close
Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι – 10 απαραίτητες συμβουλές

Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι – 10 απαραίτητες συμβουλές

Γράφει η Δρ. Χριστίνα Βάντζου, Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Το καλοκαίρι είναι η εποχή του χρόνου που όλοι περιμένουμε για να χαρούμε τον ήλιο, τη θάλασσα, τις εκδρομές και γενικά τις εξωτερικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θέτει μια σειρά από ζητήματα για τις εγκύους, ειδικά για όσες έχουν Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (Π.Η.Τ.) μέσα στο θέρος ή νωρίς το φθινόπωρο. Οι έγκυες ταλαιπωρούνται από την ζέστη περισσότερο από τις υπόλοιπες γυναίκες, λόγω της έκκρισης από τον οργανισμό της ορμόνης της προγεστερόνης, της θερμότητας που προέρχεται από το έμβρυο και, φυσικά, του αυξημένου βάρους. Επίσης, το καλοκαίρι αυξάνονται τα κρούσματα κολπίτιδας. Θεωρώ, λοιπόν, χρήσιμο να σας δώσω ορισμένες βασικές συμβουλές, για να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους για εσάς και το μωρό σας, ώστε να απολαύσετε όσο μπορείτε τις χαρές του καλοκαιριού, κάτι που, άλλωστε, θα συμβάλει στην καλή ψυχολογία σας, που είναι και αυτή σημαντική για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης:

1) Αφυδάτωση: οι έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από αφυδάτωση, διότι το σώμα τους έχει μεγαλύτερη ανάγκη για νερό. Ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρά την ημέρα, κατά προτίμηση νερό. Μην περιμένετε να διψάσετε. Η δίψα είναι σημάδι ότι έχει περάσει υπερβολικά πολλή ώρα που δεν έχετε πιει νερό. Η αφυδάτωση μειώνει τον όγκο του αίματος. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τη συγκέντρωση της ωκυτοκίνης (oxytocin), ορμόνης που προκαλεί συσπάσεις και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρο τοκετό. Προσοχή στις εξής ενδείξεις αφυδάτωσης: ζαλάδα, ναυτία, πονοκέφαλοι, μυικές κράμπες, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

2) Έκθεση στον ήλιο: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλύτερα να αποφεύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο. Οι έγκυες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκαύματα σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Εάν, ωστόσο, είστε εκτεθειμένη στον ήλιο, πρέπει να έχετε βάλει αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, 30-45 SPF, τουλάχιστον 20 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο. Αποφεύγετε να βγαίνετε έξω κατά τις μεσημβρινές ώρες και προτιμήστε να κυκλοφορείτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Φοράτε καπέλο και ελαφρά ανοιχτόχρωμα ρούχα που να καλύπτουν όλο το σώμα.

3) Κολύμβηση: Κατ’ αρχάς, το κολύμπι είναι ένας καλός τρόπος για να παραμείνετε δροσερή το καλοκαίρι. Επίσης, είναι ιδανική μορφή ήπιας άσκησης, η οποία, εκτός του ότι είναι ασφαλής, επιπλέον θα σας προσφέρει χαλάρωση. Θα πρέπει, όμως, να προσέχετε την καθαρότητα της παραλίας που επιλέγετε, να αποφεύγετε την απευθείας επαφή με την άμμο ή την ξαπλώστρα και να αλλάζετε αμέσως το βρεγμένο μαγιό, για να αποφύγετε κολπίτιδες και μηκυτιάσεις.

4) Οίδημα: Το οίδημα (πρήξιμο) είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, το οποίο συνήθως εντείνεται το καλοκαίρι, ιδίως αν είναι προχωρημένη η εγκυμοσύνη. Όμως, το φυσιολογικό οίδημα υποχωρεί μετά από ξεκούραση και δεν εμφανίζεται ποτέ ξαφνικά. Οποιοδήποτε οίδημα εμφανιστεί ξαφνικά ή δεν υποχωρεί μετά από ξεκούραση (π.χ. ξυπνάτε πρησμένη) πρέπει να ελεγχθεί από το γιατρό σας. Στο φαγητό σας πρέπει να χρησιμοποιείτε φυσιολογική ποσότητα αλατιού, χωρίς υπερβολές αλλά και χωρίς να το αφαιρέσετε εντελώς από τη διατροφή σας, γιατί και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, αφού το αλάτι περιέχει ιώδιο (iodine), στοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου, το οποίο, μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, σχετίζεται και με τη νοημοσύνη του. Αποφεύγετε την ορθοστασία. Όποτε μπορείτε, να ξεκουράζεστε με τα πόδια ψηλά. Μην φοράτε στενά παπούτσια ή στενά ρούχα, ειδικά στην περιοχή της μέσης. Επίσης, καλύτερα να μην φοράτε δαχτυλίδια που σας είναι πολύ στενά.

5) Ένδυση-Υπόδηση: Να φοράτε υφάσματα που «αναπνέουν» (βαμβακερά και λινά), ώστε να μην ιδρώνετε πολύ. Αποφύγετε συνθετικά και στενά ρούχα και εσώρουχα. Επίσης, να φοράτε σανδάλια ή άλλου τύπου ανοιχτά υποδήματα, ώστε να αναπνέουν τα πόδια σας.

6) Άσκηση: Ήπιας μορφής άσκηση μπορεί να γίνεται μόνο κατά τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, και πάντοτε χωρίς να υπερβάλλετε. Καλύτερα, όμως, να έχετε συζητήσει πρώτα με το γιατρό σας για το είδος της αθλητικής δραστηριότητας που σκοπεύετε να έχετε. Προφανώς, θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα εγκυμονεί κινδύνους από πτώσεις ή χτυπήματα, όπως ποδηλασία, ορειβασία κλπ.

7) Διατροφή: Η διατροφή σας πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με πολλά φρούτα και λαχανικά. Προτιμήστε τα ελαφριά γεύματα και αποφύγετε τροφές με πολλές θερμίδες και λιπαρά, πικάντικα φαγητά και καρυκεύματα, σάλτσες, τηγανητά και γλυκά. Η κατανάλωση αλατιού πρέπει να γίνεται με μέτρο. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά. Επίσης, αποφύγετε τα αναψυκτικά, γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Ενυδατώνεστε συχνά με νερό, χυμούς και γάλα. Αποφύγετε (όσο γίνεται) τα πολλά παγωτά.

8) Τρόποι δροσισμού: Βάζετε παγάκια σε ό,τι πίνετε. Έχετε μαζί σας κατά τη διάρκεια της ημέρας ένα σπρέι νερού για το πρόσωπο, που έχετε βάλει πρώτα στο ψυγείο. Κάνετε ένα δροσερό μπάνιο ή ντους. Χρησιμοποιείτε κλιματισμό ή και ανεμιστήρα. Μπορείτε επίσης να διατηρείτε πετσέτες στο ψυγείο, τις οποίες τοποθετείτε σε όποιο μέρος του σώματος σας δροσίζει καλύτερα (π.χ. στο σβέρκο ή στο μέτωπο).

9) Ξεκούραση: Να ξεκουράζεστε όσο πιο συχνά μπορείτε, να κοιμάστε τα μεσημέρια και να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα ιδρώνετε λιγότερο και θα ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο της αφυδάτωσης ή υπερθέρμανσης. Επίσης, θα βελτιωθεί το φυσιολογικό οίδημα των ποδιών.

10) Τέλος, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γυναικολόγο σας, αν έχετε κάποιο από τα εξής συμπτώματα:

– Πολύ συχνές κοιλιακές κράμπες ή συσπάσεις

– Διάρροια ή ασυνήθιστες κενώσεις

– Εμετούς

– Κολπική αιμόρροια

– Πόνο κατά την ούρηση

– Έντονο ή συνεχόμενο πόνο στο στομάχι

– Αυξημένα κολπικά υγρά

– Πίεση στη λεκάνη

– Δυσφορία

Φυσικά, δεν υπάρχει λόγος υπέρμετρης ανησυχίας για τους παραπάνω κινδύνους, διότι λαμβάνοντας στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης και αποφεύγοντας τις υπερβολές, θα μπορέσετε να απολαύσετε τους θερινούς μήνες και τις διακοπές και κυρίως να χαλαρώσετε και να περιμένετε με ήρεμη εγκαρτέρηση και χαρά την άφιξη του μωρού σας!

Δρ. Χριστίνα Βάντζου, Μαιευτήρας Γυναικολόγος

 

error: Content is protected !!