close
Μύθος ή αλήθεια: Δώσε γάλα το πρωί στο παιδί για να ψηλώσει!

Μύθος ή αλήθεια: Δώσε γάλα το πρωί στο παιδί για να ψηλώσει!

Γράφει η Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου, παιδίατρος

Πόσο απαραίτητο είναι άραγε το πρωινό γάλα; Μπορώ να το αντικαταστήσω με κάποιο άλλο ρόφημα ή τρόφιμο; Πρέπει οπωσδήποτε να περάσω σε ένα φυτικό γάλα;”

Ερώτηση πάρα πολύ συχνή στους παιδιατρικούς ελέγχους.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα.
Αρχικά, η λήψη φρέσκου γάλακτος για πρωινό δεν είναι απαραίτητη, αλλά αποτελεί απλά μία συνήθεια, που έχει εδραιωθεί στην κοινωνία μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ούτε η λήψη ενός φυτικού γάλακτος ή μάλλον πιο σωστά, ενός φυτικού ροφήματος στο πρωινό, είναι απαραίτητη.

Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία κατά το πρωινό γεύμα, έπειτα από την πολύωρη νηστεία του ύπνου, είναι η λήψη υγρών ή τροφών πλούσιων σε νερό για την ενυδάτωση του οργανισμού, καθώς και η λήψη υδατανθράκων, οι οποίοι θα τροφοδοτήσουν τον οργανισμό με ενέργεια. Τα φρέσκα φρούτα, ένας χυμός φρούτων ή ακόμα και τα λαχανικά, μπορούν να ενυδατώσουν άριστα τον παιδικό οργανισμό. Εννοείται ότι τα παιδιά κάτω του έτους ζωής έχουν ανάγκη από έναν ιδιαίτερο χειρισμό στη διατροφή τους σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά, από τη στιγμή που το γάλα κατέχει κύριο ρόλο στη διατροφή τους.

Σημαντικό είναι επίσης τα παιδιά, ακόμα και αν δεν πίνουν γάλα το πρωί, να λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας την πρόσληψη της σωστής ποσότητας γαλακτοκομικών ανάλογα με την ηλικία τους.

Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου, Παιδίατρος

kosmarikou.gr

error: Content is protected !!