close
10 χρόνια μαμά | «Όλα όσα έμαθα κι εύχομαι να ήξερα από πριν»

10 χρόνια μαμά | «Όλα όσα έμαθα κι εύχομαι να ήξερα από πριν»

4 October 2021

«10 χρόνια μαμά. Αυτά είναι τα γαλόνια μου και με βάση αυτά συμβουλεύω τις μέλλουσες (ή νέες) μαμάδες για όσα έμαθα στην πράξη – που δυστυχώς δεν μου είπε κανείς πριν γεννήσω» μας λέει μια μαμά που θέλει να μας προετοιμάσει για την μητρότητα.

Δεν είναι καλύτερη από εμάς, δεν είναι χειρότερη, ούτε πιο έξυπνη ή πιο χαζή. Απλά εύχεται να ήξερε από νωρίς κάποια πράγματα που έμαθε στην πορεία και θέλει να τα μοιραστεί μαζί μας. Κρατήστε ό,τι θέλετε!

«Όταν κράτησα πρώτη φορά το μωρό μου αγκαλιά, κοιτάζοντας τα αθώα και ανυπεράσπιστα ματάκια του, ένιωσα πανικό: “Θα γίνω καλή μαμά;”.

Δέκα χρόνια και δύο παιδιά μετά, κοιτάζοντας πίσω μου, μετρώ δεκάδες λάθη: άλλα μικρά, και άλλα μεγαλύτερα κι αν θα άλλαζα κάτι, βρίσκετε στις συμβουλές που θέλω να σας δώσω:

Θα ξανακοιμηθείτε κανονικά

Ίσως τώρα σας ακούγεται απίθανο, αλλά σας το υπόσχομαι πως μια μέρα θα κοιμάστε πάλι κανονικά. Ολόκληρη τη νύχτα, χωρίς διακοπές και μέχρι ό,τι ώρα θέλετε τα Σαββατοκύριακα. Μαγικό, δεν είναι;

Αφήστε την ατομικότητα τους να λάμψει

Το παιδί που έχετε είναι μοναδικό. Είναι στο χέρι σας να το αφήσετε να αποκαλύψει τον πραγματικό του εαυτό και να το αφήσετε ελεύθερο να ανακαλύψει τα χαρίσματα και τα ταλέντα του. Κι εσείς, χρειάζεται να απελευθερωθείτε από τις προσδοκίες σας για εκείνο και να πορευτείτε χέρι – χέρι τον υπέροχο δρόμο της γονεϊκότητας. Πιστέψτε με, το μικρό σας, με αυτόν τον τρόπο, θα λάμψει και θα φτάσει πολύ πιο μακριά απ’ ότι αν το κατευθύνατε!

Μιλήστε λιγότερο, ακούστε περισσότερο

Τα παιδιά επιθυμούν να ακουστούν και να κατανοηθούν. Η ενεργητική ακρόαση των παιδιών σας μπορεί να αποδειχθεί θαυματουργή! Διδαχθείτε την, κάντε εξάσκηση και αποκτήστε μία σχέση με το μικρό σας που θα είναι για πάντα γερή και με στέρεες, συναισθηματικές βάσεις.  μαγική.

Βάλτε όρια και τηρήστε τα

Τα παιδιά σας πολλές φορές θα σας προκαλέσουν. Θα φωνάξουν, θα θυμώσουν και κάποιες φορές θα κάνουν πράγματα που ξέρουν ότι δεν πρέπει να κάνουν. Μέσα σε όλο αυτό, προσπαθήστε να παραμείνετε σταθερές, να μην παραβιάζετε τα όρια που εσείς βάλατε και κυρίως μην το παίρνετε προσωπικά! Έτσι είναι τα παιδιά – έτσι κάνουν.

Τα παιδιά δεν είναι άτακτα γιατί αποσκοπούν κάπου

Η πειθαρχία στα παιδιά σας θα είναι πολύ πιο εύκολη όταν αναγνωρίσετε αυτή την αλήθεια: τα παιδιά δεν είναι ατίθασα επειδή θέλουν να σας τιμωρήσουν. Τα παιδιά ενεργούν έτσι όταν είναι πεινασμένα, κουρασμένα ή μπερδεμένα για τον κόσμο γύρω τους. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά, αντί να θυμώνετε, προσπαθήσετε να καταλάβετε τι πραγματικά τους φταίει κάθε φορά που αντιδρούν άσχημα.

Μην σκάτε για τα μικρά πράγματα

Ούτε η τέλεια τούρτα γενεθλίων, ούτε το απόλυτα καθαρό σπίτι είναι αυτά που κάνουν ευτυχισμένη την οικογένειά σας. Αυτό που μετράει πραγματικά είναι ο ήρεμος και ευχάριστος κοινός σας χρόνος. Εκμεταλλευτείτε τον.

Ο στόχος σας να είναι το «ναι»

Σταματήστε να προσπαθείτε να περιορίσετε τα παιδιά στα πάντα! Όταν δεν κινδυνεύει ή σωματική ή συναισθηματική τους υγεία, αφήστε τα ελεύθερα να κάνουν τις επιλογές τους, να δουν τα αποτελέσματα και να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Αυτά θα τα κάνει ανεξάρτητα και υπεύθυνα.

Τα λιγότερα είναι καλύτερα…

Τι εννοώ με αυτό; Πως είναι υπέροχο να περνάτε χρόνο με τα παιδιά, να τους προσφέρετε τα πάντα και να τα βλέπετε να χαμογελούν. Συχνά, όμως, όταν έχουν τα πάντα χωρίς να κοπιάσουν καθόλου, γίνονται μάλλον δυστυχισμένα και χωρίς στόχους. Αφήστε τα να παλέψουν, να προσπαθήσουν, να βαρεθούν και να περάσουν χρόνο μόνα τους. Μια μέρα θα σας ευχαριστούν γι’αυτό.

Τα παιδιά αλλάζουν συνεχώς

Μείνετε εστιασμένοι στην μεγάλη εικόνα και αγαπήστε τα παιδιά σας για αυτό που είναι, αλλά και για όσα γίνονται με τον καιρό. Η ωριμότητα είναι μία διαδικασία που παίρνει χρόνο και εμπεριέχει πολλά λάθη, αρκετές απογοητεύσεις και μπόλικο θυμό. Παρατηρήστε τα, φροντίστε τα, αγαπήστε τα και δείξτε τους πως είναι μοναδικά.

Χαλαρώστε και μην ξεχνάτε τις αγκαλιές!

Τα παιδιά είναι ανθεκτικά και, συχνά, ξέρουν τα όριά τους καλύτερα από εμάς. Χαλαρώστε και μην τρέχετε συνέχεια από πίσω τους. Ακόμα κι αν χτυπήσουν, θα περάσει. Ακόμα κι αν απογοητευτούν, σε λίγο θα χαμογελούν ξανά. Το μόνο που δεν πρέπει να ξεχνάτε, είναι οι αγκαλιές και τα φιλιά! Όσο πιο πολλά, τόσο πιο καλά. Θα έρθει η μέρα που δεν θα μπορείτε να τα σφίγγετε όσο συχνά θα θέλατε…

Αυτές είναι oι συμβουλές που έχω για τα πρώτα δέκα χρόνια. Ας δούμε τι θα φέρουν τα επόμενα 10….».

Πηγή: selfsufficientkids.com από Αλεξάνδρα Κεντρωτή

error: Content is protected !!