close
Σκύλος δάγκωσε και τραυμάτισε σοβαρά παιδάκι στον Βόλο

Σκύλος δάγκωσε και τραυμάτισε σοβαρά παιδάκι στον Βόλο

Το παρακάτω post ανάρτησε ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης στην σελίδα του στο Facebook με αφορμή ένα περιστατικό δαγκώματος σκύλου.

«ΧΘΕΣΙΝΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΔΑΓΚΩΜΑΤΟΣ ΣΚΥΛΟΥ !

Αγόρι 8 ετών προσήλθε χθες στο ιατρείο μας, μετά από δάγκωμα σκύλου στην γαστροκνημία (γάμπα). Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή του πάρκου Αναύρου, πέριξ του Ενυδρείου, από ένα μέλος αγέλης, όπως πληροφορηθήκαμε.

Είναι απαραίτητο σε αυτές τις περιπτώσεις να γίνει άμεση εκτίμηση του τραύματος από παιδίατρο ή παιδοχειρουργό. Κατά την εξέταση ελέγξαμε την έκταση και το βάθος του τραύματος, τον πιθανό τραυματισμό μυών, όπως και το αν έχει προκληθεί κάταγμα σε οστό ή βλάβη σε άρθρωση.

Είναι πολύ σημαντικό από την αρχή να γίνεται επιμελής καθαρισμός του τραύματος με φυσιολογικό ορό και αποστειρωμένες γάζες και εφαρμογή άφθονου Betadine. Αφού περιποιηθήκαμε το τραύμα, τέθηκε το θέμα του αντιτετανικού ορού.

Παρά το ότι το παιδί ήταν πλήρως εμβολιασμένο και δεν πληρούσε τα κριτήρια, αποφασίσαμε να του χορηγήσουμε αντιτετανικό, καθώς το τραύμα ήταν βαθύ, ρυπαρό, με εμφανή τραυματισμό του μυός. Δυστυχώς, εδώ και καιρό, οι αντιτετανικοί οροί είναι σε έλλειψη και στα φαρμακεία του Βόλου δεν βρέθηκε. Μετά από ψάξιμο 2 ωρών, βρέθηκε ένας αντιτετανικός ορός σε φαρμακείο του Βελεστίνου.

Λόγω αυτής της έλλειψης, επιλέξαμε τη λύση του να εμβολιάσουμε ξανά το παιδί για τον τέτανο, “ξυπνώντας” έτσι άμεσα τα αντισώματα του παιδιού από παλαιότερους εμβολιασμούς.

Το παιδί καλύφθηκε κατευθείαν με αντιβίωση καθώς το στόμα του σκύλου είναι εξαιρετικά μολυσματικό με πλήθος αερόβιων και αναερόβιων μικροβίων.

Τελικά, επειδή η αιμορραγία συνεχιζόταν, το παιδί εξετάστηκε στις 10 το βράδυ από ιδιώτη παιδοχειρουργό. Αν και γενικά τα δαγκώματα ΔΕΝ ράβονται, για να μην εγκλωβίζονται μικρόβια στο εσωτερικό, ο χειρουργός εφάρμοσε εξωτερικά “συμπλησιαστικά” ράμματα για τον έλεγχο της αιμορραγίας.

Προσοχή, λοιπόν, στις περιοχές που παίζουν τα παιδιά και φυσικά μην τους επιτρέπετε να πλησιάζουν άγνωστα σκυλιά

Δείτε την ανάρτηση του γιατρού εδώ

error: Content is protected !!