Γράφει η Μαρίνα Κρητικού, Ψυχολόγος Υγείας/ Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος
Το co-sleeping, το bed-sharing ή αλλιώς ο κοινός ύπνος των παιδιών με τους γονείς τους είναι από τις πρώτες πρακτικές που συστήνονται ή θα έπρεπε να συστήνονται σε κάθε νέο ζευγάρι που γίνονται γονείς. Ο βίαιος αποχωρισμός από το σώμα της μητέρας τη στιγμή της γέννας και η τοποθέτηση του νεογνού για ώρες, πολλές φορές και για μέρες σε περίπτωση καισαρικής με ολική νάρκωση, αποτελούν βίαιες πρακτικές που τραυματίζουν τον ψυχικό κόσμο του παιδιού από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ζωής του.
Εάν ικανοποιήσουμε άμεσα, από την πρώτη ώρα που θα φέρουμε τα παιδιά μας στον κόσμο τις ψυχικές τους ανάγκες για κοντινότητα, ζεστασιά και εγγύτητα με τα πρόσωπα αναφοράς τους, τους γονείς τους δηλαδή, τότε θα έχουμε βάλει τις βάσεις της ασφαλούς προσκόλλησης και έτσι με βάση τους δικούς τους ρυθμούς θα αρχίσουν να ανεξαρτητοποιούνται. Στην κάλυψη της εγγύτητας και της ζεστασιάς, συγκαταλέγεται ο θηλασμός και ο κοινός ύπνος, καθώς με την γέννηση έχει ήδη βιώσει το βρέφος τον πρώτο του αποχωρισμό από την μητέρα και έχει ανάγκη από την μυρωδιά της, την αγκαλιά της και το γάλα της για να μεγαλώσει με ασφάλεια και γερές βάσεις. Ακολουθώντας τη φύση και ικανοποιώντας πλήρως όλες τις ψυχικές ανάγκες του παιδιού μας, θα διαπιστώσουμε με έκπληξη πόσο ομαλά θα οδηγηθούμε από την πλήρη εξάρτηση της βρεφικής ηλικίας, στην σταδιακή αυτονόμηση της νηπιακής ηλικίας.
Υπάρχουν όρια και χρονικοί περιορισμοί για τον κοινό ύπνο; Η απάντηση είναι ότι όταν τα παιδιά νιώσουν γεμάτα, ότι οι γονείς τους ανταποκρίνονται άμεσα και με ενσυναίσθηση στις ψυχικές τους ανάγκες εφαρμόζοντας το attachment parenting ως μέθοδο διαπαιδαγώγησης, τότε θα είναι έτοιμα και για το επόμενο βήμα! Αυτό που είναι πολύ σημαντικό και βοηθητικό να έχουμε υπ΄όψιν μας είναι να ακολουθούμε τις ανάγκες και να πηγαίνουμε με τους ρυθμούς των παιδιών μας. Αν σεβόμαστε και ικανοποιούμε τις ανάγκες τους για ασφάλεια, στοργή, αγάπη και άνευ όρων αποδοχή, σεβόμαστε τον ρυθμό του κάθε παιδιού, καθώς το κάθε παιδί είναι μοναδικό και δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα, τότε θα τα βοηθήσουμε να εξελιχθούν ομαλά στην αυτονόμηση τους και να γίνουν ώριμοι και ισορροπημένοι ενήλικες που θα έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τα θέλω τους, τις ανάγκες και τα συναισθήματα τους! Ο γονέας όταν και μόνο όταν το παιδί νιώσει έτοιμο, θα το βοηθήσει δίνοντας του την εναλλακτική του δικού του δωματίου και λέγοντας του ότι μπορεί το ίδιο να διαλέξει πού θέλει να κοιμηθεί. Η εμπειρία μου από τη δουλειά μου με μαμάδες που εφαρμόζουν το attachment parenting, είναι ότι τα παιδιά που έχουν ξεκινήσει την ζωή τους με κοινό ύπνο με τους γονείς τους , τα “γεμάτα και χορτασμένα” από αγάπη παιδιά, πολύ πιο εύκολα επιλέγουν να κοιμηθούν στο δικό τους δωμάτιο.
Ποια είναι όμως το πιο ουσιαστικό στην ανατροφή των παιδιών μας μέσω του attachment parenting; Να εμπιστευόμαστε το ένστικτο μας και το παιδί μας, να είμαστε πάντα πρόθυμοι και έτοιμοι να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του. Εάν έχουμε την καρδιά και τα αυτιά μας ανοιχτά, θα διαπιστώσουμε ότι τα παιδιά μας είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις ανάγκες και τα συναισθήματα τους, απλά δεν έχουν τα κατάλληλα λόγια να το εξωτερικεύσουν. Μέσω του attachment parenting μαθαίνουν να εμπιστεύονται και να κατανοούν τον εαυτό τους. Όταν γίνει αυτό, θα είναι έτοιμα να ανοίξουν τα φτερά τους και να κάνουν πράγματα που μέχρι πριν θεωρούσαμε ως γονείς αδύνατον να συμβούν. Εμπιστευτείτε τα παιδιά σας και το ένστικτό σας, χτίστε τη σχέση σας μαζί τους μέσω του ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού!
Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας/ Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος
http://kritikou-healthpsy.gr/
Συνεργάτης Attachment Parenting Hellas
marina.kritikou@yahoo.com