close
Τα πρώτα γενέθλια του μωρού είναι και τα πρώτα γενέθλια της μαμάς

Τα πρώτα γενέθλια του μωρού είναι και τα πρώτα γενέθλια της μαμάς

Ο πρώτος χρόνος της μητρότητας είναι δύσκολος και γεμάτος προκλήσεις, αλλά μαμά… τα κατάφερες. Τα πρώτα γενέθλια του μωρού σου φέρνουν ένα μείγμα συναισθημάτων και αποριών για το πώς πέρασε τόσο γρήγορα ο χρόνος, γιατί αυτή η καθοριστική στιγμή δείχνει πόσο γρήγορα όλα περνούν. Και ενώ είναι μια μεγάλη και χαρμόσυνη στιγμή για να γιορτάσεις το μικρό σου, είναι επίσης μια σημαντική στιγμή και για εσένα.

Η πρώτη σου γιορτή ως μητέρα

Γιορτάζοντας τα πρώτα γενέθλια του μωρού σου είναι σημαντικό. Αλλά το να γιορτάσεις τα πρώτα σου γενέθλια ως μαμά είναι εξίσου κρίσιμο. Γιατί; Επειδή, μαμά, τα κατάφερες.

Η εμπειρία της γέννας που έφερε το παιδί σου στον κόσμο. Η πρώτη κουραστική νύχτα στο σπίτι μετά το νοσοκομείο — που ανέτρεψε τον κόσμο σου. Και στη συνέχεια η στιγμή που το μωρό σου χαμογέλασε για πρώτη φορά σε εσένα — που έφερε ξανά την ισορροπία στη ζωή σου.

Η μητρότητα είναι και δύσκολη και όμορφη

Συνειδητοποίησες ότι η μητρότητα είναι και δύσκολη και όμορφη. Και αμφίσημη και καθοριστική. Μαμά, τα κατάφερες. Οι άυπνες νύχτες, η επιστροφή στη δουλειά ή η απόφαση να μείνεις στο σπίτι, οι αναζητήσεις στο Google στις 2 το πρωί. Τα κατάφερες μέσα από την ανατροπή της ζωής όπως την ήξερες και την οικοδόμηση μιας νέας βάσης για την οικογένειά σου.

Θυσίασες τον χρόνο για τον εαυτό σου για αλλαγές πάνας και δέρμα με δέρμα. Έχασες την αγάπη για το σώμα σου μετά τη γέννα και μαθαίνεις σιγά σιγά να το αγαπάς ξανά. Πάλεψες με την επιλόχεια κατάθλιψη ή άγχος. Αλλά τώρα μαθαίνεις να αγαπάς τη νέα σου εκδοχή.

Μαμά, αγκάλιασες την αβεβαιότητα και την ευαλωτότητα

Κολύμπησες σε ωκεανούς αμφιβολιών, αναρωτιόσουν συχνά αν κάνεις τα σωστά βήματα, αλλά έμαθες να εμπιστεύεσαι το «μητρικό σου ένστικτο». Συνειδητοποίησες ότι η μητρότητα δεν είναι μόνο ένα πράγμα, αλλά ένα μείγμα από όλα — το καλό και το κακό. Ο ήλιος και οι καταιγίδες.

Έκανες λάθη, αλλά τα κατάφερες

Ναι, έκανες λάθη. Έριξες το γάλα και έκλαψες για ώρες. Πάλεψες με την ενοχή της μητέρας ανάμεσα σε ανεπιθύμητες συμβουλές. Αλλά πέρα από όλα αυτά, μαμά, τα κατάφερες.

Έχασες φίλους και απέκτησες κάποιους από τους καλύτερους. Βίωσες τις καλύτερες στιγμές της ζωής σου και ίσως και τις χειρότερες. Αλλά συνειδητοποίησες ότι αυτό είναι που κάνει τη μητρότητα — τα σκαμπανεβάσματα, τα γέλια και τα δάκρυα.

Παραδόθηκες στο ταξίδι

Παραδόθηκες στο ταξίδι. Τα κατάφερες μέσα από τις αλλαγές — τις ρουτίνες που έμειναν και εκείνες που χάθηκαν. Τα κατάφερες μέσα από τις πιο μοναχικές στιγμές και τις πιέσεις που συνοδεύουν τη μητρότητα στη σημερινή κοινωνία.

Είσαι η άγκυρα

Μαμά, αυτός ο πρώτος χρόνος είναι ένας σημαντικός σταθμός για σένα. Έγινες το δίχτυ ασφαλείας για το παιδί σου, η άγκυρα στις καταιγίδες της καθημερινότητας. Γιόρτασε πόσο μακριά έχεις φτάσει από τη στιγμή που έγινες μαμά και πόσο ακόμα θα μεγαλώσεις. Γιατί τα κατάφερες, μαμά. Ένας χρόνος στον μακρύ δρόμο της μητρότητας. Και πολλοί, πολλοί ακόμα να έρθουν.

error: Content is protected !!