close
Έγινε το 90-60-90 ευτυχία και τελειότητα;

Έγινε το 90-60-90 ευτυχία και τελειότητα;

Γράφει η Στέλλα Χίου – Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Με αφορμή το καλοκαίρι, τα ηλιοκαμένα κορμιά στις παραλίες, τις ατελείωτες φωτογραφίες των διακοπών και την ανάγκη της κατάλληλης πόζας, έλαβα πολλά μηνύματα όλο αυτό το διάστημα με ερωτήσεις που αναφερόταν για το αν το αδυνάτισμα και η ανάγκη να έχουμε τις «δήθεν» ιδανικές αναλογίες 90-60-90 οδηγεί στην τελειότητα!

Με το που μπαίνει η Άνοιξη ξεκινάει ένα κλίμα πανικού, αγωνίας, ταραχής:

«πωωωω πρέπει να χάσω κιλά έρχεται το καλοκαίρι θα βγούμε στις παραλίες»

«αχ, πρέπει να χάσω 10 κιλά, αχ τί θα κάνω , πρέπει να είμαι αδύνατη και σέξι»

«πόσο θέλω να χάσω αυτά τα κιλά, αν τα καταφέρω θα είμαι η πιο ευτυχισμένη , ελκυστική, θα με θέλουν οι άντρες, μου αρέσει να τραβάω τα βλέμματα!»

«κοίτα αυτή στο περιοδικό , πόσο αδύνατη είναι μακάρι να γίνω σαν και αυτή και δεν θέλω τίποτα άλλο»

«πρέπει να αδυνατίσω , θα είμαι καλύτερη από την άλλη»

Και πώς να το αποφύγεις άλλωστε όλο αυτό, βλέπεις τις κυρίες της σόου μπιζ, ηθοποιοί, τραγουδίστριες, γυμνάστριες, παρουσιάστριες, μοντέλα να προβάλουν τα καλλίγραμμα σώματα τους, τις ατελείωτες ώρες γυμναστικής, την διατροφή και να μοιράζουν ατελείωτα χαμόγελα και μυστικά επιτυχίας.  Το μήνυμα ‘’όσο πιο αδύνατη, τόσο πιο τέλεια και ευτυχισμένη, και πιθανότατα με έναν καλό υποψήφιο γαμπρό!’’

Κορίτσια ας μη γελιόμαστε. Μιλάμε για την πιο μεγάλη παγίδα, την  βιομηχανία αδυνατίσματος που σου κλείνει πονηρά το μάτι, σε φλερτάρει και σίγουρα θα «πέσεις». Πιπιλάει το μυαλό, ερεθίζει το οπτικό σου πεδίο και ψιθυρίζει σαγηνευτικά στο ακουστικό σου δίκτυο. «Όσο πιο αδύνατη, τόσο πιο ευτυχισμένη, επιτυχημένη αποδεκτή, όμορφη, σέξι, θελκτική, ικανή, τέλεια.  Το τέλειο παραμύθι….. !!!!!! »

Για φαντάσου, θα αποκτήσεις όλα αυτά  μέσα από το αδυνάτισμα; Και να σου να βγαίνουν οι μεζούρες στην φόρα και ξεκινάει η μάχη των πόντων το 90-60-90 γίνεται εμμονική τριάδα, η ζυγαριά αυτοκόλλητη φίλη, άλλοτε θες να την φιλήσεις και άλλοτε καταλήγεις με ένα  ‘αποκλείεται έχει πρόβλημα’.

Σε αυτό το σημείο ξεκινάει ο αγώνας προς το όνειρο, στερητικές δίαιτες, ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο, ινστιτούτα ομορφιάς και ευεξίας  και ο ιδρώτας να πλημμυρίζει  κάθε κύτταρο του οργανισμού!

Αρκετές μάλιστα κάναν το όνειρο πραγματικότητα και τώρα τι; Μα και πάλι κάτι λείπει!

Απομυθοποίηση

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να απομυθοποιήσουμε την όλη πλάνη.  Τι κρύβεται πίσω από την προσωπική σου ανάγκη να δείχνεις τέλεια, να είσαι αδύνατη, να έχεις σώμα μοντέλου, να είσαι 90-60-90 !

Το να επιδιώκεις να είσαι αδύνατη και να ακολουθείς τα κοινωνικά πρότυπα σε προστατεύει από τις σκέψεις στεναχώριας; Από τις ανασφάλειες σου; Από την ανάγκη σου να αγαπηθείς;  Τις αποτυχίες από άντρες και τις απορρίψεις; Από το να νιώθεις κατώτερή; Από τον  φόβο, ανησυχία; Μοναξιά;

   Σίγουρα ΟΧΙ

Η μανία για ελκυστική εξωτερική εμφάνιση δίνει την ψευδαίσθηση προσπάθειας να ικανοποιηθεί το συναίσθημα της επιβεβαίωσης, θαυμασμού, της αποδοχής, της αξίας σαν άνθρωπος.

Η ανάγκη για να είσαι πολύ αδύνατη, με ωραία εξωτερική εμφάνιση με ατελείωτες σέλφις και προκλητικές πόζες δεν δείχνει την επιθυμία να είσαι όμορφη απλά , αλλά σημαίνει πολλά περισσότερα από ‘απλή’ ομορφιά! Η ματαιοδοξία καραδοκεί, η ανασφάλεια, η αίσθηση του ανικανοποίητου, της ανεπάρκειας, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, η απόρριψη και η έλλειψη αγάπης.

Και για να κρύψεις όλα αυτά παρουσιάζεσαι, με το να προσπαθείς να έχεις καλή εμφάνιση, σέξι συμπεριφορά,  να δείχνεις ότι είσαι αυτόνομη, δραστήρια, διαθέσιμη,    με ικανότητες  και ότι όλα πάνε καλά στην ζωή σου και είσαι ‘ευτυχισμένη’. Πρέπει να γίνεις πιστευτή, πρέπει να είσαι όσο πιο ‘τέλεια’ μπορείς. Φαίνεσαι κεφάτη, άνετη ! Δεν δείχνεις τίποτα για το πως νιώθεις πραγματικά ποιος είναι ο πραγματικός εαυτός σου.

woman-worried-for-her-weight

Τα κρύβεις  και φυσικά με το να επιτύχεις να έχεις το ιδανικό βάρος παύει να σου θυμίζει την αβεβαιότητα μέσα σου, ότι κανείς δε σε υπολογίζει και σε παίρνει στα σοβαρά, ότι νιώθεις ανίκανη και ανάξια, μμμμμμμμμμ ακούγεται τρομακτικό εεε, ούτε να  το σκεφτείς δε θες ότι θα αποκαλυφθούν όλα αυτά οπότε ας ξαναγυρίσεις στις ‘ιδανικές’ αναλογίες, πιο εύκολο ακούγεται.

Και δώστου ανεβάζεις φωτογραφίες και δώστου να μετράς τα like και χαίρεσαι που ασχολούνται μαζί σου και σου λένε κοπλιμέντα και να δίνεις συμβουλές επιτυχίας για να σε θαυμάζουν και ναι … στιγμιαία νιώθεις ωραία «αχχχχ μετράω, αρέσω, μου δίνουν σημασία» και αυτό διαρκεί μέχρι οι σκέψεις και τα συναισθήματα να ξανάρθουν πάλι στην επιφάνεια, και δώστου πάλι φωτογραφίες και κάτι νέο για να εντυπωσιάσεις, να ασχοληθούν και φυσικά επιδιώκεις να είσαι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται γιατί η αυτοεκτίμηση είναι στα πατώματα, νιώθεις ανεπαρκείς, δεν σου αρέσει που αυτό πραγματικά είσαι και νιώθεις, τα βασανιστικά συναισθήματα κατωτερότητας σε στοιχειώνουν (μα γιατί να προτιμάει την άλλη από εμένα) έτσι ξεκινάει η προσπάθεια να αλλάξεις εξωτερικά γιατί εσωτερικά πονάει πολύ για να το κάνεις άλλωστε έχεις να αντιμετωπίσεις όλα αυτά και πρέπει όσο πιο γρήγορα να είσαι ‘ ωραία’ έστω εξωτερικά  και να μη σε απορρίπτουν.

Μπορεί ένα αδύνατο σώμα,  πιο κοντά στο 90-60-90  να επουλώσει το ψυχικό τραύμα; Και να φέρει την ευτυχία ;  Όχι, όχι όχι , η ανακούφιση είναι στιγμιαία όσο διαρκεί το κομπλιμέντο και ένα κλικ για like.

Η πείνα για αναγνώριση είναι εκεί δε φεύγει!

Η αβεβαιότητα, η θλίψη, οι φόβοι, η απόρριψη, η ανάγκη για θαυμασμό και αναγνώριση, αποδοχή, αγάπη, συντροφικότητα,  δεν ξεφορτώνονται  με το να γίνεις πιο λεπτός, δεν θα φέρει την ευτυχία την ηρεμία και την αρμονία που αναζητάς !

Και στην τελική ποιον νομίζεις ότι μπορεί να κοροϊδεύεις, τους άλλους;

Τον μόνο που εξαπατάς είναι τον ίδιο σου τον εαυτό.  Γιατί όσο καλά και να παίξεις το θέατρο σου, να μάθεις τις ατάκες της δήθεν τελειότητας,  να βάλεις την φανταχτερή  90-60-90 μάσκα σου , όλα αυτά ΣΎΝΤΟΜΑ πέφτουν και η αλήθεια είναι εκεί στέκεται  γυμνή, ίσως ήρθε η ώρα να την δεις και να ξεκινήσεις να την ντύνεις με τα πραγματικά ρούχα της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.

Μέσα σε όλα αυτά είμαι σίγουρη ότι βλέπεις τον εαυτό σου,

Ναι, αυτό είναι  για σένα !

stella

 

 

error: Content is protected !!