close
Ο ρόλος των γονέων στη καλή σταδιοδρομία των παιδιών

Ο ρόλος των γονέων στη καλή σταδιοδρομία των παιδιών

Γράφει η Στέφανη Αργυρού, Σχολική Σύμβουλος και επαγγελματική καθοδηγήτρια

 

Αναμφίβολα, η στιγμή του επαγγελματικού προσανατολισμού όπου οι έφηβοι καλούνται να κάνουν τις επιλογές τους είναι μια στρεσογόνα περίοδος που επηρεάζει όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τους γονείς. Οι προσπάθειες των γονέων να συμβάλουν σε αυτή τη διαδικασία και να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους, πάντα με βάση τον προσωπικό τους γνώμονα, σε πολλές περιπτώσεις αποβαίνουν μάταιες και έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να αντιδρούν αρνητικά εάν εκλάβουν αυτή τη προσπάθεια των γονέων ως επιβολή.  Έτσι συχνά το σπίτι μετατρέπεται σε πεδίο μάχης με αντίπαλα στρατόπεδα και αλλεπάλληλες συγκρούσεις.

Έτσι λοιπόν, για πρόληψη και αποφυγή των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων, οι γονείς θα πρέπει να έχουν κατά νου και να εφαρμόζουν κατά την εξελικτική πορεία του παιδιού τα εξής:

  1. «Τα αγαθά κόποις κτώνται»

Καθώς μεγαλώνει το παιδί είναι καλό να εμπεδώσει ότι έχει προσωπική ευθύνη για την επιτυχία του, να καταλάβει δηλαδή ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι οι καριέρες δεν ξεδιπλώνονται, αλλά χτίζονται με επιμονή και σκληρή δουλειά.

 

  1. Η εργασιακή επιτυχία του ατόμου απαιτεί το συνδυασμό των εξής:

Ταλέντο + ικανότητα + σωστή επιλογή εργασίας. Πρέπει να κατανοήσουν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς πως όσο καλός μαθητής και αν είναι κάποιος, όσα πτυχία και μεταπτυχιακά κι αν έχει αποκτήσει, δεν θα είναι ούτε ευτυχής ούτε παραγωγικός εργαζόμενος, αν δεν έχει επιλέξει σωστά τον επαγγελματικό του δρόμο.

 

  1. Αν κάνεις αυτό που αγαπάς δε θα χρειαστεί ποτέ να δουλέψεις

Είναι σημαντικό από μικρή ηλικία τα παιδιά να αντιληφθούν ότι εργασία και προσωπική ευχαρίστηση είναι αλληλένδετα.  Η δουλειά είναι λάθος να θεωρείται αγγαρεία, αντιθέτως, δίνει την ευκαιρία στον άνθρωπο να αντλεί ικανοποίηση και τον παρακινεί να γίνεται καθημερινά ολοένα και καλύτερος.

 

  1. Γονεïκή συμβουλή ≠ Γονεïκή επιβολή

Αναλογιστείτε πριν πείτε «θέλω το παιδί μου να γίνει  γιατρός», «η κόρη μου θέλω να γίνει μπαλαρίνα», κ.ο.κ .  Ο γονέας δε πρέπει να «σπρώχνει» το παιδί προς ένα τομέα προτού το ίδιο εκδηλώσει ενδιαφέρον ή κλίση προς αυτόν. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος ενώ ξεκινήσει τις σπουδές που του υπέδειξε, να τις παρατήσει έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα ή ακόμη κι αν τις ολοκληρώσει τελικά να μη μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στο χώρο εργασίας.

 

  1. Η αβεβαιότητα επιλογής επαγγέλματος είναι μια φυσιολογική κατάσταση

Αν έχετε αντιληφθεί πως το παιδί σας δεν έχει εκδηλώσει ένα ξεκάθαρο ενδιαφέρον ως προς έναν επαγγελματικό τομέα, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να του δώσετε ερεθίσματα,  για να μπορέσει να ανακαλύψει τις ικανότητες του. Μέσω της γνώσης του εαυτού, μπορούμε να παρατηρήσουμε και να ανιχνεύσουμε τα στοιχεία της προσωπικότητας μας, τις αξίες μας, καθώς και τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα μας.

 

Τέλος, προκύπτει το γεγονός ότι ο γονέας πρέπει να γαλουχήσει σωστά το παιδί καθώς μεγαλώνει, έτσι ώστε να κατασταλάξει το ίδιο με το πέρας του χρόνου στον τομέα που του ταιριάζει και που θα το κάνει μελλοντικά παραγωγικό και χαρούμενο εργαζόμενο. Σαφέστατα η άποψη των γονέων είναι καίριας σημασίας για το παιδί σε αυτή τη φάση της ζωής του, γι’ αυτό οφείλουν να παραμερίζουν τα «θέλω» και τις εμμονές τους και να γίνονται σύμμαχοι και υποστηρικτές του παιδιού σε αυτή τη διαδρομή.

 

Στέφανη Αργυρού, πτυχιούχος Ψυχολογίας, Ειδικευόμενη στη σχολική συμβουλευτική και επαγγελματική καθοδήγηση και δασκάλα γιόγκα

argyroustephanie@gmail.com

error: Content is protected !!