close
10 Ερωτήσεις να Κάνετε στο Παιδί σας Αντί για «Πώς Ήταν το Σχολείο;»

10 Ερωτήσεις να Κάνετε στο Παιδί σας Αντί για «Πώς Ήταν το Σχολείο;»

Όταν τα παιδιά επιστρέφουν στο σπίτι μετά το σχολείο, η συνηθισμένη ερώτηση που ακούνε είναι: «Πώς ήταν το σχολείο;». Παρόλο που αυτή η ερώτηση είναι καλοπροαίρετη, πολλές φορές δεν προκαλεί ουσιαστική απάντηση. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους, ώστε να δημιουργήσουμε έναν ανοιχτό διάλογο και να τα υποστηρίξουμε στην ανάπτυξή τους.
Παρακάτω σας προτείνουμε 10 ερωτήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ξεκινήσετε μια πιο ουσιαστική συζήτηση με το παιδί σας.

1. Με ποιον κάθισες στο διάλειμμα και τι συζητήσατε;

Αυτή η ερώτηση βοηθά το παιδί να θυμηθεί και να αναλύσει κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που είχε μέσα στη μέρα του. Επίσης, του δίνει την ευκαιρία να εκφράσει πώς ένιωσε και να περιγράψει τις σχέσεις που αναπτύσσει με τους συμμαθητές του.

2. Τι ανυπομονείς να κάνεις αύριο στο σχολείο;

Αυτή η ερώτηση βοηθά το παιδί να εστιάσει στις θετικές προσδοκίες που έχει για το σχολείο και να ενισχύσει την περιέργεια και την επιθυμία για μάθηση.

3. Μπορείς να μου δείξεις κάτι που δούλεψες σήμερα;

Αντί για γενικές ερωτήσεις, αυτή η προσέγγιση βοηθά το παιδί να εκφράσει με περηφάνια τα επιτεύγματά του και να μοιραστεί τις δημιουργικές ή μαθησιακές του προσπάθειες.

4. Τι σε έκανε να γελάσεις σήμερα;

Το χιούμορ είναι σημαντικό για την ψυχική υγεία. Αυτή η ερώτηση προάγει την θετική σκέψη και την ευγνωμοσύνη για τις ευχάριστες στιγμές της ημέρας.

5. Υπήρξε κάποια στιγμή σήμερα που ένιωσες περήφανος/η για τον εαυτό σου;

Η ερώτηση αυτή ενισχύει την αυτοεκτίμηση του παιδιού, δίνοντάς του την ευκαιρία να αναγνωρίσει και να εκφράσει τα προσωπικά του επιτεύγματα.

6. Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον πράγμα που έμαθες σήμερα;

Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας θα μπορέσει να σκεφτεί και να επεξεργαστεί τι το εντυπωσίασε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας του, ενισχύοντας την αγάπη του για τη μάθηση.

7. Αντιμετώπισες κάποια πρόκληση σήμερα; Πώς την αντιμετώπισες;

Μέσα από αυτή την ερώτηση, το παιδί μπορεί να αντικρίσει τις δυσκολίες ως προκλήσεις και να μοιραστεί μαζί σας τις στρατηγικές που χρησιμοποίησε για να τις ξεπεράσει.

8. Διάβασες ή άκουσες κάποια ιστορία σήμερα; Τι αφορούσε;

Αυτή η ερώτηση ενθαρρύνει το παιδί να μοιραστεί τι του άρεσε, ενισχύοντας την ανάπτυξη της φαντασίας και της κριτικής σκέψης.

9. Είχες την ευκαιρία να βοηθήσεις κάποιον σήμερα, ή σε βοήθησε κάποιος;

Η ερώτηση αυτή προάγει την ενσυναίσθηση και την κοινωνική ευθύνη, βοηθώντας το παιδί να κατανοήσει τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.

10. Υπήρξε κάτι που σε εξέπληξε σήμερα στο σχολείο;

Αυτή η ερώτηση δίνει στο παιδί την ευκαιρία να αναδείξει στιγμές που το έκαναν να νιώσει διαφορετικά ή να αντιμετωπίσει κάτι νέο και απρόσμενο.

Ενσωματώνοντας αυτές τις ερωτήσεις στην καθημερινή σας επικοινωνία με το παιδί, θα δημιουργήσετε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και θα ενισχύσετε τη συναισθηματική του ανάπτυξη.

error: Content is protected !!