close
Τα παιδιά δεν χρειάζονται τέλειους γονείς, αλλά πάνω απ’ όλα ήρεμους

Τα παιδιά δεν χρειάζονται τέλειους γονείς, αλλά πάνω απ’ όλα ήρεμους

7 February 2022

Καθημερινά λέμε στα παιδιά μας πως πρέπει να αποδέχονται τα συναισθήματά τους. Και πολύ καλά κάνουμε.

Όλα ξεκινούν από το σπίτι – Stop Bullying

Αυτό που δεν είναι αποδεκτό, είναι η κακή συμπεριφορά. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους εξαντλημένους γονείς. Μπορούμε να είμαστε ανυπόμονοι και εκνευρισμένοι όταν τα παιδιά δεν κοιμούνται, γιατί θέλουμε να ησυχάσουμε, θέλουμε να τελειώσουμε τις δουλειές του σπιτιού, να στείλουμε κάποια mails, να κοιτάξουμε το ταβάνι ή την τηλεόραση, ώστε να κατεβάσουμε τον γενικό για λίγο μέχρι την επόμενη μέρα.

 

Και πολλές φορές θυμώνουμε που δεν μπορούμε να το κάνουμε. Πόσο ανθρώπινο και κατανοητό! Δεν είμαστε τέλειοι στο κάτω- κάτω. Και αυτά τα συναισθήματα είναι τόσο φυσιολογικά. Και οφείλουμε να τα αγκαλιάσουμε. Οφείλουμε παράλληλα να τα αποδεχτούμε, να τα δικαιολογήσουμε και να δουλέψουμε πάνω σε αυτά.

 

Δεν είναι καλό για τα παιδιά μας, να ξεσπάμε πάνω τους επειδή είμαστε κουρασμένοι. Και αν το κάνουμε, οφείλουμε να τους ζητήσουμε συγγνώμη και να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε μείνει.

 

Ένα είναι το σίγουρο, ότι τα παιδιά δεν θέλουν τους τέλειους γονείς, που να είναι πάντα διαθέσιμοι να εκπληρώσουν κάθε επιθυμία τους και να τα κάνουν διαρκώς χαρούμενα. Θέλουν ήρεμους γονείς, που αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις ισορροπημένα, που ζητούν το χρόνο τους όταν δεν είναι καλά για να αντεπεξέλθουν καλύτερα, που ξέρουν τα συναισθήματά τους.

 

Και επειδή τα μωρά δεν είναι σε θέση να σας δώσουν χρόνο, γιατί δεν καταλαβαίνουν, και οι ανάγκες τους είναι επιτακτικές, μην ξεσπάσετε πάνω τους. Κάπου υπάρχει η λογική στις διάφορες καταστάσεις και πρέπει να τη βρείτε. Δώστε στα παιδιά την υπομονή σας και να σκέφτεστε ότι αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα.

 

healingeffect.gr

error: Content is protected !!