close
Υπ. Υγείας σχετικά με την επανέναρξη των σχολείων: προτρέπει τα παιδιά με συμπτώματα γρίπης να παραμένουν στο σπίτι.

Υπ. Υγείας σχετικά με την επανέναρξη των σχολείων: προτρέπει τα παιδιά με συμπτώματα γρίπης να παραμένουν στο σπίτι.

Ακόμα κι αν έχουν μόνο βήχα ή λίγο συνάχι, καλύτερα να μείνουν σπίτι! Δεν φταίνε σε τίποτα τα υπόλοιπα παιδιά να κολλήσουν!

Τα σχολεία ανοίγουν ξανά την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2023 μετά τις διακοπές των Χριςστουγέννων και αναλυτικές οδηγίες προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (κορωνοϊός, γρίπη κ.ά.) στο σχολικό περιβάλλον εξέδωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών: Οταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό). Πριν και μετά: την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα, τη χρήση της τουαλέτας. Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και ύστερα από αυτό
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά ύστερα από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

«Μένουν σπίτι» τα παιδιά με ίωση
Τη σύσταση προς τους γονείς να μη στέλνουν το παιδί τους στο σχολείο εφόσον έχει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης, επανέλαβε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Οπως ανέφερε, ακόμα και εάν τα παιδιά έχουν υποβληθεί σε τεστ και αυτό έχει βγει αρνητικό στον SARS-CoV-2, καλό είναι να μείνουν σπίτι και να μην πάνε στο σχολείο, καθώς μπορεί να ταλαιπωρούνται από άλλη ίωση την οποία μπορεί να μεταδώσουν στους συμμαθητές τους και στους εκπαιδευτικούς. Τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας είναι σε συνεργασία για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να δοθούν οδηγίες προς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας για τα όσα θα πρέπει να κάνουν προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο διασποράς των ιώσεων, χωρίς ωστόσο να εξετάζεται το σενάριο επιβολής μέτρων όπως η χρήση μάσκας. Αντίθετα, πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ληφθεί μέριμνα για τις απουσίες λόγω των εποχικών ιώσεων, ώστε αυτές να μην προσμετρούνται στις συνολικές ετήσιες απουσίες των μαθητών.

Η επαναλειτουργία των σχολείων προβληματίζει γονείς και εκπαιδευτικούς λόγω της μεγάλης έξαρσης της COVID-19 αλλά και της γρίπης που καταγράφεται τις τελευταίες τουλάχιστον δύο εβδομάδες στη χώρα μας. Σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα διπλασιάστηκε ο αριθμός των επισκέψεων σε γιατρούς από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης. Σχεδόν το 15% των επισκέψεων που δέχθηκαν οι γιατροί που συμμετέχουν στο Δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (δεν αφορά γιατρούς νοσοκομείων), ήταν από περιστατικά γριπώδους συνδρομής, όταν το αντίστοιχο ποσοστό την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα ήταν 7,5%. Η μεγαλύτερη δε αύξηση παρατηρήθηκε στις ηλικίες 15 ετών και άνω.

Πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο οι απουσίες λόγω ασθενείας να μην προσμετρούνται στις συνολικές ετήσιες απουσίες των μαθητών.

Ειδικά για την COVID-19, καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις νέες νοσηλείες ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, ενώ αυξήθηκαν και οι διασωληνώσεις ασθενών. Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα του 2023, 1.818 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε νοσοκομεία λόγω της COVID-19 και 31 να διασωληνωθούν. Αντίστοιχα την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα είχαν γίνει 1.496 νέες νοσηλείες και 13 διασωληνώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απλές νοσηλείες λόγω της COVID-19 είναι πλέον περισσότερες έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Την προηγούμενη εβδομάδα δηλώθηκαν 57 θάνατοι ατόμων που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό. Την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 ο αριθμός των θανάτων είχε φτάσει τους 154. Στη χώρα μας έχουν ανιχνευθεί 179 στελέχη της JN.1 (υποπαραλλαγή της ΒΑ.2.86 που εκτιμάται ότι έχει υψηλή μεταδοτικότητα), με ημερομηνία λήψης δείγματος από 3/10 έως 8/12/2023. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του SARS-CoV-2 σε έξι από τις εννέα περιοχές που ελέγχθηκαν.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τη θετικότητα της COVID-19, με βάση τις δειγματοληψίες στην κοινότητα και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας διακρίνεται μία τάση σταθεροποίησης σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα μεγάλη αύξηση καταγράφει η γρίπη, λόγω της οποίας οκτώ άτομα χρειάστηκε να νοσηλευθούν την προηγούμενη εβδομάδα σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ δηλώθηκαν και τρεις νέοι θάνατοι. Από τις αρχές Οκτωβρίου έως και το τέλος του έτους νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ 29 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και καταγράφηκαν 8 θάνατοι.

Ταλαιπωρία για τα αντιιικά
Τη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων για την COVID-19 και από τα ιδιωτικά φαρμακεία προτείνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος. Οπως επισημαίνει, «η διαθεσιμότητα σε αντιιικά φάρμακα για COVID-19 υπάρχει και οι ανάγκες καλύπτονται μέχρι στιγμής παρότι έχει αυξηθεί η ζήτηση. Ταλαιπωρούνται όμως αφάνταστα οι ασθενείς, επειδή πάσχει το δίκτυο διανομής του φαρμάκου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν εκτελούν συνταγές διά ζώσης, αλλά μόνο με κούριερ. Ειδικά τις ημέρες των εορτών δεν μπορούσαν να γίνουν αποστολές φαρμάκων με κούριερ καθώς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ήταν κλειστά. Ετσι οι ασθενείς απευθύνονταν στα φαρμακεία των νοσοκομείων, χωρίς σε αρκετές περιπτώσεις να γνωρίζουν τις ώρες και τις ημέρες που αυτά χορηγούν την αγωγή. «Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν δίνουν καθόλου. Υπάρχουν νοσοκομεία που δίνουν μία ή δύο φορές την εβδομάδα και συγκεκριμένες ώρες την κάθε ημέρα. Εχουμε ασθενείς από Κορινθία και από Χαλκίδα που βρήκαν τα αντιιικά φάρμακα στην Αθήνα. Από Αγρίνιο που βρήκαν σε νοσοκομείο στα Ιωάννινα», σημειώνει.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Via:tameteora.gr

error: Content is protected !!