close
Πότε μπορείς να βγάλεις το μωρό εκτός σπιτιού μετά τη γέννα;

Πότε μπορείς να βγάλεις το μωρό εκτός σπιτιού μετά τη γέννα;

 Γράφει η Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου, Παιδίατρος

Μόλις γέννησες το μωράκι σου και έχεις τεράστια ανυπομονησία να του δείξεις τον κόσμο που το περιβάλλει! Να γνωρίζεις πως δεν υπάρχει κάποια ιατρική ένδειξη που να αποτρέπει τη βόλτα του μωρού εκτός σπίτιού από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής του.

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι το μωρό να είναι κατάλληλα ντυμένο και οι γονείς, και κυρίως η μητέρα που ασχολείται εντατικά με το μωρό, να έχει τη διάθεση και τις αντοχές.

Με τη βόλτα στον εξωτερικό χώρο τα μωρά λαμβάνουν ερεθίσματα που ενισχύουν την ψυχοκινητική ανάπτυξή τους, αποσπάται η προσοχή τους από τυχόν ενοχλήσεις που μπορεί να έχουν και ευνοείται η σύνθεση της βιταμίνης D.

Μην ξεχνάτε επίσης πως η βόλτα με το καρότσι σε σχετικά ανώμαλες επιφάνειες προκαλεί τη διάσπαση των φυσαλίδων του αέρα στην κοιλιακή χώρα, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται ο τυμπανισμός και οι κολικοί.

Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε πως οι ιώσεις δεν μεταδίδονται μέσω του αέρα, αλλά κυρίως μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού. Άρα προτιμήστε τη βόλτα πάρα τον συνωστισμό και την παραμονή σε κλειστούς και μη αεριζόμενους χώρους.

Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου, Παιδίατρος

error: Content is protected !!