close
Οδηγίες για τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το νεογέννητο

Οδηγίες για τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το νεογέννητο

Γράφει ο Δρ.Νίκος Μακρίδης  – Ειδικός Παιδίατρος

Οι νέοι γονείς μετά το πρώτο άγχος που έχουν για τη γέννηση του παιδιού τους περνούν μερικές μέρες στο νοσοκομείο ή την κλινική και εκεί μαθαίνουν τα βασικά πράγματα για τη φροντίδα του νέου μέλους της οικογένειας τους. Οι γονείς που έχουν και άλλα παιδιά ίσως νιώθουν πιο άνετα αλλά και αυτοί πολλές φορές έχουν πολλά να μάθουν ιδιαίτερα αν τα άλλα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερα σε ηλικία. Όταν έρθει η στιγμή που η μητέρα και το νεογέννητο θα πάνε στο σπίτι υπάρχουν συχνά πολλές απορίες και αυτές θα προσπαθήσω να λύσω δίνοντας συγχρόνως μερικές συμβουλές για τις πρώτες βδομάδες με το νεογέννητο.

Το ταξίδι για το σπίτι
Ένα από το απαραίτητα πράγματα που πρέπει να έχετε για να πάρετε το νεογέννητο σπίτι με ασφάλεια και χωρίς να παρανομήσετε είναι το κάθισμα του αυτοκινήτου (εκτός αν είστε κοντά και θα πάρετε το βρέφος σπίτι με τα πόδια). Το βρέφος πρέπει να είναι δεμένο με τη ζώνη ασφαλείας του καθίσματος και το κάθισμα με τη σειρά του πρέπει να είναι στερεωμένο στο αυτοκίνητο. Τα καθίσματα για νεογέννητα πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε το βρέφος να κοιτάζει προς τα πίσω και μπορούν να τοποθετηθούν πίσω ή στη θέση του συνοδηγού αν δεν υπάρχει αερόσακος.

Το βρέφος και η διατροφή του
Όποια και αν είναι η επιλογή σας για τη διατροφή του μωρού σας, πριν φύγετε από το μαιευτήριο πρέπει να γνωρίζετε είτε πως να φτιάξετε το γάλα είτε πως να θηλάσετε. Φυσικά το ιδανικότερο γάλα είναι το μητρικό τόσο για το βρέφος όσο και για την μητέρα. Με το ξένο γάλα ίσως είναι πιο εύκολο στην αρχή αφού παίρνει μερικές μέρες για να συνηθίσουν μητέρα και παιδί το θηλασμό. Μετά τις πρώτες βδομάδες όμως, ο θηλασμός γίνεται πιο εύκολος αφού θα έχετε κάθε στιγμή έτοιμο, αποστειρωμένο γάλα στη σωστή θερμοκρασία και με αντισώματα που θα προστατεύουν το βρέφος από ασθένειες. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την συχνότητα και ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται ένα μωρό. Πλέον παγκοσμίως τα βρέφη (και ιδιαίτερα αυτά που θηλάζουν) πιστεύεται ότι πρέπει να τρώνε όσο θέλουν και όταν θέλουν. Φυσικά πρέπει να συζητήσετε με τον παιδίατρο τις λεπτομέρειες. Να θυμάστε ότι ένα μωρό που τρώει καλά, κοιμάται καλά μετά το γεύμα, βάζει βάρος φυσιολογικά και έχει αρκετά βρεγμένα και λερωμένα πανάκια κάθε μέρα.

Το μπάνιο του βρέφους
Τα βρέφη όταν είναι στο μαιευτήριο κάνουν συνήθως μπάνιο κάθε πρωί. Όταν είσαστε στο σπίτι σας είναι συνήθως πιο πρακτικό το μπάνιο να γίνεται το βράδυ. Το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου και αν δεν είστε σίγουροι τότε ένα θερμόμετρο μπάνιου θα σας βοηθήσει. Το μπάνιο είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσουν και να παίξουν ακόμη και τα μικρότερα βρέφη ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός. Μην κάνετε μπάνιο τα βρέφη με πολλές σαπουνάδες γιατί αυτές ξηραίνουν το ευαίσθητο δέρμα του. Ακόμη καλό είναι να χρησιμοποιείτε προϊόντα χωρίς σαπούνι και σε μικρές ποσότητες. Αν ακολουθείτε αυτές τις οδηγίες τότε δεν είναι απαραίτητο να ξεπλένετε το μωρό πριν βγει από το μπάνιο.
Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού του παιδικού προσώπου είναι με βαμβάκι και νερό χωρίς τη χρησιμοποίηση άλλων προϊόντων. Με βαμβάκι και νερό είναι καλό να καθαρίζετε το βρέφος και όταν αλλάζετε το πανάκι του. Τα διάφορα παιδικά υγρά μαντηλάκια είναι πολύ καλά και πρακτικά αλλά καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται τις πρώτες βδομάδες ή αν το βρέφος έχει πολύ ευαίσθητο δέρμα.

Η ρουτίνα μέρας-νύχτας
Όσο πιο γρήγορα βοηθήσετε το βρέφος να καταλάβει τη διαφορά ημέρας και νύχτας τόσο πιο εύκολα θα αρχίσει να κοιμάται για πιο πολλές ώρες τα βράδια. Μετά το βραδινό μπάνιο ένα μασάζ με παιδικό λάδι, λοσιόν ή ακόμη με ελαιόλαδο θα βοηθήσει το βρέφος να χαλαρώσει. Αφού πάρει το βραδινό του γάλα πρέπει να το βάλουμε να κοιμηθεί χωρίς νανούρισμα στο κρεβατάκι του. Όταν ξυπνά το βράδυ θα έχουμε ένα χαμηλό φως για να βλέπουμε όταν αλλάζουμε και ταΐζουμε το βρέφος αλλά δεν θα ανάβουμε έντονα φώτα και ούτε θα κάνουμε πολύ θόρυβο. Ακόμη δεν θα μιλάμε και δεν θα παίζουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αντίθετα τη μέρα πρέπει να έχουμε το μωρό σε φωτεινό δωμάτιο. Πρέπει να του μιλάμε, να τραγουδάμε και να παίζουμε όταν είναι ξύπνιο και να έχουμε παιχνίδια που να μπορεί να τα βλέπει και να παίζει.

Βόλτες έξω από το σπίτι
Το μωρό μπορεί να βγαίνει για βόλτες από πολύ μικρή ηλικία αλλά πρέπει να το προστατεύουμε από τον αέρα, από καπνούς και φυσικά από τον ήλιο. Καλό είναι να φοράει καπελάκι, να έχουμε ομπρελίτσα ή άλλο αντηλιακό κάλυμμα και να βάζουμε αντηλιακή κρέμα.
Κοντά στο κεφάλι του δεν πρέπει να υπάρχουν πολλά παιχνίδια ή σκεπάσματα όταν κοιμάται. Ακόμη δεν πρέπει να καπνίζει κανένας μέσα στο σπίτι όχι μόνο λόγω των γνωστών επιπτώσεων του παθητικού καπνίσματος αλλά και λόγω της αύξησης του κινδύνου από τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι οι καπνιστές μεταφέρουν στα ρούχα και στην ανάσα τους ουσίες βλαβερές για τον καθένα αλλά ιδιαίτερα για τα βρέφη.

H θερμοκρασία του σπιτιού
Η ιδανική θερμοκρασία για το δωμάτιο στο οποίο είναι ένα μωρό είναι 22 βαθμοί Κελσίου. Σε αυτή τη θερμοκρασία το βρέφος χρειάζεται να φοράει ένα εσωτερικό φανελάκι, κάλτσες και ένα κουστουμάκι με μακρύ μανίκι. Πρέπει ακόμη να είναι σκεπασμένο με μια λεπτή κουβερτούλα και το κεφαλάκι του να είναι ξεσκέπαστο. Σε ψηλότερες ή χαμηλότερες θερμοκρασίες η ενδυμασία και τα σκεπάσματα πρέπει να μεταβάλλονται ανάλογα. Πρέπει να θυμάστε ότι ούτε η πολλή ζέστη αλλά ούτε και το κρύο είναι καλά για τα βρέφη. Ένα μωρό που κρυώνει θα έχει κρύες πατούσες και παλάμες. Ένα μωρό που ζεσταίνεται θα είναι ιδρωμένο και συνήθως το πρώτο μέρος του σώματος που ιδρώνει είναι ο αυχένας. Όσο πιο μικρό σε ηλικία και βάρος είναι ένα βρέφος, τόσο πιο πολύ επηρεάζεται από ακραίες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα από το κρύο. Εάν το καλοκαίρι θα χρησιμοποιήσετε κλιματισμό στο σπίτι ή το αυτοκίνητο καλό είναι ο κρύος αέρας να μην φυσάει απευθείας πάνω στο βρέφος, η θερμοκρασία να μην είναι πολύ χαμηλή και το βρέφος να είναι καλά ντυμένο.

Το δωμάτιο του βρέφους και η στάση ύπνου
Συνίσταται αν θα γίνουν αλλαγές και ιδιαίτερα βαψίματα τοίχων στο δωμάτιο που θα κοιμάται το μωρό, αυτές να γίνουν με μπογιές που δεν μυρίζουν έντονα και κατά προτίμηση τουλάχιστο ένα μήνα πριν από τη γέννηση του βρέφους. Τους πρώτους έξι περίπου μήνες καλό είναι το βρέφος να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών του. Μπορεί να κοιμάται σε κρεβατάκι ή καλαθάκι παιδικό, σε σχετικά σκληρό στρώμα και πάντα ανάσκελα. Παλαιότερα τα βρέφη κοιμόντουσαν μπρούμυτα και στο πλάι. Τώρα έχει βρεθεί σε διάφορες μελέτες ότι όταν ένα βρέφος κοιμάται ανάσκελα κινδυνεύει λιγότερο από τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Η πεποίθηση ότι εάν το μωρό είναι ανάσκελα και έχει αναγωγές ή κάνει εμετό τότε κινδυνεύει να πνιγεί είναι αβάσιμη.

Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy

Το Mommy Cool προτείνει:

Newborn Essentials!  Τι θα χρειαστείς για το νεογέννητο μωρό σου;
– Σετ αποστείρωσης
– Θερμαντήρας μπιμπερό
– Πιπίλα breastlike
– Υφασμάτινη σαλιάρα με απορροφητικό κολάρο
– Υπνόσακο swaddle
– Groegg Θερμόμετρο δωματίου και φωτάκι δωματίου 2 σε 1
– Βοήθημα Ύπνου με λευκούς ήχους (Ollie the Owl, Pip the Panta, Bennie the Bear)
– Σύστημα απόρριψης πάνας με αντιβακτηριδιακό φιλμ
– Σετ βρεφικής περιποίησης (healthcare kit)

Την σειρά της Tommee Tippee θα την βρεις σε επιλεγμένα καταστήματα.

error: Content is protected !!