close
Ναυτία και εμετός στην εγκυμοσύνη – Τρόποι αντιμετώπισης

Ναυτία και εμετός στην εγκυμοσύνη – Τρόποι αντιμετώπισης

4 August 2021

Γράφει η  Σκεύη Σάββα Ευσταθίου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Συγχαρητήρια για τα ευχάριστα νέα! Είστε έγκυος και περίπου στη 6η εβδομάδα της κύησης ξεκίνησαν οι πρωινές αδιαθεσίες ,η ναυτία και πιθανόν οι εμετοί. Μην πανικοβάλλεστε γιατί περίπου το 65% των εγκύων αντιμετωπίζουν τα ίδια συμπτώματα με εσάς ,τα οποία οφείλονται στην απότομη αύξηση των ορμονών της εγκυμοσύνης.

Τα καλά νέα ,είναι ότι η ναυτία και οι εμετοί συνήθως υποχωρούν στο τέλος του πρώτου τριμήνου αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να μειώσετε αισθητά την εμφάνιση τους κατά την διάρκεια της ημέρας.

Πως μπορώ να μειώσω την ναυτία;

Το πιο σημαντικό για την πρόληψη της ναυτίας είναι το στομάχι να μην μένει άδειο για περισσότερο από 2,5 ώρες ,με εξαίρεση την διάρκεια του ύπνου,όπου ακόμα και τότε αν μια έγκυος γυναίκα νοιώθει καούρες στο στομάχι κατά την διάρκεια του ύπνου και ξυπνά ή δυσκολεύεται πολύ να κοιμηθεί μπορεί να καταναλώνει φρυγανιές ή κράκερς σε μικρές ποσότητες και να νοιώθει μια ήπια ανακούφιση.

Τα φαγητά κατά την διάρκεια της ημέρας πρέπει να είναι εύπεπτες τροφές, υγειινές και να μην περιέχουν έντονα μπαχαρικά και αρώματα,καθώς επίσης να μην περιέχουν μεγάλο όγκο υγρών και αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Εκτός από τα 3 βασικά γεύματα ,είναι απαραίτητα και τα 2 ενδιάμεσα αυτών όπου μπορεί να είναι φρυγανιές ή κράκερς με γαλακτοκομικά,δημτριακά με γάλα,φρούτα εποχής,γιαούρτι με δημητριακά ή φρέσκα φρούτα κ.α.

Δεν ξεχνάμε να ενυδατωνόμαστε καθημερινά γιατί είναι πολύ σημαντικό κατά  την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά καλό είναι το νερό που πίνουμε να είναι σε μικρές ποσότητες κάθε φορά γιατί ο μεγάλος όγκος υγρών μπορεί να επιφέρει εμετό.

Αποφύγετε  χώρους με καπνό όσο είναι δυνατόν γιατί ενδέχεται να σας προκαλέσουν ναυτία.

Μην σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι και γενικά προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όσο μπορείτε .

Είναι μια περίοδος που θα περάσει και θα έχει αφήσει πίσω της ένα ανεκτίμητο θησαυρό ,ο οποίος θα σας κάνει να τα ξεχάσετε όλα!!!

Σκεύη Σάββα Ευσταθίου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος CyDA DIET και ΣΕΕΤΤΔ
Τηλ: 24250997
Email: s.savva.diet@gmail.com
www.diet-cyprus.com

error: Content is protected !!