close
Πώς να ντύσω το μωρό μου τις ημέρες με πολλή ζέστη ;

Πώς να ντύσω το μωρό μου τις ημέρες με πολλή ζέστη ;

Γράφει ο Δουλγέρης Κυριάκος, Παιδίατρος

Τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας είναι υψηλότερη, δεν είναι λίγοι οι γονείς που αναρωτιούνται πώς να ντύσουν σωστά το βρέφος τους.

Αν το μωρό ζεσταίνεται ή όχι, αν πρέπει να του φορέσουμε καλτσάκια ή τι να φοράει όσο κοιμάται είναι μερικά από τα ερωτήματα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι νέες μαμάδες.

Ποιο είναι το ενδεδειγμένο ντύσιμο για τα μωρά μέσα και έξω από το σπίτι;

Τα βρέφη είναι ευαίσθητα στη ζέστη και επιρρεπή στην αφυδάτωση. Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τη διάθεση, την όρεξη και το αναπνευστικό τους σύστημα. Το ντύσιμο θα πρέπει να είναι ελαφρύ, με ένα στρώμα υφάσματος και στο σωστό μέγεθος. Μικρότερα μεγέθη που είναι πληκτικά στο λαιμό δεν ενδείκνυνται και προκαλούν εξάνθημα από ιδρώτα. Τα κορμάκια είναι ιδιαίτερα ζεστά ρούχα και καλύτερα να αποφεύγονται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Προτιμάμε πιο αέρινα ρουχαλάκια, κοντομάνικα και σε ανοιχτά χρώματα.

Να σκεπάζουμε με κουβερτούλα και να φοράμε καλτσάκια στα μωρά τις μέρες με πολλή ζέστη;

Τα καλτσάκια τις ζεστές μέρες έχουν ένδειξη μόνο στο νεογέννητο έως 30 ημερών. Σεντονάκι στα βρέφη όλων των ηλικιών μπορεί να χρειαστεί κατά τις βραδινές ώρες, όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 25 βαθμούς Κελσίου. Τις ημέρες με πολλή ζέστη ένα ελαφρύ κοντομάνικο καλοκαιρινό σετ είναι το μόνο, το οποίο χρειάζεται.

Τι να φοράει στον ύπνο του το μωρό;

Ανάλογα με την θερμοκρασία του σπιτιού μας. Αν είναι πάνω από 26 βαθμούς Κελσίου μόνο με το καλοκαιρινό κορμάκι, αμάνικο ή κοντομάνικο (+ ελαφρύ παντελονάκι αν είναι νεογέννητο.) Σε θερμοκρασία κάτω από 26 βαθμούς, εκτός από το κορμάκι θα χρειαστεί σεντόνι ή καλοκαιρινός υπνόσακος . Σε θερμοκρασία κάτω από 22 βαθμούς εκτός από το κορμάκι θα χρειαστεί παντελονάκι, κουβερτούλα πικέ ή ανοιξιάτικος υπνόσακος .

Ακολούθησε το Mommy Cool στο Instagram

Πόσο ζεσταίνει η πάνα τα μωρά;

Η πάνα ζεσταίνει επιπλέον τα βρέφη αλλά δεν μπορεί και να κοπεί πριν την ώρα της. Θα βοηθήσουν τα συχνά μπανάκια και η εφαρμογή υγρής πούδρας στις πτυχές. Τις πιο θερμές ώρες τις ημέρας αφαιρούμε τελείως το παντελόνι και τα αφήνουμε μόνο με την πάνα.

Πώς μπορούν οι μητέρες να προσαρμόσουν το καροτσάκι ώστε να είναι δροσερό;

Η επιλογή του κατάλληλου καροτσιού είναι σημαντική, ακόμα και για τη διατήρηση μιας σωστής θερμοκρασίας. Πρέπει να είναι από σωστά υλικά και να έχει επαρκές σκίαστρο. Υπάρχουν πλέον στην αγορά ειδικά βαμβακερά καλύμματα που κρατάνε πιο δροσερό το καρότσι. Εναλλακτικά, ένα απλό βαμβακερό σεντονάκι μπορεί να κάνει την ίδια δουλεία.

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό σας ζεσταίνεται ή κρυώνει;

Τα βρέφη απομακρύνουν την περίσσεια της θερμότητας από το κεφάλι τους. Θα καταλάβουμε αν ένα μικρό βρέφος είναι υπερβολικά ντυμένο από τη θερμοκρασία στο κεφάλι του, το οποίο θα είναι ζεστό και ερυθρό. Η θερμοκρασία των χεριών δεν είναι ενδεικτική για το αν κρυώνουν ή ζεσταίνονται. Τα χεράκια μπορεί να είναι πιο ψυχρά λόγω της φυσιολογικής περιφερικής αγγειοσύσπασης. Αντιθέτως αν πιάσουμε τον κορμό και την πλάτη του μωρού και μας φανούν ψυχρά σημαίνει ότι μπορεί να κρυώνει.

Μπορούμε να ανάψουμε κλιματιστικό στο δωμάτιο του μωρού; Κι αν ναι σε ποια θερμοκρασία;

Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 27 βαθμούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το air-condition. Το κλιματιστικό καλύτερα να είναι σε διαφορετικό χώρο από το δωμάτιο του μωρού, στο σαλόνι ή στο διάδρομο. Το δουλεύουμε στους 26 με 27 βαθμούς.

Στην περίπτωση που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το μωρό, κάποια παράθυρα θα πρέπει να μένουν σε ανάκλιση για να μην προκαλείται τέλεια ψύξη του χώρου.

Επίσης είναι απαραίτητη η ετήσια συντήρηση του κλιματιστικού καθώς είναι μία συσκευή που συγκεντρώνει μικροοργανισμούς και ατμοσφαιρικούς ρύπους. Για τη συντήρησή του, εκτός από το πλύσιμο των φίλτρων θα πρέπει να τοποθετηθεί και το ειδικό απολυμαντικό υγρό που εφαρμόζει ο κατάλληλα εκπαιδευμένος τεχνικός (ψυκτικός).

Μία πολύ καλή εναλλακτική λύση είναι ο ανεμιστήρας οροφής ο οποίος παρέχει δροσιά με ένα πιο φυσικό και ασφαλή τρόπο.

Δουλγέρης Κυριάκος
Παιδίατρος
Βρείτε τον παιδίατρο στο facebook: doulgeriskyriakos

error: Content is protected !!