close
Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι: Τι επιτρέπεται και τι όχι

Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι: Τι επιτρέπεται και τι όχι

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Κ. Ράπτης – μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και πολλές εγκυμονούσες αναρωτιούνται, αν οι καθιερωμένες τους συνήθειες παραμένουν ασφαλείς.

Επιτρέπεται το κολύμπι; Τι γίνεται με την ηλιοθεραπεία; Τα αντηλιακά είναι επικίνδυνα; Τι πρέπει να προσέξουμε;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα, τα οποία όσο απλά και αν ακούγονται, χρήζουν της απαραίτητης προσοχής.

Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες απορίες:

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

Το κολύμπι στη θάλασσα αποτελεί μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης, με πλεονεκτήματα για την έγκυο και το παιδί. Πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τη θετική επίδραση του νερού στα οιδήματα (πρηξίματα) των εγκύων, τη βελτίωση της αιμάτωσης της μήτρας αλλά και τη μικρότερη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας της μέλλουσας μαμάς κατά την άσκηση μέσα στο νερό.

Παράλληλα η ελαφριά άσκηση στο νερό φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στη νευρολογική ανάπτυξη αλλά και τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου.

Ωστόσο το πολύ έντονο κολύμπι σε οριακές συνθήκες αντοχής θα πρέπει να αποφεύγεται, αφού η παροχή οξυγόνου στο έμβρυο διαταράσσεται.

Το ίδιο ισχύει και για το κολύμπι σε πολύ κρύα νερά, το οποίο θα πρέπει να περιορίζεται, αφού ενδέχεται να προκαλέσει πρόωρες συσπάσεις της μήτρας.

ΘΑΛΑΣΣΑ Η ΠΙΣΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Το θαλασσινό νερό είναι απόλυτα ασφαλές στην εγκυμοσύνη ενώ παράλληλα παρέχει επιπλέον ποσότητες ιωδίου, το οποίο συμβάλλει ευεργετικά στη νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου.

Η χρήση πισίνας, όταν η συντήρηση της γίνεται με σωστό τρόπο, δεν ελλοχεύει κινδύνους για την κύηση. Η διαύγεια του νερού και η απουσία οποιασδήποτε παράξενης οσμής αποτελούν τα βασικά στοιχεία, τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε πριν τη χρήση της.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ;

Η ηλιοθεραπεία με σύνεση και εκτός των όρων μέγιστης ακτινοβολίας (11.00– 15.00) δεν ενέχει κινδύνους για την εγκυμοσύνη μετά το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο το δέρμα κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν εύκολα να προκαλέσουν ζαλάδες και τάση λιποθυμίας.

Η χρήση αντηλιακών με μεγάλο δείκτη προστασίας, η τακτική ενυδάτωση της εγκύου με λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών και η αποφυγή των υπερβολών κατά την έκθεση στον ήλιο είναι επιβεβλημένη. Παράλληλα η ένδυση με ελαφριά, βαμβακερά ρούχα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών.

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ;

Η χρήση αντηλιακών δεν έχει συσχετιστεί μέχρι στιγμής με επιπλοκές στην κύηση και θεωρείται ασφαλής.

Ωστόσο και εδώ η τήρηση του μέτρου είναι σημαντική για την ασφάλεια της εγκυμοσύνης. Προτιμήστε τη χρήση φυτικών αντηλιακών κρεμών και αποφύγετε τη χρήση λαδιών με χαμηλό δείκτη προστασίας, τα οποία επιταχύνουν το μαύρισμα. Σκευάσματα, τα οποία προσφέρουν άμεσο τεχνητό μαύρισμα θα πρέπει να αποφεύγονται.

ΠΡΙΝ ΒΓΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ. ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ LASER;

Η αποτρίχωση με χρήση Laser κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό θα ήταν να αποφεύγεται. Δεν υπάρχουν έρευνες που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της μεθόδου. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση ειδικών κρεμών αποτρίχωσης, μικρή ποσότητα των οποίων ενδέχεται να περνά στην κυκλοφορία της εγκύου και κατ΄επέκταση και του εμβρύου.

Η αφαίρεση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας με κερί ή με το ξύρισμα αποτελεί μέχρι στιγμής την ασφαλέστερη εναλλακτική.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

Η χρήση του αεροπλάνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει συσχετιστεί με επιπλοκές και για τον λόγο αυτό μπορεί να γίνεται άφοβα. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι πολύωρες πτήσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στην έγκυο και να ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης λόγω της πολύωρης ακινητοποίησης.

Παράλληλα συνιστάται να αποφεύγεται η διαμονή σε μέρη, τα οποία δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε γιατρό ή νοσοκομείο, ιδιαίτερα από τον όγδοο μήνα της κύησης και μετά. Άλλωστε η προγραμματισμένη ημερομηνία τοκετού είναι απλά ενδεικτική και δεν αποκλείεται η έναρξη του τοκετού νωρίτερα από αυτή.

Καλό καλοκαίρι!

Δρ. Ιωάννης Κ. Ράπτης – μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος

https://drraptis.gr/

Ο Ιωάννης Κ. Ράπτης διαθέτει κλινική εμπειρία από τη θέση του Επιμελητή Ά του γερμανικού περιγεννητικού κέντρου πρώτου (μέγιστου) βαθμού Allegemeines Krankenhaus Hagen. Εκεί έλαβε πλήρη εκπαίδευση στον τομέα Ειδική Μαιευτική και Περιγεννητική Ιατρική (Spezielle Geburtshilfe und Perinatal Medizin) και εξειδικεύτηκε στις κυήσεις υψηλού κινδύνου και τους επιπλεγμένους τοκετούς, φέρνοντας στον κόσμο περισσότερα από 900 νεογνά, ενώ έλαβε τον τίτλο DEGUM I από την Γερμανική Εταιρεία Ιατρικού Υπερήχου (DEGUM).

Ακολούθησε το Mommy Cool στο Instagram

error: Content is protected !!