close
Σε άμεση εφαρμογή η αύξηση της άδειας μητρότητας – Στους πόσους μήνες αυξήθηκε

Σε άμεση εφαρμογή η αύξηση της άδειας μητρότητας – Στους πόσους μήνες αυξήθηκε

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την αύξηση της άδειας μητρότητας από το πρώτο παιδί.

Συγκεκριμένα, ομόφωνα εγκρίθηκαν τα κυβερνητικά νομοσχέδια για επέκταση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας στις 22 εβδομάδες για το πρώτο παιδί με άμεση ισχύ από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου και για μητέρες που βρίσκονται ήδη σε άδεια μητρότητας.

Η διάρκεια της άδειας μητρότητας για το πρώτο παιδί αυξάνεται από τις 18 στις 22 εβδομάδες για τοκετό ή γέννηση μέσω παρένθετης μητέρας, ενώ αυξάνεται για υιοθεσία πρώτου παιδιού από τις 16 στις 20 εβδομάδες.

Επίσης υπάρχει αύξηση από τις έξι εβδομάδες στις οκτώ επιπλέον εβδομάδες σε περίπτωση πρόωρου τοκετού.

Ικανοποίηση Υπουργού Εργασίας για την υπερψήφιση της αύξησης άδειας μητρότητας

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου δήλωσε τα εξής σχετικά με την υπερψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του Νομοσχεδίου της Κυβέρνησης, για την αύξηση της διάρκειας της άδειας και της καταβολής του επιδόματος μητρότητας:

“Εκφράζω την ικανοποίησή μου, για την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων που υπερψήφισε ομόφωνα το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, για αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες, όπως προνοείται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και υλοποιείται με την συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων.

Η ενίσχυση της υποστήριξης των εργαζόμενων γονιών αποτελεί πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και η παροχή της δυνατότητας στις νέες εργαζόμενες μητέρες για ένα επιπρόσθετο μήνα παραμονής στο πλευρό των νεογέννητων παιδιών τους είναι ενδεικτική της ανθρωποκεντρικής πολιτικής που εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση.

Η αύξηση της άδειας μητρότητας στους πεντέμισι μήνες τίθεται άμεσα σε εφαρμογή και μπορεί να αξιοποιηθεί από περίπου 5.000 γυναίκες ετησίως, στις οποίες περιλαμβάνονται οι νέες μητέρες που έχουν αποκτήσει πρόσφατα το παιδί τους και δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στην εργασία τους.”

Πηγή:sigmalive

error: Content is protected !!