close
Πολλές μαμάδες με μωρά ξυπνούν στις 3 τα ξημερώματα και χασμουριούνται όπως εσύ

Πολλές μαμάδες με μωρά ξυπνούν στις 3 τα ξημερώματα και χασμουριούνται όπως εσύ

Εϊ μαμά σηκώθηκες χθες το βράδυ; Ήταν μια φορά, τρεις φορές, είκοσι φορές; Μην ανησυχείς, δεν είσαι μόνη. Ξύπνησα κι εγώ.
Ξέρω πόσο κουρασμένη είσαι, μαμά, γιατί είσαι σαν εμένα. Τα μάτια σου είναι βαριά, το στομάχι σου το νιώθεις άρρωστο και το σώμα σου πονάει.

Δεν ξέρεις πώς θα περάσεις τη μέρα, ούτε και εγώ. Ωστόσο, με κάποιο τρόπο τα καταφέρνουμε. Κοιτάμε τα μωρά μας και σκεφτόμαστε γιατί; Γιατί δεν μπορείς να κοιμηθείς;

Το πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία μας λέει ότι τα μωρά μας πρέπει να κοιμούνται ήσυχα όλη την ώρα. Αν δεν είναι, τότε κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Αλλά αυτό που η κοινωνία αδυνατεί να αναγνωρίσει είναι ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν περιμέναμε από τα μωρά μας να το κάνουν αυτό.

Η σύγχρονη κοινωνία πιστεύει ότι τα μωρά πρέπει να έρχονται στον κόσμο και να κάνουν πολύ λίγο θόρυβο, να ξέρουν να ηρεμούν, να θηλάζουν μόνο κατά διαστήματα και να κοιμούνται όλη τη νύχτα.

Αυτό που αδυνατούν να αναγνωρίσουν είναι ότι τα μωρά μας μόλις πέρασαν εννέα ευτυχισμένους άνετους μήνες στη μήτρα μας. Βγαίνουν χωρίς να θέλουν τίποτα άλλο από το άγγιγμα και την παρηγοριά μας. Πρέπει να είναι κοντά μας, να αισθάνονται τη ζεστασιά μας, να ακούν τους χτύπους της καρδιάς μας και να είναι στο στήθος μας.
Αυτό που δεν χρειάζονται τα μωρά είναι να τυλιχτούν με το πιο καινούργιο ύφασμα για φάσκιωμα, να τα τοποθετήσουν στην καλύτερη κούνια και να τα αφήσουν να ανακαλύψουν μόνα τους αυτόν τον νέο κόσμο.

Αν εστιάζαμε περισσότερο στο πόσο βιολογικά φυσιολογικά είναι τα ξυπνήματα του μωρού μας, πώς έχει συνεχή επιθυμία να θηλάσει και πώς λαχταρά για άγγιγμα, θα είχαμε πολύ λιγότερες μαμάδες να αναρωτιούνται αν κάτι δεν πάει καλά με το μωρό τους.

Πρέπει να μάθουμε στις μαμάδες να περιμένουν λιγότερα από τα μωρά τους. Εάν το μωρό σου δεν κοιμάται αν δεν το κρατάς αγκαλιά και το θηλάζεις 24 ώρες το 24ωρο και κλαίει μόλις το βάζεις κάτω – συγχαρητήρια, έχετε ένα φυσιολογικό μωρό!

Το να θηλάζεις ένα νεογέννητο είναι δύσκολο και κουραστικό (ω, μαμά, είναι δύσκολο!) και είναι εντάξει να χάσεις το μυαλό σου, αλλά μην σκέφτεσαι ούτε στιγμή ότι το μωρό σου δεν είναι φυσιολογικό. Σου υπόσχομαι μαμά ότι θα κοιμηθείς ξανά.

Μπορεί να μην είναι αύριο ή ακόμη και τους επόμενους δύο μήνες. Αλλά απλά να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη και υπάρχουν πολλές μαμάδες που ξυπνούν στις 3 τα ξημερώματα και χασμουριούνται όπως εσύ.

Πηγή:mytwins.gr

error: Content is protected !!