close
Πρώτες Βοήθειες για Βρέφη: 5 βασικές αρχές για τους Γονείς

Πρώτες Βοήθειες για Βρέφη: 5 βασικές αρχές για τους Γονείς

Το άρθρο υποστηρίζεται από την Σχολή Χείρωνας. Σας ευχαριστούμε που στηρίζετε τις μάρκες που στηρίζουν το Mommy Cool και τις μαμάδες.

Οι πρώτες βοήθειες είναι μια απαραίτητη γνώση για τον κάθε άνθρωπο. Η γνώση παροχής πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητη, και πολλές φορές σωτήρια. Όταν φροντίζεις βρέφη ή παιδιά, φυσικά κάνεις ότι είναι δυνατόν για να τα κρατήσεις ασφαλή.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε πρώτες βοήθειες για τα μικρά μας παιδιά δεδομένου ότι, το 80% των παιδικών ατυχημάτων/περιστατικών συμβαίνουν στο σπίτι. Εδώ ισχύει ο κανόνας ότι «Η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία».

Έλεγχος ανταπόκρισης σε βρέφη (κάτω του ενός έτους)
Κτυπήστε ελαφρά το πέλμα του ποδιού και παρατηρείστε το επίπεδο ανταπόκρισης. ΠΟΤΕ δεν ταρακουνάμε βρέφος. Αν δεν ανταποκριθεί θεωρείστε ότι είναι αναίσθητο και φωνάξτε βοήθεια.

Απελευθερώστε τον αεραγωγό
Στον αναίσθητο πάσχοντα λόγω χαλάρωσης της γλώσσας πιθανόν να πέσει προς τα κάτω και να αποφράξει τον αεραγωγό.
Για να απελευθερώσετε τον αεραγωγό, τοποθετήστε την παλάμη μας στο μέτωπο του πάσχοντα και τα δύο δάκτυλα κάτω από το πηγούνι, ανασηκώνοντας ελαφρά το κεφάλι προς τα πίσω. Η κίνηση αυτή ονομάζεται έκταση κεφαλής.

Έλεγχος αναπνοής σε βρέφη
Διατηρώντας το κεφάλι ελαφρά σε έκταση, ελέγξτε οπτικά εάν υπάρχει κάτι που κλείνει τον αεραγωγό. Αν υπάρχει κάτι το αφαιρέστε το με τα δύο δάκτυλα, αντίχειρα και δείχτη, σαν λαβίδα. Ακολούθως κάντε έλεγχο αναπνοής για δέκα δευτερόλεπτα.
Βάλτε το αυτί σας κοντά στο στόμα του βρέφους, κοιτάξτε ταυτόχρονα τον θώρακα και τη κοιλιά του.
➢ ΒΛΕΠΩ, αν ο θώρακας και η κοιλιά ανεβοκατεβαίνει.
➢ ΑΚΟΥΩ, την αναπνοή.
➢ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ, την ανάσα.

Εάν το βρέφος αναπνέει, τοποθετήστε το στο πλάι, στην αγκαλιά σας, δηλαδή στη θέση ανάνηψης και καλέστε ασθενοφόρο.
Η θέση ανάνηψης, είναι μια ασφαλής σταθερή θέση, που προσφέρει ασφάλεια στον αεραγωγό. Προσφέρει επίσης καλύτερη αιμάτωση των ζωτικών οργάνων και δυνατότητα ελέγχου της αναπνοής και της κυκλοφορίας.

Εάν το βρέφος δεν αναπνέει ξεκινήστε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση – ΚΑΡΠΑ.
Αν δεν αναπνέει και είστε μόνοι, δώστε για 1 λεπτό ΚΑΡΠΑ και μετά καλέστε ασθενοφόρο.

ΚΑΡΠΑ σε βρέφος
Δώστε αρχικά 5 εμφυσήσεις διάσωσης και μετά συνεχίστε με 15 θωρακικές συμπιέσεις, συνεχίστε με 2 εμφυσήσεις διάσωσης, 15 θωρακικές κλπ.
➢ Κατά τις εμφυσήσεις διάσωσης στο βρέφος, καλύψτε με το στόμα σας, το στόμα και τη μύτη του βρέφους. Φυσήξτε όπως σβήνετε ένα κερί. Απομακρύνετε το πρόσωπο σας μεταξύ της κάθε εμφύσησης.
➢ Κατά τις θωρακικές συμπιέσεις συμπιέζετε στο κέντρο μεταξύ των θηλών κατά το 1/3 του ύψους του θώρακα. Στη περίπτωση του βρέφους, είναι αρκετό να χρησιμοποιήσουμε τα δύο μας δάχτυλα, το δείχτη και το μέσο. Πιέστε το θώρακα με ρυθμό 100 – 120 το λεπτό.

Πότε σταματά το ΚΑΡΠΑ
• όταν το βρέφος ανανήψει δηλαδή αρχίσει να αναπνέει.
• όταν φτάσει το ασθενοφόρο.
• όταν εξαντληθούμε.

Το Mommy Cool προτείνει:

Διάλεξη με θέμα Πρώτες Βοήθειες για βρέφη και παιδιά
Η διάλεξη αυτή είναι σχεδιασμένη ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη ζωή ενός παιδιού ή ενός βρέφους.
Σε ποιους απευθύνεται:
Στο ευρύ κοινό συμπεριλαμβανομένων γονέων, δασκάλων, στελεχών παιδικών κατασκηνώσεων,νηπιαγωγών, παππούδες, γιαγιάδες και σε όσους φροντίζουν παιδιά.

Περιεχόμενα:
• Βασική υποστήριξη ζωής – Βρέφος και παιδί
• Θέση ανάνηψης
• Πνιγμονή σε βρέφος και παιδί
• Αιμορραγία
• Αλλεργία
• Σπασμοί
• Εγκαύματα

Παροχές του προγράμματος:
-Βεβαίωση παρακολούθησης
-Πόστερς
-Στυλό
-Γάντια

Προκράτηση θέσης: Απαραίτητη
Τηλ. επικοινωνίας: 70001525
Εκπαιδευτής Σεμιναρίου: Δημήτρης Πιερούδης
Εγκεκριμένος Εκπαιδευτής από την ΑνΑΔ
Εθελοντής στο Τμήμα επειγόντων περιστατικών Κρατικού Νοσοκομείου

error: Content is protected !!