close
Νεογέννητο: Είναι ασφαλής η χρήσης του κλιματιστικού;

Νεογέννητο: Είναι ασφαλής η χρήσης του κλιματιστικού;

Ναι είναι. Αρκεί να παίρνετε ορισμένες προφυλάξεις. Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν ότι είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιήσετε ένα κλιματιστικό, παρά να έχετε το μωρό σε ένα ζεστό, χωρίς αέρα και με υγρασία περιβάλλον.

Τα μωρά, ιδιαίτερα τα νεογέννητα μωρά δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους όπως οι ενήλικες. Αυτό τα καθιστά ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες και στις αρρώστιες που σχετίζονται με αυτές, όπως αφυδάτωση, θερμοπληξία, ή εξάνθημα από τη θερμότητα.

Ειδικοί δηλώνουν ότι ένα σωστά κλιματισμένο και αεριζόμενο δωμάτιο, βοηθά το μωρό να κοιμηθεί άνετα και μειώνει τον κίνδυνο του SIDS (Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών).

Όμως, και ένα δωμάτιο που είναι πολύ κρύο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη θερμοκρασία του σώματος του μωρού και να του κάνει κακό.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να κρατήσετε το μωρό σας ασφαλές και άνετο, ενώ χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας.

Διατηρήστε τη θερμοκρασία του δωματίου μεταξύ 23 και 27 βαθμών Κελσίου.

Οι αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον, ζέστη και υγρασία, μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση του κλιματιστικού. Το δωμάτιο θα μπορούσε να κρυώσει πάρα πολύ γρήγορα, πράγμα καθόλου καλό για το μικρό σας.

Εάν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη για όση ώρα χρειάζεται το δωμάτιο για να είναι δροσερό. Εάν δεν έχει χρονοδιακόπτη, χρησιμοποιήστε ένα ξυπνητήρι για να μη ξεχαστείτε. Και αν δεν έχει ένδειξη θερμοκρασίας, ένα θερμόμετρο στο δωμάτιο είναι εξίσου καλό.

Εάν χρησιμοποιείτε ένα air cooler, αφήστε ένα παράθυρο ή μία πόρτα λίγο ανοιχτά, για να επιτρέπεται η διέλευση του αέρα, ιδιαίτερα σε περιβάλλον με πολύ υγρασία. Επειδή το μηχάνημα αυτό εξατμίζει το νερό για να το ψύξει, αυξάνει την υγρασία στο δωμάτιο. Αν το δωμάτιο είναι κλειστό η υγρασία συνεχίζει να ανεβαίνει και τελικά η ψύξη θα σταματήσει. Μερικοί εμπειρογνώμονες προτείνουν τη χρήση ενός ανεμιστήρα ή air condition, αντί του air cooler, ιδιαίτερα σε καιρικές συνθήκες με πολύ υγρασία.

Κρατήστε το μωρό μακριά από την άμεση επίδραση του κλιματιστικού.

Φορέστε στο μωρό σας μία ελαφριά φόρμα που θα καλύπτει τα χέρια και τα πόδια του. Αυτό θα το προστατεύσει από τον κρύο αέρα. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μία ελαφριά κουβέρτα, βεβαιωθείτε ότι δεν θα καλύψει το πρόσωπό του. Μην έχετε το μωρό σας βαριά ντυμένο ή σφιχτά τυλιγμένο.

Συντηρείτε τακτικά και σωστά τα κλιματιστικά σας για καθαρή και αποδοτική ψύξη.

Καλέστε το ειδικό συνεργείο, ή ελέγξτε το εγχειρίδιο για όλες τις πληροφορίες σχετικά με την καλή συντήρησή του, πόσο συχνά πρέπει να γίνεται κτλ.

Κρατήστε το μωρό σας καλά ενυδατωμένο, γιατί η χρήση του κλιματιστικού μπορεί να στεγνώσει το δέρμα του.

Ίσως έχετε ακούσει, ότι αν περάσετε απαλά σε κάθε ρουθούνι του μικρού σας, ένα μπατονέτα για τα αυτιά, βουτηγμένο σε baby oil, μπορεί να εμποδίσει την αιμορραγία της μύτης που προέρχεται από τις ξηρές ρινικές διόδους. Όμως, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

Επίσης, πολλές μητέρες βάζουν ένα μπολ με νερό στο δωμάτιο του μωρού. Αυτό βοηθά να μειώσει τον ξηρό αέρα και να κρατήσει το χώρο υγρό.

Μην πάτε το μωρό σε ένα ζεστό χώρο, αμέσως μετά από ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο.

Οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας μπορεί να αρρωστήσουν το μωρό. Σβήστε το κλιματιστικό και δώστε χρόνο στο βρέφος να συνηθίσει την εξωτερική θερμοκρασία.

Πριν ανάψετε το air condition στο αυτοκίνητό σας, ανοίξτε τα παράθυρα για λίγα λεπτά.

Η θερμοκρασία στο σταθμευμένο αυτοκίνητο, τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ μεγάλη. Ανοίξτε τα παράθυρα πριν μπείτε μέσα και αφήστε το να «κρυώσει», επιτρέποντας στον παγιδευμένο ζεστό αέρα να βγει. Μετά από λίγο μπορείτε να κλείσετε τα παράθυρα και να ανοίξτε το κλιματιστικό.

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε συνέχεια ένα κλιματιστικό.

Ιδίως όταν δεν κάνει πολύ ζέστη ή έχει πολύ υγρασία. Ο ανεμιστήρας οροφής, είναι μία πολύ καλή λύση για να κρατά το μωρό δροσερό και άνετο. Τον προτιμούν πολλές μανούλες.

Ο ζεστός αέρας ανεβαίνει ψηλά, αφήνοντας το κάτω μέρος του δωματίου δροσερό. Μπορείτε να ξαπλώσετε το μωράκι σας στο πάτωμα σε ένα λεπτό στρωματάκι.

Έχετε τις κουρτίνες κλειστές για να κρατήσετε τον ήλιο έξω από το δωμάτιο και αν αρχίσει να κάνει πολύ ζέστη, ανοίξτε το κλιματιστικό. Μην ξεχνάτε να έχετε το μωρό πολύ ελαφρά ντυμένο.

Εάν χρησιμοποιείτε μία αιώρα για μωρά, βεβαιωθείτε ότι επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα. Ειδάλλως θα είναι άβολα και ζεστά για το μωρό.

Τα μωράκια ζεσταίνονται περισσότερο από τους μεγάλους. Προσοχή λοιπόν να είναι πάντα δροσερά και άνετα στο χώρο που βρίσκονται.

Πηγή: paidorama.com

error: Content is protected !!