close
Η ήρεμη μαμά μεγαλώνει ευτυχισμένα παιδιά.

Η ήρεμη μαμά μεγαλώνει ευτυχισμένα παιδιά.

Πολλές φορές τα παιδιά έχουν συμπεριφορά που είναι τρομερά ενοχλητική. Τα παιδιά είναι ικανά να σας φέρουν εκτός εαυτού και να χάσετε την ψυχραιμία σας. Είναι απολύτως φυσικό!

Ωστόσο, το μεγάλωμα των παιδιών γίνεται πιο εύκολο αν χαλαρώσετε και αποφύγετε τις συγκρούσεις μαζί τους. Οι ειδικοί συμβουλεύουν «Βάλτε την ηρεμία στην ζωή σας». Χαλαρώστε και μην είστε μονίμως αγχωμένη με τα παιδιά».

Πολλές φορές έχετε φωνάξει για να κάνετε το παιδί σας να σταματήσει να ουρλιάζει στο ταμείο του σούπερ μάρκετ γιατί δεν το αφήνετε να ανοίξει τα πατατάκια που του πήρατε κάτω από τρομερή πίεση. Στο τραπέζι την ώρα του φαγητού παίζει και ρίχνει το πιάτο του κάτω και πάλι… φωνές.

Μετά τις φωνές και τους διαπληκτισμούς με το παιδί σας έρχονται οι αμφιβολίες για τις ικανότητες σας. Είστε πολύ κουρασμένη, προσπαθείτε να κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε, για το παιδί, το σπίτι, τον σύντροφο, την εργασία σας και στο τέλος, νιώθετε ανικανοποίητη από το αποτέλεσμα και φυσικά εξάντληση. Αισθάνεστε πιεσμένη. Όλες οι μαμάδες το νιώθουν !Το μυστικό είναι η ηρεμία και η χαλάρωση.

Είναι αλήθεια πως γνωρίζετε (απλά δεν μπορείτε κάποιες φορές να το εφαρμόσετε) ότι, όταν είστε ήρεμη, μπορείτε να δεχτείτε λάθη, τόσο του παιδιού σας όσο και των γύρω σας. Γνωρίζει τις αντιφάσεις τις ζωής και ξέρετε ότι τα παιδιά είναι ταυτόχρονα γλυκά, τρυφερά πλάσματα για ατελείωτα χάδια και παιχνίδια, αλλά είναι παράλληλα και μικρά παιδιά , και κάποιες φορές γίνονται κουραστικά με τη συμπεριφορά τους και την επιμονή τους και μπορούν να σας βγάλουν εκτός ορίων με μία μόνο κίνηση, τόσο απλά!

Η ηρεμία των γονέων και συγκεκριμένα η ηρεμία η δική σας βοηθά στην ανατροφή των παιδιών. Είναι μια κατάσταση στην οποία μπορείτε να λειτουργείτε με βάση τις δικές σας ανάγκες και όχι με βάση τις πιεστικές απαιτήσεις και προσδοκίες των άλλων. Εμείς σας δίνουμε κάποιους καλούς λόγους που δείχνουν γιατί είναι προτιμότερο να είστε πιο ήρεμη στη ζωή σας και ειδικά με τα παιδιά σας.

Το παιδί έχει ανάγκη την εμπιστοσύνη σας

Εσείς ως μητέρα μπορείτε να εξασφαλίσετε στο παιδί σας ένα ζεστό, γεμάτο αγάπη σπιτικό και μια σωστή μόρφωση. Τα παιδιά μαθαίνουν επειδή η φύση τα έχει προικίσει με την ικανότητα να εξερευνούν το καινούργιο περιβάλλον.

Σε αυτή την διαδικασία και πορεία εξερεύνησης και ανακάλυψης, το παιδί σας χρειάζεται εσάς τη μητέρα του ως «καθοδηγήτρια» του και όχι ως αυστηρή δασκάλα! Το να είστε ήρεμη, σημαίνει ότι έχετε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του παιδιού σας, κάτι που το έχει ιδιαίτερη ανάγκη στην φάση αυτή.

Το παιδί σας πρέπει να κάνει λάθη

Σίγουρα αρκετά συχνά βρίσκετε αφορμές να διορθώνετε το παιδί σας. Για παράδειγμα, επειδή άργησε να ντυθεί και δεν κούμπωσε σωστά το πουκάμισό του, επειδή έχυσε το ποτήρι με το νερό την ώρα που ήθελε να σας το σερβίρει, ή επειδή ζωγραφίζοντας, εκτός από το χαρτί ζωγράφισε και το τραπέζι μαζί, κλπ. Είναι προτιμότερο να εγκαταλείψετε αυτή τη μόνιμη τάση για γκρίνια και μουρμούρα.

Τα παιδιά μαθαίνουν κάνοντας μόνο λάθη. Έχουν δικαίωμα να συναντούν μικρές δυσκολίες και να παίρνουν χαρά όταν καταφέρνουν να τις προσπερνούν. Δεν πρέπει να εκνευρίζεστε με τα λάθη του. Ο θυμός σας για το φαγάκι που κατέληξε στο πάτωμα του σαλονιού πρέπει να σας περνάει γρήγορα χωρίς να γίνεται αντιληπτός από το παιδί. Από την άλλη μεριά, άνθρωπος είστε και έχετε και εσείς το δικαίωμα να ταράζεστε, αλλά προσπαθήστε να χάνετε την ψυχραιμία σας μόνο όταν το παιδί σας κάνει πραγματικά ριψοκίνδυνα πράγματα και κινδυνεύει.

Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και δεν υπάρχουν κανόνες στους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να ανταποκρίνεται η ανάπτυξη, τόσο η σωματική όσο και η συναισθηματική, των παιδιών.

Μην κάνετε το λάθος να συγκρίνετε το παιδί σας με το αδερφάκι του ή το παιδί της φίλης σας μόνο και μόνο επειδή έχουν ίδια ηλικία και κυρίως μη κάνετε το λάθος να έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από εκείνο για πράγματα που έχουν κατακτήσει ήδη τ’ άλλα παιδάκια. Το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υστερεί σε σχέση με τα συνομήλικά του.

Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι τέλειο το παιδί σας

Ως μητέρα θέλετε να κάνετε πάντα το σωστό. Το παιδί σας χρειάζεται μια πλούσια προσεγμένη διατροφή, πολλά ερεθίσματα και στήριξη και μια μεγάλη δόση αγάπης. Από την άλλη πλευρά μεγάλη ενέργεια χρειάζεται και το σπίτι σας, η δουλειά σας και η σχέση με τον σύντροφό σας.

Η ζωή σας έχει μεγάλες απαιτήσεις και εσείς τρέχετε από το πρωί μέχρι το βράδυ για να ανταποκριθείτε σ’ αυτές με τον καλύτερο τρόπο. Ξεχνάτε να ζείτε όμως τις οικογενειακές στιγμές που είναι για εσάς μοναδικές και ανεπανάληπτες . Οι στιγμές αυτές κρύβουν μέσα την ευτυχία και την ηρεμία που αναζητάτε.

Και κάποιες φορές μπορεί να λειτουργούν και χαλαρωτικά από τις εργασιακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις που μπορεί να έχετε. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η οικογενειακή ζωή γίνεται καλύτερη όταν δεν αναζητάτε με υστερία την τελειότητα. Οι ήρεμες μαμάδες μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά.

Πηγή:citypatras

error: Content is protected !!