close
Πώς να κόψω τα νύχια στο μωρό μου; 4 πολύτιμα tips!

Πώς να κόψω τα νύχια στο μωρό μου; 4 πολύτιμα tips!

Μυστικά για το κόψιμο των νυχιών σε μωρά και παιδιά που θα σας λύσουν τα χέρια!

Eνα ζήτημα που απασχολεί τις νέες μαμάδες! Το κόψιμο των νυχιών του μωρού ή του μικρού παιδιού, μπορεί να…πονοκεφαλιάσει τη νέα μαμά και να την ανησυχήσει. Ομως αν ακολουθήσουμε συγκεκριμμένη διαδικασία, τη σωστή ώρα, όλα θα γίνουν πιο εύκολα και κάποια… μυστικά θα σας λύσουν τα χέρια!

Υγιεινή & Ασφάλεια

«Καταρχήν η υγιεινή είναι πολύ σημαντική», αναφέρει η ποδολόγος κα Αννα Παγκά:

  • Το παιδί πρέπει να έχει το δικό του προσωπικό σετ μανικιούρ.
  • Χρησιμοποιούμε πάντα το ειδικό ψαλιδάκι των μωρών που θα βρούμε στα φαρμακεία και όχι νυχοκόπτη (δημιουργεί παρανυχίδες).
  • Επίσης, μια μαλακή, χάρτινη λίμα για το λιμάρισμα στα νυχάκια τους είναι πολύτιμη.
    Πρέπει να διατηρούμε τα νύχια των μωρών καθαρά και κομμένα γιατί τα μικρόβια έχουν την τάση να κρύβονται μέσα στα νυχάκια και από εκεί να περνούν στο δέρμα, στη μύτη ή το στοματάκι του παιδιού.
  • Τα νυχάκια ειδικά των χεριών δεν παύουν να είναι αιχμηρά για το ευαίσθητο δέρμα του νεογέννητου. Θα πρέπει, επομένως, να τα κόβουμε συχνά καθώς είναι πολύ πιθανό το μωράκι άθελά του να προκαλέσει πληγές στο πρόσωπό του ή σε άλλο σημείο του σώματός του

Πότε είναι η καλύτερη ώρα άραγε για αυτη τη διαδικασία;

  • Επιλέγουμε μια σχετικά ήρεμη στιγμή του παιδιού μέσα στην ημέρα π.χ. μετά το μπάνιο ή λίγο πριν κοιμηθεί, που ειναι χαλαρό και καλοδιάθετο. Μετά το μπάνιο ειδικά, όταν τα παιδικά νυχάκια έχουν μαλακώσει ειναι καλύτερα.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό φως στο δωμάτιο για να βλέπετε τι ακριβώς κάνετε.
  • Εαν το παιδί είναι ξύπνιο, το καθίζουμε στα γόνατά μας για να ελέγχουμε καλύτερα τις κινήσεις του ή ακόμα καλύτερα τις πρώτες φορές ζητάμε τη βοήθεια κάπου δικού μας να το κρατάει σταθερό και να ελέγχει τις κινήσεις του.

Αφού είστε έτοιμοι, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Κρατήστε το χέρι ή το πόδι του μωρού σας σταθερά αλλά όχι πολύ σφιχτά.
  • Πιέστε απαλά το δαχτυλάκι του μωρού σας για να φανεί καλύτερα η άκρη του νυχιού.
  • Χρησιμοποιήστε το εργαλείο που έχετε επιλέξει για να κόψετε προσεκτικά το νύχι, ακολουθώντας την καμπύλη του δακτύλου ή του ποδιού. Δεν κόβουμε τις άκρες!
  • Επαναλάβετε για κάθε νύχι.

Αφού κόψετε τα νυχάκια του μωρού σας, είναι σημαντικό να τα διατηρείτε περιποιημένα με το να τα κόβετε τακτικά. Μερικές γενικές συμβουλές για τη διαδικασία περιποίησης των νυχιών του μωρού είναι:

  • Περιποιήστε τα νυχάκια του μωρού μία με δύο φορές την εβδομάδα, ή όταν παρατηρείτε ότι έχουν μεγαλώσει αρκετά.
  • Εάν το μωρό σας είναι ακόμα μικρό και τα νύχια του είναι λεπτά, χρησιμοποιήστε μια λίμα για να τα σχηματίσετε και να τα λειάνετε.

Εάν το μωρό σας ξύνεται, φροντίστε να κόβετε τα νύχια του τακτικά για να αποφύγετε τυχόν γρατσουνιές ή τραυματισμούς.

Τι γίνεται αν τραυματίσουμε κατά λάθος κάποιο δαχτυλάκι, πώς μπορούμε να σταματήσουμε την αιμορραγία;

Απλά ξεπλένουμε το κόψιμο κάτω από κρύο νερό, τυλίγουμε μια μικρή γάζα γύρω από το δάχτυλό του μωρού και κρατάμε με μια ελαφριά πίεση. Η αιμορραγία θα σταματήσει μέσα σε λίγα λεπτά.

Καλή επιτυχία!

Με πληροφορίες από happyparenting.gr και superbaby.gr

error: Content is protected !!