close
Θηλασμός και ζέστη: 5 Tips για να διατηρηθούν δροσερά τα μωρά

Θηλασμός και ζέστη: 5 Tips για να διατηρηθούν δροσερά τα μωρά

Είναι αλήθεια, καλοκαίρι, εκτός από ήλιος (και θάλασσα) σημαίνει περισσότεροι θηλασμοί. Με την αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να διαπιστώσετε ότι η ρουτίνα του θηλασμού και το μητρικό γάλα αλλάζουν. Είναι αρκετά σύνηθες το μωρό στις πολύ ζεστές ημέρες να αλλάζει το πρόγραμμά του και είτε να μην θέλει να ταϊστεί πάρα πολύ στη διάρκεια της ημέρας είτε να επιθυμεί να ταϊστεί πιο συχνά αλλά για μικρότερα χρονικά διαστήματα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας! Το μητρικό γάλα είναι το μόνο που χρειάζεται το μωρό σας κατά τη διάρκεια του ζεστού καλοκαιριού καθώς η σύνθεσή του αλλάζει ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του μωρού σας – υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό στον ζεστό καιρό και υψηλότερο περιεχόμενο σε λίπος τους ψυχρότερους μήνες.

Ένα μικρό μωρό χρειάζεται άφθονο μητρικό γάλα για να ενυδατωθεί. Το να δώσετε στο μωρό άλλο υγρό εκτός από το γάλα σας σημαίνει ότι το μωρό θα λάβει διατροφή κατώτερης πηγής. Θυμηθείτε ότι το σώμα σας παράγει γάλα με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Συνεπώς, είναι σημαντικό να θηλάζετε συχνά και να μην λαμβάνετε συμπληρώματα. Φροντίστε να προσφέρετε συχνά το στήθος σε ζεστές καιρικές συνθήκες έτσι ώστε το μωρό σας να έχει πολλές ευκαιρίες να ξεδιψάσει. Παράλληλα, μην ξεχνάτε να πίνετε αντίστοιχα κι εσείς πολύ νερό, προκειμένου να κρατήσετε τον εαυτό σας ενυδατωμένο και υγιή.

Το μητρικό γάλα είναι, η ιδανικότερη τροφή για τις καλοκαιρινές εκδρομές στην παραλία, το πάρκο, το εξοχικό ή το κάμπινγκ. Είναι πάντα διαθέσιμο, δεν χρειάζεται προετοιμασία και – το σημαντικότερο – δεν χαλάει! Μία από τις πολλές ευκολίες του θηλασμού είναι ότι μπορείτε να φύγετε με το μωρό σας, είτε για ένα ημερήσιο ταξίδι είτε για μεγαλύτερες διακοπές, χωρίς να χρειάζεται να πάρετε μαζί εξαρτήματα για την παρασκευή του φαγητού του, παρά μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Τα μεγαλύτερα μωρά και τα νήπια απολαμβάνουν τα δροσιστικά snacks. Δοκιμάστε να τους φτιάξετε όμορφα σπιτικά γεύματα από αραιωμένο χυμό, θρυμματισμένα φρούτα, γιαούρτι και μείγμα φρούτων ή ακόμα και ένα smoothie στο οποίο θα μπορούσατε να προσθέσετε και λίγο από το μητρικό σας γάλα!

Τι μπορούν να κάνουν οι μανούλες προκειμένου να βοηθήσουν τα μωρά τους να διατηρηθούν δροσερά όταν ο καιρός είναι ζεστός:

  1. Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, βρείτε μια δροσερή, σκιασμένη περιοχή για θηλασμό. Εάν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο με αρκετή ζέστη, χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα ή ανάψτε το κλιματισμό. Εάν αποφασίζετε να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα, δεν πρέπει να κατευθύνεται κατευθείαν πάνω στο μωρό. Εάν είναι μια ιδιαίτερα ζεστή μέρα, μπορείτε να βρείτε κλιματιζόμενα μέρη, όπως ένα εμπορικό κέντρο ή μια καφετέρια, για να περάσετε χρόνο και να θηλάσετε άνετα!
  2. Ντύστε το μωρό σας με χαλαρά ρούχα (το βαμβάκι είναι υπέροχο υλικό και βοηθάει το σώμα να αναπνέει) ή ακόμα αφήστε το μονάχα με την πάνα του. Τα πιο φωτεινά χρώματα αντανακλούν τον ήλιο καλύτερα από τα σκούρα που θα απορροφήσουν τις ακτίνες. Χρησιμοποιήστε επίσης ένα φαρδύ καπέλο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ντύνεστε κι εσείς με άνετα, βαμβακερά ρούχα. Αυτό θα βοηθήσει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας προκειμένου να διατηρείστε δροσερή. Μην ξεχνάτε να έχετε δεμένα με ένα λαστιχάκι τα μαλλιά σας.
  3. Επιλέξτε στάσεις θηλασμού με τη λιγότερη δυνατή σωματική επαφή μεταξύ σας ώστε να αποφύγετε την αύξηση θερμοκρασίας.
  4. Αποφύγετε την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ιδίως κατά τις ώρες αιχμής 11πμ – 3μμ. Το αντηλιακό συνήθως δεν συνιστάται για βρέφη κάτω των έξι μηνών, λόγω της ευαισθησίας του δέρματός τους, επομένως είναι καλύτερο να παραμείνετε στη σκιά.
  5. Φροντίστε ώστε το μωρό να έχει σκιά όσο είναι σε καρότσι προτιμώντας μία ομπρέλα καροτσιού για σκιά όταν βρίσκεστε έξω. Δεν συνιστάται η χρήση υφασμάτων σκίασης για την κάλυψη του καροτσιού, καθώς μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία.

Ποια είναι όμως τα σημάδια αφυδάτωσης σε ένα μωρό;

Επικοινωνήσετε άμεσα με τον/την παιδίατρο εάν το μωρό σας:

  • φαίνεται αδιάθετο και είναι πιο νευρικό
  • έχει χλωμό και μαλακό δέρμα
  • έχει υπνηλία και όχι ζωντάνια
  • βρέχει λίγες πάνες/ημέρα
  • τα ούρα του είναι χρωματισμένα σκούρα
  • το μαλακό σημείο στο κεφάλι του μωρού (fontanelle) εμφανίζεται βυθισμένο

Το καλοκαίρι είναι μία περίοδος χαλάρωσης και δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτό να αλλάξει αν έχετε ένα μωρό σε ηλικία που θηλάζει. Όπως σε κάθε περίπτωση, «ακούστε» το μωρό σας, ανταποκριθείτε στις ανάγκες του ακολουθώντας τις βασικές απλές οδηγίες που αναφέρθηκαν και …απολαύστε το με φόντο καλοκαιρινό!

Η Κατερίνα Ζαρίμη είναι μαία, συνεργάτης της Στέλλας Ροΐδη

Στέλλα Ροΐδη, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

www.roidi.gr

Ακολούθησε το Mommy Cool στο Instagram

error: Content is protected !!