close
Παιδίατρος – “10 μυστικά που θα κάνουν την άντληση μητρικού γάλακτος λιγότερο κουραστική”

Παιδίατρος – “10 μυστικά που θα κάνουν την άντληση μητρικού γάλακτος λιγότερο κουραστική”

Γράφει ο Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΛΗΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ 

Κάθε μαμά που αντλεί μητρικό γάλα με θήλαστρο έχει να αναφέρει και μια διαφορετική εμπειρία! Κάποιες μητέρες αντλούν πολλές φορές κάθε μέρα για να συμπληρώσουν το γάλα στο βρέφος το οποίο δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά με το θηλασμό.

Άλλες μαμάδες αντλούν γάλα μία στο τόσο, όταν χρειαστεί να αφήσουν στο βρέφος τους ένα μπουκάλι για λείψουν από το σπίτι. Ενώ μια μερίδα μητέρων που θηλάζουν αποκλειστικά δε βρίσκουν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν το θήλαστρο. Συνήθως η ανάγκη για άντληση προκύπτει από την επικείμενη επιστροφή στην εργασία . . .

Σε κάθε μία περίπτωση υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα στις μητέρες που θηλάζουν : δεν αγαπούν την άντληση γάλατος με το θήλαστρο ! Ας δούμε λοιπόν κάποιες συμβουλές που θα κάνουν τη διαδικασία του θήλαστρου πιο εύκολη και λιγότερο κουραστική.

1. ΚΑΛΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Κάνετε καλή έρευνα αγοράς και επιλέξτε ένα θήλαστρο το οποίο ταιριάζει με τις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή τον/την σύμβουλο θηλασμού σας. Είτε θα αγοράσετε ένα καινούργιο ηλεκτρικό θήλαστρο είτε θα νοικιάστε ένα νοσοκομειακό σχεδιασμένο για πολλούς χρήστες. Το να δανειστείτε θήλαστρο από κάποιο συγγενή- φίλο φαντάζει ως εύκολη λύση όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ανάλογα με την παλαιότητα, ο κίνδυνος βακτηριακής επιμόλυνσης της συσκευής ή η σταδιακά μειούμενη μηχανική λειτουργία.

Οι περισσότερες αντλίες των θηλάστρων έχουν προδιαγραφές λειτουργίας σε πλήρη ισχύ για περίπου 12 μήνες καθημερινής χρήσης. Έτσι αν πρόκειται για το δεύτερο ή τρίτο παιδί σας μάλλον θα χρειαστείτε καινούργιο θήλαστρο.

Αν αντλείτε περιστασιακά (πχ. για να βγείτε έξω) ένα ηλεκτρικό θήλαστρο μονής άντλησης επαρκεί. Αν αντλείτε για την δημιουργία τράπεζας γάλακτος (επιστροφή στην εργασία) επιλέξτε θήλαστρο διπλής άντλησης. Σε περίπτωση επαναγαλακτισμού ο σύμβουλος θηλασμού σας θα σας προτείνει νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής άντλησης.

2. ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ

Η άντληση με το θήλαστρο δεν πρέπει να πονάει. Αυξάνουμε την ένταση στο θήλαστρο μέχρι το σημείο που η άντληση είναι άνετη και δεν προκαλεί πόνο.

Οι χοάνες του θηλάστρου θα πρέπει να είναι ανάλογες με το μέγεθος του στήθους. Μικρότερες χοάνες μπορεί να προκαλούν πόνο, έτσι καθώς η παραγωγή θα αυξάνεται, το μέγεθος της χοάνης μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει με την πάροδο των ημερών.

3. ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΝΩΡΙΣ

Αν γνωρίζετε ότι θα χρειαστείτε μία ποσότητα γάλακτος για το μωρό (συνήθως λόγω της επιστροφής στην εργασία) αρχίστε να αποθηκεύετε γάλα αρκετές βδομάδες νωρίτερα.

Επιλέξτε μια ώρα ανάμεσα στα συνήθη γεύματα του μωρού.

Δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα μετά το θηλασμό για να αντλήσετε. Το στήθος είναι ικανό να παράγει γάλα 24 ώρες το 24ωρο. Όταν το στήθος είναι γεμάτο η παραγωγή γάλατος επιβραδύνεται ενώ όταν είναι πιο άδειο η παραγωγή αυξάνεται.

Άρα ταΐζουμε το παιδί όταν το ζητάει και αντλούμε στα ενδιάμεσα.

Μην ανησυχείτε ότι θα ξεμείνετε από γάλα για το επόμενο τάϊσμα του παιδιού. Αρχικά είναι πιθανό ότι το βρέφος θα πιει λιγότερο γάλα στο επόμενο γεύμα και έτσι θα πεινάσει συντομότερα. Το τελικό αποτέλεσμα όμως θα είναι ότι την επόμενη ημέρα θα παράγετε λίγο περισσότερο γάλα ώστε να καλύψετε πλέον τις ανάγκες του βρέφους και της άντλησης.

4. ΑΝΤΛΗΣΤΕ ΕΝΩ ΘΗΛΑΖΕΤΕ

Κάποιες μητέρες παράγουν περισσότερο γάλα όταν θηλάζουν από το ένα στήθος και αντλούν από το άλλο. Αυτό είναι λογικό αφού στη διάρκεια του θηλασμού παράγονται ορμόνες που ανατροφοδοτούν το ερέθισμα για την έκκληση του γάλακτος. Εκμεταλλευτείτε την άντληση ενώ θηλάζετε για να εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο!

5. ΑΝΤΛΗΣΤΕ ΓΑΛΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Είναι δικαίωμά σας το διάλειμμα στην εργασία για την άντληση γάλακτος. Αν σκοπεύετε να διατηρήσετε για καιρό την τράπεζα μητρικού γάλακτος θα πρέπει να προσπαθήσετε αυτό να γίνεται και στη δουλειά. Μη διστάζετε να θέσετε τον εργοδότη σας προ των ευθυνών/υποχρεώσεών του.

Αν αντλείτε γάλα κατά τα διαλείμματα στην δουλεία εξασφαλίστε ότι έχετε δυο ή τρία σετ από καθαρές χοάνες στο ξεκίνημα της ημέρας. Αφού αντλήσετε διατηρήστε το γάλα σε ένα ψυγείο.

6. ΚΑΘΙΕΡΩΣΤΕ ΜΙΑ ΡΟΥΤΙΝΑ ΑΝΤΛΗΣΕΩΝ

Υιοθετούμε μια σειρά βημάτων κάθε φορά που κάνουμε άντληση! Τα βήματα αυτά λειτουργούν σαν σήματα για τον οργανισμό. Για παράδειγμα : ένα ποτήρι φρέσκο νερό, ένας χυμός ή κάποιο σνακ, μια ταμπελίτσα «μην ενοχλείτε» έξω από την πόρτα του γραφείου(λέμε τώρα) ή χαμηλώνουμε το φωτισμό. Κάποιες μαμάδες βάζουν χαλαρωτική μουσική!

Τι νόημα έχουν αυτές οι κινήσεις ;

Για πολλές μητέρες το αίσθημα του άγχους επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή του γάλακτος. Είναι συχνή η αίσθηση ότι αντλήσαμε λιγότερο γάλα λόγω μιας κατάστασης οπού είχαμε πιεστεί, υπήρχε βιασύνη ή ξαφνικές αλλαγές στο πρόγραμμα μας. Για αυτό λάβετε τα απαραίτητα μέτρα χαλάρωσης.

7. ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΣΑΖ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

Μην προσπερνάτε αυτό το βήμα. Κάνοντας μαλάξεις σε περιοχές του στήθους που φαίνονται συμφορημένες μπορεί να βελτιώσουμε την παραγωγή του γάλακτος. Το μασάζ μπορεί να γίνεται ενώ θηλάζουμε ή αντλούμε. Εφαρμόζουμε το μασάζ με κυκλικές κινήσεις περίπου όπως γίνεται στην αυτό-εξέταση του στήθους.

Κάνουμε το μασάζ για 1 με 2 λεπτά πριν τοποθετήσουμε τις χοάνες. Για κάποιες μητέρες το ερέθισμα αυτό και μόνο αρκεί για μια επαρκή άντληση. Σε άλλες μητέρες οι μαλάξεις την ώρα που γίνεται η άντληση είναι πιο αποτελεσματικές. Πολύ χρήσιμοι είναι οι στηθόδεσμοί θηλασμού που συγκρατούν τις χοάνες στη θέση τους και έτσι ελευθερώνουν τα χέρια για το μασάζ και για άλλες εργασίες.

8. ΑΝΤΛΗΣΤΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΣΤΗΘΗ

Τα θήλαστρα διπλής άντλησης μπορούν να μας εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο. Κάποιες μητέρες αναφέρουν ότι παράγουν περισσότερο γάλα όταν αντλούν και από τα δυο στήθη. Αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη έκκριση προλακτίνης.

9. ΑΝΤΛΗΣΤΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Θυμηθείτε ότι ο θηλασμός βασίζεται στην πρόσφορα και τη ζήτηση. Οι εμπειρίες ποικίλουν, ωστόσο οι περισσότερες μητέρες επιτυγχάνουν τα καλύτερα αποτελέσματα όταν προγραμματίζουν συχνές και μικρής διάρκειας αντλήσεις (15-20 λεπτά) κοντά στις ώρες όπου το βρέφος τυπικά θα έτρωγε (περίπου κάθε 3 ώρες). Όταν είναι δυνατόν συνεχίστε την άντληση για περίπου 2-5 λεπτά. Το στήθος που είναι περισσότερο αντλημένο (θυμηθείτε το στήθος δεν είναι ποτέ πραγματικά άδειο) παράγει γάλα πιο εύκολα.

Όταν οι συμπληρωματικές τροφές προστεθούν στη διατροφή του βρέφους και η ανάγκη για γάλα μειωθεί, θα μπορέσετε να μειώσετε τις αντλήσεις, για παράδειγμα σε μία ή δύο αντλήσεις κατά την διάρκεια του εργασιακού ωραρίου. Παρόλα αυτά αν διαπιστώνετε ότι η παραγωγή σας μειώνεται θα χρειαστεί να προσθέσετε και πάλι αντλήσεις. Είναι καλύτερο να έχετε περισσότερες και μικρότερες σε διάρκεια αντλήσεις παρά λιγότερες και μεγαλύτερης διάρκειας.

Αν το πρόγραμμα σας είναι ευέλικτο ή αν αντλείτε για να προετοιμάσετε μια τράπεζα γάλακτος, διαλέξτε μια ώρα περίπου στο μέσον δύο γευμάτων του βρέφους. Αντλήστε πλήρως και τα δύο στήθη για περίπου 15-20 λεπτά. Το στήθος θα συνεχίσει να παράγει γάλα και θα μπορέσετε να ταΐσετε το βρέφος αμέσως μόλις αυτό πεινάσει. Ταΐζοντας κατ’ απαίτηση εξασφαλίζει ότι η παραγωγή προσαρμόζεται στις ανάγκες θηλασμού και αντλήσεων.

10. ΧΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΑΝΤΛΗΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ

Αν το βρέφος συνήθως τρώει 8 φορές σε ένα 24ωρο υπολογίζουμε ότι θα χρειαστεί περίπου 60-120 ml μητρικού γάλακτος αν γεύμα κατά την απουσία μας. Αν παρέχουμε στο φροντιστή αντλημένο γάλα σύμφωνα με αυτό τον υπολογισμό και παρόλα αυτά ξεμένει συχνά από γάλα, ελέγχουμε πώς ακριβώς σιτίζεται το βρέφος κατά την απουσία μας.

Μήπως ο φροντιστής προετοιμάζει μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος σε κάθε γεύμα; Μήπως απορρίπτει συχνά «παραπανίσιες ποσότητες γάλακτος»; Ταΐζει με υπομονή και σε ανταπόκριση στα σημάδια της πείνας του βρέφους; Ή με ένα άκαμπτο ωρολόγιο πρόγραμμα και υπερβολικές ποσότητες στο μπουκάλι;

Για να εξασφαλίζουμε λιγότερη σπατάλη καταψύχουμε το γάλα σε μερίδες των 60 γραμμαρίων, εξηγούμε στον/στην φροντιστή ότι το στομάχι του βρέφους είναι μικρό και ενθαρρύνουμε μικρά και συχνά γεύματα.

Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος
Βρείτε τον παιδίατρο στο facebook: doulgeriskyriakos

Το Mommy Cool προτείνει:

In- bra Wearable Hands-free φορητό θήλαστρο – Made for Me της Tommee Tippee

Το φορητό ηλεκτρικό θήλαστρο Tommee Tippee Made for Me είναι ειδικά σχεδιασμένο για να σας βοηθήσει να κάνετε το ταξίδι του θηλασμού σας λίγο πιο εύκολο. Εντελώς hands-free, φορητό και διακριτικό, σας επιτρέπει να βγάλετε το μητρικό σας γάλα ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται να κάνετε την καθημερινή σας ρουτίνα χωρίς καμία διακοπή.

Εξοπλισμένη με την έξυπνη τεχνολογία ConstantComfort, η αντλία έχει σχεδιαστεί για να μιμείται την τις θηλαστικές κινήσεις του μωρού σας, για μια ήπια και πιο φυσική εμπειρία άντλησης. Βοηθά επίσης να στερεωθεί η αντλία στη θέση της για αποτελεσματική άντληση που την αισθάνεστε και εσείς σταθερή.

Η φόρτιση των αντλιών σας είναι εύκολη χάρη στα καλώδια USB και τα βύσματα πολλαπλών περιοχών. Όταν φορτιστούν πλήρως, έχετε την δυνατότητα 12 αντλήσεων διάρκειας 20 λεπτών η κάθε μία– δηλαδή τέσσερις ώρες ανά αντλία συνολικά! Θα ειδοποιηθείτε έγκαιρα για να ολοκληρώσετε την αντλησή σας και να φορτίσετε τις αντλίες σας ξανά όταν η μπαταρία εξαντληθεί.

Αποτελούμενο από επτά μέρη, το θήλαστρο σας συναρμολογείτε και καθαρίζετε εύκολα. Όλα τα μέρη εκτός από το σώμα της κύριας αντλίας πλένονται στο πλυντήριο πιάτων και μπαίνουν σε αποστείρωση, ώστε να μπορείτε να διασφαλίσετε ότι είναι καθαρά και ασφαλή για κάθε χρήση.

error: Content is protected !!