close
Κύπρος: Διχάζει η προσευχή στα σχολεία – Νέος κύκλος συζητήσεων

Κύπρος: Διχάζει η προσευχή στα σχολεία – Νέος κύκλος συζητήσεων

Ξανά στο τραπέζι τέθηκε το θέμα της πρωϊνής προσευχής στα δημοτικά σχολεία με την Υπουργό Παιδείας να καλείται να λάβει αποφάσεις έχοντας ενώπιον της δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Το αρμόδιο Υπουργείο ετοιμάζει προτεινόμενους κανονισμούς λειτουργίας των δημόσιων Δημοτικών Σχολείων, στους οποίους φαίνεται να συμπεριλήφθηκε πρόνοια, που καθιστά τη δήλωση θρησκεύματος, την πρωινή προσευχή και τον εκκλησιασμό υποχρεωτικά, με τις δύο κύριες παρατάξεις των δασκάλων, Πρωτοπορία και Προοδευτική, να έχουν υποβάλει τις θέσεις τους, που κινούνται σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΠΑΔΕΔ, κ. Βασούλα Κουλά «εάν θέλουμε την ελληνορθόδοξη παιδία να την μεταλαμπαδεύσουμε αυτό σημαίνει ότι το στοιχείο της προσευχής ενσωματώνεται με την παιδία. Τώρα γιατί να μπει εφόσον γίνεται τόσο χρόνια. Θα υπάρχει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση ομοιομορφία δεν θα κάμνει ο καθένας μας ό,τι θέλει γιατί υπάρχει και η αντίθετη κατάσταση γιατί κάποιοι οι οποίοι είναι άθεοι να προσπαθήσουν τα παιδιά τα χριστιανά ορθόδοξα να τα αφομοιώσουν».

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Προοδευτική Κίνησης Δασκάλων, κ. Απόστολο Σκουρουπάτη «αν μιλούμε για εξαναγκασμό παιδιών να ακολουθήσουν οποιοδήποτε θρησκευτικό δόγμα τότε παραπέμπουμε σε θρησκευτικά σχολεία. Αυτό που διαφωνούμε είναι ο εξαναγκασμός είναι η υποχρεωτικότητα είναι αυτό που επιχειρεί το υπουργείο παιδείας αυτή την στιγμή να εξαναγκάσει τους δασκάλους και τα παιδιά κάθε πρωί να κάνουν προσευχή, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα σχετικό».

Σύμφωνα με τους κανονισμούς τα παιδιά που δεν θέλουν να συμμετέχουν θα παραμένουν ήσυχα κατά τη διάρκεια της προσευχής ενώ οι δάσκαλοι που δεν θα κάνουν την προσευχή θα διώκονται πειθαρχικά, με την παράταξη της Προοδευτικής να τονίζει ότι τα παιδιά με τους κανονισμούς θα στοχοποιούνται και ότι η νομοθεσία νομιμοποιεί τον διαχωρισμό.

Σημειώνει, επίσης, ότι η υποχρεωτική δήλωση θρησκεύματος βρίσκει αντίθετη και την αρμόδια επίτροπο.

Πάντως η ΠΟΕΔ καλεί το Υπουργείο όπως ξεκαθαρίσει τη θέση του, ζητώντας μάλιστα να της αποσταλούν τυχόν εκθέσεις από τις αρμόδιες Επιτρόπους. διοικήσεως και παιδιού.

Πηγή: omegalive.com.cy

error: Content is protected !!