close
Προσοχή: Παıδıκό σνακ κρίθnκε επıκίνδυνο για την υγεία

Προσοχή: Παıδıκό σνακ κρίθnκε επıκίνδυνο για την υγεία

«Καμπανάκι» κρούει η Consumer Reports (CR), σχετικά με τα υψηλά επίπεδα μολύβδου και καδμίου που εντοπίστηκαν σε δημοφιλές παιδικό σνακ.

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από έρευνες που διεξήχθησαν από τον Οργανισμό καταναλωτών, εντοπίστηκαν «σχετικά υψηλά επίπεδα μολύβδου και καδμίου» σε δεκάδες συσκευασίες Lunchables, δημοφιλούς παιδικού σνακ της Kraft Heinz.

Τι είναι το κάδμιο
Το κάδμιο είναι ταξινομημένο ως καρκινογόνος ουσία και έχει συνδεθεί με κακή λειτουργία των νεφρών, με περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στο σκελετικό και αναπνευστικό σύστημα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καδμίου για τα παιδιά.

Αλλά και τα επίπεδα νατρίου σε διαφορετικές εκδοχές γεύσεων των Lunchables εντοπίστηκαν σχεδόν στο μισό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τα παιδιά, στα 460 έως 740 χιλιοστόγραμμα. Τα Lunchables kits μεσημεριανών γευμάτων, τα οποία διανέμονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Μεσημεριανού Γεύματος στα Σχολεία στις ΗΠΑ είχαν ακόμη υψηλότερες συγκεντρώσεις νατρίου από τις συσκευασίες που κυκλοφορούν στα καταστήματα. Πιο συγκεκριμένα, οι γεύσεις με γαλοπούλα και τσένταρ έφτασαν στα 930 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ενώ τα Lunchables με γεύση πίτσα που διανέμονται στα σχολεία περιείχαν 700 χιλιοστόγραμμα νατρίου.

Επιβλαβείς χημικές ενώσεις που υπάρχουν στα πλαστικά

Οι έντεκα από τις δώδεκα συσκευασίες που ελέγχθησαν περιείχαν φθαλικές ενώσεις, επιβλαβείς χημικές ουσίες που βρίσκονται στα πλαστικά και μπορούν να συνδεθούν με προβλήματα γονιμότητας, διαβήτη και καρκίνο. Η CR έκανε σχετική αναφορά καλώντας το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) να αφαιρέσει τα κιτ τροφίμων από το μεσημεριανό πρόγραμμα των ΗΠΑ στα σχολεία, συγκεντρώνοντας πάνω από 14.000 υπογραφές.

Ο Brian Ronholm, διευθυντής της πολιτικής για τα τρόφιμα στο CR, δήλωσε: «Τα μεσημεριανά γεύματα δεν είναι μια υγιεινή επιλογή για τα παιδιά και δεν πρέπει να επιτρέπονται στο μενού στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για Μεσημεριανό γεύμα στο Σχολείο». Ένας εκπρόσωπος της Kraft Heinz είπε ότι τα προϊόντα Lunchables παρέχουν μια «καλή πηγή πρωτεΐνης» και προσφέρουν θρεπτικά συστατικά μέσω του κρέατος και των τυριών.

«Έχουμε κάνει σπουδαία βήματα για να βελτιώσουμε το διατροφικό προφίλ των Lunchables», είπε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας τη μείωση του νατρίου στα κράκερ κατά 26%. «Όλα τα φαγητά μας πληρούν αυστηρά πρότυπα ασφαλείας. Είμαστε περήφανοι για τα Lunchables και στεκόμαστε δίπλα στην ποιότητα και την ακεραιότητα που συνεπάγεται η παραγωγή τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή:tilestwra

error: Content is protected !!