close
Αντριγριπικό εμβόλιο στα παιδιά: να το κάνουμε φέτος;

Αντριγριπικό εμβόλιο στα παιδιά: να το κάνουμε φέτος;

22 November 2023παιδί

Γράφει ο Γιώργος Χαρίτος, παιδίατρος

«Με ρωτουν πολλοί φίλοι “τι θα κάνουμε φέτος με το αντιγριπικο”
Τίποτε καινούριο, ισχύουν τα ίδια όπως κάθε χρόνο.
Παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστουν (τα δίνω απλοποιημενα) :

1. Παιδιά με χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, νεφρολογικα, αιματολογικα και νευρολογικα – νευρομυικα)

2. Παιδιά που είναι τα ίδια ή είναι σε στενή επαφή με ανοσοκατεσταλμενους

3. Παχυσαρκα παιδιά

4. Παιδιά που έρχονται σε επαφή με μικρά βρέφη, ιδίως < 6 μηνών.

5. Εννοείται οι έγκυες και οι λεχωιδες.

Από εκεί και πέρα, με απλά λόγια το κάνει οποίος θέλει.

Όταν με ρωτουν, εγώ απαντω στο εάν είναι απαραίτητο για το συγκεκριμένο παιδί. Πολλοί γονείς ιδίως εάν το παιδί έχει μόλις ξεκινήσει σταθμό βλέπω ότι επιλέγουν να το κάνουν. Πολλοί άλλοι όχι.

Μετά τον περυσινό ολεθρο του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, φέτος η γρίπη γύρνα στα “κανονικά” της και θα μας επισκεφτεί μαζικά κατά τις γιορτές ή μάλλον λίγο μετά. Οι προβλέψεις δεν είναι δυσοιωνες αλλά η γενική αδιαφορία του κόσμου και τα “μια γριπουλα είναι” λίγο φοβιζουν. Θυμίζω ότι η γρίπη είναι ο βασικός αναπνευστικος ιός που γεμίζει τις παιδιατρικες κλινικές με παρατεινομενα εμπυρετα και πνευμονιες.

Από πέρυσι έχουμε και το πλεονέκτημα να υπάρχει αφθονία και σε τεστ γρίπης, συχνά υπάρχουν ως “διπλά” μαζί με αυτά του κορωνοιου. Είναι κι αυτό ένα εργαλείο, μάλλον χρήσιμο όπως ήδη έχει δείξει η ιστορία.

Στο τέλος της ημέρας, ο αντιγριπικος εμβολιασμός είναι και λίγο θέμα κουλτούρας της κάθε οικογένειας. Στις ΗΠΑ το κάνουν όλοι ανεξαιρέτως κάθε χρόνο. Για παράδειγμα,στην δική μας οικογένεια, εάν εξαιρέσεις εμένα που δουλεύω στο στόμα του λύκου, ούτε η γυναίκα μου, ούτε τα εφηβα παιδιά μου ανήκουν σε καμία ομάδα υψηλού κινδύνου. Το κάνουμε όμως κάθε χρόνο (εγώ φέτος για 16η συνεχόμενη φορά) με την λογική να ντριμπλαρουμε το κύμα γρίπης και να μην χάσουμε ημέρες από την εργασία μας, τα παιδιά να μην λείπουν από τα σχολεία τους, να μην κολλήσουμε τους άλλους κτλ. Προς το παρόν μας έχει καθίσει πολύ καλά.

Συμπερασματικα οποίος θέλει να κάνει το αντιγριπικο, μπορεί. Οι υπόλοιποι κλασσικά “πάμε κι όπου βγει”. Ιδίως εάν το παιδί σας είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου μιλήστε αύριο κιόλας με τον παιδιατρο σας. Επειδή θέλουμε και 10-14 ημέρες να κάνουμε αντισώματα, όποιος ενδιαφέρεται να το κάνει μεριμνηστε το αργότερο μέχρι τις γιορτές.»

 

error: Content is protected !!