close
Latest Trend Update: κεραλοιφή!

Latest Trend Update: κεραλοιφή!

Τον τελευταίο καιρό ακούμε πάρα πολλά για την κεραλοιφή! Τι είναι λοιπόν η κεραλοιφή και γιατί είναι τόσο σπουδαία;

Ρωτήσαμε την Έλενα, μια cool μαμά που φτιάχνει κεραλοιφές να μας εξηγήσει τους λόγους!

Η κεραλοιφή είναι μια πανάρχαια συνταγή καλλωπισμού και περιποίησης του δέρματος. Είναι μια κρέμα λιπαρή, φτιαγμένη από δύο και μόνο φυσικά συστατικά: μελισσοκέρι και ελαιόλαδο. Από εκεί και έπειτα μπορούν να προστεθούν διάφορα έλαια για πιο εξειδικευμένη χρήση.

Το μελισσοκέρι παράγεται από τους κηρογόνους αδένες της εργάτριας μέλισσας, με στόχο την κατασκευή της κερήθρας. Πρόκειται για ένα μη τοξικό, πολυσύνθετο μίγμα από οργανικά συστατικά, κυρίως :

  • εστέρες (και κυρίως παλμιτική μυρικύλη) [διευκολύνουν την γρήγορη εφαρμογή και απορρόφηση του προϊόντος]
  • λιπαρά οξέα [θρεπτικά, ενυδατικά, μαλακτικά, με επίσης πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αναπληρώνουν τα λιπίδια της επιδερμίδας]
  • υδρογονάνθρακες

Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Α και μεταλλικά στοιχεία. Έχει αντιφλογιστικές, αντιφλεγμονώδεις, καταπραϋντικές, επουλωτικές, μαλακτικές, ενυδατικές, αντιβακτηριακές ιδιότητες. Θρέφει τα κύτταρα και προστατεύει το δέρμα από καταστροφικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς ή να φράζει τους δερματικούς πόρους. Δεν αλλοιώνεται, οπότε δεν χρειάζεται συντηρητικά.

Δημιουργεί κατά την εφαρμογή του ένα προστατευτικό φράγμα λιποειδούς υμένα ο οποίος ρυθμίζει την υγρασία και σταθεροποιεί το λάδι, εμποδίζοντας τα όξινα στοιχεία να διαπεράσουν. Ταυτόχρονα, επιτρέπει στα θρεπτικά στοιχεία της κεραλοιφής να δράσουν παρατεταμένα, ενώ η επιδερμίδα αναπνέει και ενυδατώνεται.

Το μελισσοκέρι εντάσσεται αρμονικά στα καλλυντικά προϊόντα εξαιτίας των εστέρων που περιέχει, συστατικά τόσο του μελισσοκεριού όσο και του ανθρώπινου δέρματος. Η συμβατότητά του με την ανθρώπινη επιδερμίδα καθιστά τα προϊόντα που το περιέχουν περισσότερο συμβατά επιτρέποντας μεγαλύτερο βαθμό απορρόφησής τους. Εξαιτίας αυτού αλλά και λόγω της θεραπευτικής, μαλακτικής, καταπραϋντικής και αντισηπτικής δράσης του μελισσοκεριού, πολλά καλλυντικά προσώπου και σώματος το περιλαμβάνουν στα συστατικά τους.

Κάποιες από τις θεραπευτικές ιδιότητες της κεραλοιφής είναι ενάντια στη χρόνια μαστίτιδα, του εκζέματος, των εγκαυμάτων, της δερματίτιδας. Επίσης σε συγκάματα βρεφών και παιδιών, σκασίματα ,κοψίματα , μυικούς πόνους, μυκητιάσεις ,σκασμένα χείλη, μασάζ, ακμή, ξηροδερμία και σε άλλες πολλές παθήσεις του δέρματος.

Λόγω των φυσικών συστατικών της μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αλλεργικά άτομα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποια κρέμα εμπορίου.

Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την κεραλοιφή;

“Πριν 10 περίπου μήνες ήρθε στον κόσμο η κορούλα μας. Από τότε άλλαξε όλος μας ο κόσμος. Άρχισα να ψάχνομαι περισσότερο περί διατροφής, περί χρήσης καλλυντικών προϊόντων κατάλληλα για βρέφη (απορρυπαντικά, αφρόλουτρα, σαπούνια, κρέμες συγκάματος κτλ) που να είναι όμως ελεύθερα από κάθε είδους χημικά και τοξικά συστατικά…

Ελέγχοντας τα συστατικά προϊόντων του εμπορίου κατάλληλα για βρέφη και παιδιά προβληματίστηκα τόσο πολύ με αποτέλεσμα να τα πετάξω όλα στα σκουπίδια…

Και τότε θυμήθηκα την γιαγιά μου στο χωριό που έφτιαχνε μια αλοιφή με κερί μέλισσας ,λάδια βότανα, ανθόνερα. Μια αλοιφή για όλα όπως έλεγε η γιαγιά!!! Την περίφημη και θαυματουργή κεραλοιφή!!

Όντας παιδί και σύζυγος μελισσοκόμου με τις ίδιες ανησυχίες, το μελισσοκέρι μας το προσέφεραν απλόχερα οι μελισσούλες μας, τα κορίτσια μας!!!! Και τότε άρχισα διάβασμα. Πειραματίστηκα, και δειλά δειλά άρχισα να φτιάχνω οτιδήποτε σε καλλυντικό για τις προσωπικές μας ανάγκες και κυρίως για το μωρό μας. Στην πορεία βλέποντας πόσο αποτελεσματικά ήταν άρχισα να τα προσφέρω σε φίλους και συγγενείς.

Έτσι, σιγά σιγά γεννήθηκε η ιδέα της “Μέλαινα”. Χειροποίητα προϊόντα με συστατικά που μας προσφέρει απλόχερα η ΦΥΣΗ και οι κυψέλες μας. Φυτικά λάδια, Αιθέρια έλαια ,Bότανα, Μέλι, Μελισσοκέρι, Πρόπολη, Βασιλικός πολτός.”

Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα που φτιάχνει με αγάπη η Έλενα μπορείτε να βρείτε εδώ  https://www.facebook.com/melaina.keraloifes/

melena3

 

 

 

error: Content is protected !!