβολικός καθαρισμός ή το πλύσιμο του δέρματος θα μπορούσε να αποδυναμώσει το φράγμα και να στεγνώσει το δέρμα σας. Οι έγκυες γυναίκες που έχουν λιπαρό δέρμα τείνουν να πλένουν το πρόσωπο ξανά και ξανά, κάτι που πρέπει να αποφεύγεται.

5. Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το δέρμα σας μπορεί να έχει φαγούρα, να είναι παχύ και ξηρό.

6. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α στη διατροφή της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και απολέπιση του δέρματος. Ως εκ τούτου, οι γιατροί συστήνουν την κατανάλωση εξαιρετικά θρεπτικών τροφίμων κατά τη διάρκεια της κύησης.

7. Το «τέντωμα» του δέρματος πάνω από την κοιλιά σας θα μπορούσε επίσης να κάνει το δέρμα σας ξηρό και να οδηγήσει σε ξεφλούδισμα και φαγούρα. Ωστόσο, είναι κάτι προσωρινό και μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα.

Μερικές φορές, το ξηρό δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να γίνει ένα πολύπλοκο πρόβλημα για ορισμένες γυναίκες.

Πώς να αντιμετωπίσετε το ξηρό δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να διαχειριστείτε το ξηρό δέρμα.

1. Η χρήση εξαιρετικά κρύου ή ζεστού νερού θα μπορούσε να εξαγάγει την υγρασία από το σώμα σας, η οποία διατηρεί το δέρμα σας απαλό. Επομένως, συστήνεται να πλένετε το πρόσωπό σας και να κάνετε ντους με χλιαρό νερό και θα δείτε τη διαφορά.

2. Πίνετε αρκετό νερό και μείνετε ενυδατωμένες.

3. Ενυδατώστε το δέρμα σας. Οι ενυδατικές κρέμες προσθέτουν νερό στην επιφάνεια του δέρματος και παράλληλα αποτρέπουν την διαφυγή της υγρασίας. Προσθέστε αυτή τη φροντίδα στην καθημερινή σας ρουτίνα για να αποφύγετε το ξηρό δέρμα.

4. Μπορείτε να προσθέσετε αιθέρια έλαια στο νερό του μπάνιου, καθώς αυτά μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της ξηρότητας του δέρματός σας.

5. Καλύψτε το δέρμα σας και χρησιμοποιήστε φυτικά αντηλιακά όταν βγαίνετε στον ήλιο. Αυτό μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

6. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας θρεπτικά τρόφιμα με υγιή λίπη όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, έλαιο canola και φυλλώδη λαχανικά.

7. Εάν ζείτε σε ένα μέρος που δεν έχει υγρασία, μπορείτε να βάλετε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο που θα μπορούσε να αποτρέψει την υπερβολική ξηρότητα του δέρματός σας.

8. Χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά, κατά προτίμηση φυτικά, για να πλύνετε το δέρμα σας.

Εάν το δέρμα σας δεν είναι ξηρό, αλλά ανησυχείτε ότι μπορεί να γίνει ξηρό λόγω του καιρού ή άλλων παραγόντων, ακολουθήστε τα προληπτικά μέτρα που αναφέρονται στην επόμενη ενότητα.

Μπορείτε να αποτρέψετε την ξηρότητα του δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που κάνετε ακούσια, αλλά καταστρέφουν το δέρμα σας, καθιστώντας το ξηρό, με φαγούρα και έντονη αποφολίδωση. Η αποφυγή τους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του ξηρού δέρματος.

1. Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε σαπούνια γεμάτα με χημικά ενώ είστε έγκυος, καθώς θα μπορούσαν να κάνουν το δέρμα σας στεγνό και ξεφλουδισμένο.

2. Αποφύγετε τον καθαρισμό με ατμό, καθώς η τεχνική μπορεί να απομακρύνει φυσικά έλαια από το δέρμα σας, καθιστώντας το τελικά ξηρό.

3. Μην ξύνετε το δέρμα σας όταν έχετε φαγούρα. Μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά.

4. Αποφύγετε το συχνό μπάνιο ή το πλύσιμο με σαπούνι, καθώς αυτό μπορεί να κάνει το δέρμα σας στεγνό.

5. Προσπαθήστε να αποφύγετε ποτά με καφεΐνη, όπως τσάι, καφές και σόδα, καθώς αυτά μπορεί να αφυδατώσουν το δέρμα σας.

6. Το χλωριωμένο νερό βλάπτει το δέρμα και το κάνει ξηρό. Όταν είστε έγκυος, αποφύγετε να μπαίνετε πολύ ώρα σε πισίνα, προτιμήστε την θάλασσα.

7. Μην τρίβετε σκληρά το δέρμα σας με την πετσέτα, στεγνώνετε το ακουμπώντας την πετσέτα πάνω σας.

Εάν παρατηρήσετε ότι η ξηρότητα εξαπλώνεται σε όλο το δέρμα σας ή η κατάσταση σας ενοχλεί πολύ, τότε η απλή φροντίδα στο σπίτι μπορεί να μην είναι αρκετή.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της ξηροδερμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η υπερβολική ξηρότητα του δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με ορισμένες προϋπάρχουσες δερματικές παθήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε μερικά δερματικά προβλήματα όπως:

Έκζεμα: Σε αυτή τη χρόνια νόσο, το δέρμα γίνεται ξηρό και ξεφλουδισμένο. Οι δερματικές βλάβες εμφανίζονται συνήθως στα πόδια, την κοιλιά, το λαιμό και τα χέρια. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κόκκινα εξανθήματα και άλλα δερματικά προβλήματα. Θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως με φαρμακευτική αγωγή.

Κνήφη: Αυτή η κατάσταση δεν είναι τόσο συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με τις πιθανότητες να επηρεαστούν 1 στις περίπου 300 έγκυες γυναίκες. Συνήθως εμφανίζεται μετά το πρώτο τρίμηνο, όταν υπάρχει πιθανότητα το δέρμα να γίνει πολύ ξηρό.

Άλλα δερματικά προβλήματα: Η υπερβολική ξηρότητα θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για το πολύμορφο ερύθημα της κύησης ή το τοξικό ερύθημα της κύησης. Αυτές οι καταστάσεις απαιτούν τη συμβουλή γιατρού, ακολουθούμενη από ειδική θεραπεία.

Οι παραπάνω καταστάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν κνησμό, αλλά προσπαθήστε να μην ξύνεστε γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουλές και λοιμώξεις.

Η ξηροδερμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν θα βλάψει το μωρό σας. Επίσης, δεν προβλέπει το φύλο του μωρού σας. Είναι απλώς μια προσωρινή δυσφορία και μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Πότε πρέπει να δω έναν γιατρό;

Όταν δεν μπορείτε να θεραπεύσετε το ξηρό δέρμα με θεραπείες στο σπίτι και η κατάσταση επιδεινώνεται, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Η επίσκεψη στο γιατρό καθίσταται απαραίτητη στις εξής περιπτώσεις:

1. Κόκκινα εξανθήματα στο δέρμα σας, με υπερβολική φαγούρα ή πρήξιμο των θυλάκων.

2. Αιμορραγία ή βακτηριακή λοίμωξη στο ραγισμένο δέρμα.

3. Σε περίπτωση επιπλοκών όπως έκζεμα, πολύμορφο ερύθημα της κύησης ή το τοξικό ερύθημα της κύησης PUPPP και κνησμός, πρέπει να σας χορηγηθεί φαρμακευτική θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Το ξηρό δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ασυνήθιστο και υπάρχουν τρόποι για την αποκατάσταση του δέρματος στη φυσιολογική του κατάσταση. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να φροντίζετε το δέρμα σας και να προσέχετε για αλλαγές, ώστε να τις αντιμετωπίζετε εγκαίρως.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες, μπορείτε πάντα να ζητήσετε συμβουλές από το γιατρό σας.

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Xειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπήσεις
Διευθυντής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ¨ΡΕΑ¨

Το MommyCool προτείνει:

Βιολογικό λαδάκι ραγάδων Mustela

Εφαρμόστε το λάδι πρωί και βράδυ ξεκινώντας από τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης, ακόμα και μετά τον τοκετό.

Βήμα 1: Βάλτε λίγες σταγόνες στα χέρια σας.

Βήμα 2: Απλώστε το λάδι στην κοιλιά, στους γοφούς, στους γλουτούς και στο στήθος

Βήμα 3: Απορροφάται άμεσα, επιτρέποντας σας να ντυθείτε γρήγορα!

error: Content is protected !!