close
Εγκυμοσύνη και στοματική υγιεινή

Εγκυμοσύνη και στοματική υγιεινή

23 October 2016

Ούλα, δόντια και κύηση

Πληθαίνουν συνεχώς τα επιστημονικά δεδομένα, που αντιμετωπίζουν την ορθή στοματική υγιεινή ως αναπόσπαστο μέρος της πρόληψης πολλών παθήσεων.

Η υγεία του στόματος έχει φθάσει να θεωρείται ο καθρέπτης της υγείας του σώματος, όπως τα μάτια θεωρούνται ο καθρέπτης της ψυχής.
Γι’ αυτό δεν πρέπει να παραμελούμε την περιποίηση των δοντιών και των ούλων κατά την εγκυμοσύνη.

Οι ορμονικές αλλαγές στην κύηση, επηρεάζουν τους ιστούς του στόματος. Τα ούλα στην εγκυμοσύνη είναι ερεθισμένα, παίρνουν ένα έντονο κόκκινο χρώμα και εμφανίζονται οιδηματώδη, ενώ τείνουν να αιμορραγούν ευκολότερα. Επομένως οι ορμόνες της κύησης δεν κάνουν μόνο εσάς πιο ευαίσθητες, αλλά και τα ούλα σας, έτσι η στοματική υγιεινή στην εγκυμοσύνη αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Μερικές φορές, πάνω στα ούλα και ανάμεσα στα δόντια, εμφανίζονται κατά την κύηση μικρά ογκίδια, οι επονομαζόμενες επουλίδες. Τα ογκίδια αυτά έχουν έντονο κόκκινο χρώμα και ελαφρώς κοκκιώδη επιφάνεια, μοιάζουν δηλαδή με μικρά κόκκινα μούρα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Οι επουλίδες συνήθως εξαφανίζονται από μόνες τους μετά την εγκυμοσύνη. Αν όμως σας ενοχλούν, μπορούν και να αφαιρεθούν από τον οδοντίατρό σας με τοπική αναισθησία.

Με το καθημερινό βούρτσισμα (δις ημερισίως) και με τη χρήση οδοντικού νήματος (μία φορά τη μέρα) αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος της οδοντικής πλάκας και προστατεύονται έτσι τα δόντια και τα ούλα σας από ουλίτιδα και τερηδόνα. Όμως η στοματική υγιεινή δεν είναι πλήρης μόνο με αυτά. Η κύηση δεν αποτελεί λόγο αναβολής της επίσκεψης στον οδοντίατρο για ένα καθαρισμό των δοντιών και των ούλων.
Ειδικά μάλιστα όσον αφορά τις γυναίκες, που στην εγκυμοσύνη εμφάνισαν το λεγόμενο διαβήτη κύησης, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μετά από αποτρύγωση (έτσι ονομάζεται ο καθαρισμός από τον οδοντίατρο και δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να χρησιμοποιήσω μια τόσο “ιατρική” λέξη).
Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο και για κάποια επέμβαση. Η κύηση δεν αποτελεί αντένδειξη για τις οδοντιατρικές επεμβάσεις. Παρ’ όλα αυτά η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Ως γενικό κανόνα, μπορούμε να πούμε πως στην εγκυμοσύνη επεμβαίνουμε στα ούλα και στα δόντια μόνο σε επείγουσες καταστάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον πόνο και να προλάβουμε κάποια μόλυνση και, αν είναι δυνατό, κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης.

Φυσικά αναπόσπαστο μέρος της σωστής στοματικής υγιεινής στην κύηση είναι και η σωστή διατροφή. Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, δημητριακά (καλύτερα δημητριακά ολικής αλέσεως), γαλακτοκομικά και άπαχο κρέας (μοσχαρίσιο) και πουλερικά. Καλό είναι να αποφεύγονται τα συχνά γεύματα, που είναι πλούσια σε σάκχαρα, διότι ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων βλαπτικών για τα δόντια και τα ούλα.
Τέλος, Βρετανοί ψυχολόγοι ανακάλυψαν πως όσο πιο προσεγμένη οδοντοστοιχία διαθέτει κανείς, τόσο πιο ελκυστικός και επιτυχημένος θεωρείται από τους συνεργάτες του. Οι προετοιμασίες για το μωράκι που έρχεται και οι ανησυχίες που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη, δεν είναι λόγος για να φαίνεστε λιγότερο ελκυστικές και επιτυχημένες.

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

error: Content is protected !!