close
«Το νηπιαγωγείο είναι χώρος ΜΑΘΗΣΗΣ και όχι ΦΥΛΑΞΗΣ.» Η απάντηση μιας νηπιαγωγού για εκείνους που θεωρούν υπερβολικές τις μέρες που κλείνουν τα νηπιαγωγεία για διακοπές

«Το νηπιαγωγείο είναι χώρος ΜΑΘΗΣΗΣ και όχι ΦΥΛΑΞΗΣ.» Η απάντηση μιας νηπιαγωγού για εκείνους που θεωρούν υπερβολικές τις μέρες που κλείνουν τα νηπιαγωγεία για διακοπές

«Θα ήθελα να απαντήσω στο ποστ της μαμάς που θεωρεί “Έλεος” να κλείνουν τα νηπιαγωγεία Χριστούγεννα – Πάσχα – Αύγουστο. Διάβασα αρκετά για να ενοχληθώ ως επαγγελματίας και να φτάσω στο σημείο να γράψω εδώ για να ακούσεις μια φορά και την πλευρά της έρμης της γυναίκας που στέκεται 8-10 ώρες καθημερινά δίπλα στο παιδί σου..

Η νηπιαγωγός είναι μια επαγγελματίας με σπουδή 4 χρόνων και κανονικά ονομάζεται ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.. ναι, η παιδαγωγική είναι ΕΠΙΣΤΗΜΗ! Σπούδασε κάνοντας μαθήματα ψυχολογίας, ιστορίας, μαθηματικών, ειδικής αγωγής, φυσικών επιστημών και άλλα πολλά και όχι μόνο “κουκλοθέατρο” και “τραγουδάκια” όπως κοροϊδεύουν μερικές..
Στον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου, ο μισθός της κυμαίνεται από 800-900 ευρώ καθαρά και από αυτόν τον μισθό συνήθως καλείται να δώσει περίπου το 1/3 για δημιουργία υλικού.

Εργάζεται με συμβόλαιο ορισμένου χρόνου, 11 μήνες, συνήθως χωρίς 13ο μισθό και κάθε 1η Αυγούστου θα σταθεί στο Γραφείο Εργασίας για να γραφτεί άνεργη. Ελάχιστες παίρνουν Ταμείο Αδειών, όπως νομίζεις, το οποίο συμψηφίζεται με το ταμείο ανεργίας και στο τέλος δεν παίρνουν τίποτα σχεδόν. Και 1η του Σεπτέμβρη; Πρέπει να παραστούν στα σχολεία με τα ανάλογα πιστοποιητικά αξίας 100 ευρώ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ!

Η νηπιαγωγός που στέκεται ως δεύτερη μάνα δίπλα στο παιδί σου, μπορεί να είναι έγκυος ή να έχει δικά της παιδιά, τα όποια δεν μπορεί να φροντίσει γιατί δεν της επιτρέπουν να απουσιάσει για να φροντίσει εκείνα τα 25Ακόμα και όταν είναι εκείνη άρρωστη γιατί ΕΣΥ έστειλες το παιδί σου με Calpol ώστε να πας δουλειά, ΔΕΝ μπορεί να λείψει, γιατί συνήθως τα ιδιωτικά είναι υποστελεχωμένα.
Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα που ΕΣΥ λες ότι “κλείνει” το μαγαζάκι, η νηπιαγωγός σου θα πάρει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ, η οποία θα της αφαιρεθεί συνήθως χωρίς να το επιθυμεί.

Αν και το πιο πιθανό είναι να το επιθυμεί, γιατί έχει προηγηθεί μια εξαντλητική περίοδος προετοιμασίας για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή για να καμαρώσεις ΕΣΥ το παιδί ΣΟΥ και μετά τις διακοπές συνήθως ακολουθεί ενημέρωση των γονέων και θα πρέπει να κάτσει ώρες ολόκληρες να ετοιμάσει εκείνα που πρέπει για να ενημερωθείς ΕΣΥ για το παιδί ΣΟΥ. Απλήρωτα όλα φυσικά!

Προσπαθώ να το τελειώσω εδώ για να μην πέσεις απότομα από τα σύννεφα… θα κλείσω με το ότι: το νηπιαγωγείο είναι χώρος ΜΑΘΗΣΗΣ και όχι ΦΥΛΑΞΗΣ! Η μάθηση είναι μια κουραστική διαδικασία για τα μικρά αλλά και τα μεγάλα μυαλουδάκια και χρειάζεται ο ανάλογος χρόνος αφομοίωσης της γνώσης!

Την επόμενη φορά που θα δεις τη νηπιαγωγό σου, ελπίζω να την αντιμετωπίσεις κρατώντας ένα τριαντάφυλλο ως ένδειξη εκτίμησης

Υ.Γ. Για όσες με διαβάζετε και ταυτίζεστε, υπάρχει ομάδα σχετική με την προσπάθεια δημιουργίας Συνδέσμου νηπιαγωγών ιδιωτικού τομέα. –> Ομάδα οργάνωσης δημιουργίας Συνδέσμου νηπιαγωγών ιδιωτικού τομέα

Εάν είσαι νηπιαγωγός και θέλεις να συμβάλεις σε ένα καλύτερο αύριο για αυτό το επάγγελμα, μπορείς να επικοινωνήσεις με την ομάδα σύστασης Συνδέσμου Υπαλλήλων νηπιαγωγών ιδιωτικού τομέα στο syndesmos2023@gmail.com.

 

error: Content is protected !!