close
Λευκός ροζ και καφέ ήχος: οι μαγικοί θόρυβοι για να κοιμούνται καλά τα μωρά

Λευκός ροζ και καφέ ήχος: οι μαγικοί θόρυβοι για να κοιμούνται καλά τα μωρά

Γράφει η  Δρ Έλενα Χριστοδουλίδη

Πολλές φορές είναι λες και τα νεογέννητα «δυσπιστούν» όταν επικρατεί απόλυτη ησυχία στο δωμάτιο. Και αυτό βγάζει νόημα εφόσον για 9 μήνες 24 ώρες το 24ωρο ζουν σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο με θορύβους: τον καρδιακό παλμό, τους ήχους του πεπτικού συστήματος και τον ήχο που κάνει το αίμα που ρέει στις φλέβες. Αν κάτσουμε λίγο να το σκεφτούμε, τότε θα καταλάβουμε γιατί ο θόρυβος ανακουφίζει και ηρεμεί τα νεογέννητα.

Λευκός ροζ και καφέ ήχος: οι μαγικοί θόρυβοι για να κοιμούνται καλά τα μωρά

Τι είναι αυτοί οι ήχοι και πως τους χρησιμοποιούμε με ασφαλεια.

🤍 Λευκοί ήχοι: αποτελούν συνδυασμό χαμηλών, μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων, ομοιόμορφα κατανεμημένων.

Τέτοιοι ήχοι στη φύση μπορεί να είναι των κυμάτων ή της βροχής. Ο λευκός ήχος είναι σαν ένα απροσδιόριστο βουητό που ακούγεται από το βάθος, όπως μια βοή ενός κινητήρα, το βούισμα ενός ανεμιστήρα, οι ήχοι μιας ομάδας ανθρώπων που μιλάει χαμηλόφωνα, ή οι κυματισμοί των ωκεανών. Είναι ένας ήχος στον οποίο δεν εστιάζεις, αλλά επικαλύπτει όλους τους άλλους ήχους στο δωμάτιο.

🌸Ο ροζ ήχος είναι μια παραλλαγή του λευκού ήχου που ακούγεται πιο βαθύς, πλούσιος και μονότονος. Τέλεια παραδείγματα ροζ ήχου είναι οι ήχοι των καρδιακών παλμών, τα κύματα των ωκεανών, ο ήχος της βροχής ή το θρόισμα των φύλλων. Αντίθετα, παραδείγματα καθαρού λευκού ήχου περιλαμβάνουν τον ήχο μιας ηλεκτρικής σκούπας, σταθμούς σε ένα ραδιόφωνο και τον ήχο που κάνει το πιστολάκι μαλλιών. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν λεπτές αλλά σημαντικές διαφορές που κάνουν το ροζ ήχο ευγενέστερο στο αυτί και πιο ταιριαστό για τον ύπνο. Δεν έχουν ισοδύναμη ισχύ σε όλες τις συχνότητες όπως οι λευκοί ήχοι. Είναι πιο ισχυροί στις χαμηλότερες συχνότητες και λιγότερο ισχυροί στις υψηλότερες συχνότητες.

Ο ροζ ήχος μας βοηθά να κοιμόμαστε πιο βαθιά και για μεγαλύτερα διαστήματα. Κάποιες μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι ο ροζ ήχος μπορεί να βελτιώσει την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη μνήμη.

🤎 Καφέ ήχοι: Περιέχουν πιο χαμηλές συχνότητες σε σχέση με τους λευκούς και με τους ροζ ήχους. Ακούγονται βαθύτεροι, παρόμοιοι με ορμητικό ποτάμι, τον ήχο μιας δυνατής καταιγίδας και το βουητό του αεροπλανου.

Παρ’όλες τις διαφορές τους, η ικανότητα τους να μειώνουν οποιουσδήποτε άλλους θορύβους που ακούγονται στο περιβάλλον και θα μπορούσαν να διακόψουν τον ύπνο, ειναι η ίδια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατα την διάρκεια του ύπνου των μωρών μας.

Σύμφωνα με οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαμδημιας (AAP), τέτοιες συσκευές πρεπει να τοποθετούνται τουλαχιστον 2 μέτρα μακρυά απο την κούνια του μωρού και η ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 50dB όσο δηλαδή ο μεσαίας έντασης ήχος μιας ηλεκτρικής σκούπας.

 Δρ Έλενα Χριστοδουλίδη

error: Content is protected !!