close
Υπέρηχο-σαλπιγγογραφία: η ανώδυνη εξέταση για τις σάλπιγγες

Υπέρηχο-σαλπιγγογραφία: η ανώδυνη εξέταση για τις σάλπιγγες

Η υστεροσαλπιγγογραφία αποτελεί μία από τις βασικές εξετάσεις στη διερεύνηση της υπογονιμότητας καθώς προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη γονιμότητα της γυναίκας.

Μέχρι πρόσφατα, γνωρίζαμε μόνο την «κλασική» Υστεροσαλπιγγογραφία (HSG ή ΥΣΓ), η οποία πραγματοποιείται σε ακτινολογικό εργαστήριο, με ακτίνες X. Μία ειδική σκιαστική ουσία χορηγείται από τον τράχηλο της μήτρας και καθώς αυτή διέρχεται μέσα από έσω γεννητικά όργανα λαμβάνεται μια σειρά ακτινογραφιών. Αν και μας δίνει σημαντικές πληροφορίες, η μέθοδος αυτή, έχει αυξημένη ακτινοβολία και κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση στη σκιαγραφική ουσία, ενώ χαρακτηρίζεται «άβολη» από τις γυναίκες και συνήθως προκαλεί ελαφριά δυσαρέσκεια κατά τη διάρκεια και λίγο μετά την εξέταση.

Υπάρχει πλέον διαθέσιμη και η ανώδυνη υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία με αφρό για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας σαλπιγγικής αιτιολογίας. Το ExEm Foam επιτρέπει την εύκολη διάγνωση της σαλπιγγικής διαπερατότητας. Η Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία, αποτελεί την πλέον σύγχρονη τεχνική ελέγχου της διαβατότητας των σαλπίγγων, χρησιμοποιώντας σκιαγραφικό αφρού (HyFoSy) το οποίο εντοπίζεται εύκολα κατά τη διάρκεια του ενδοκολπικού υπερήχου. Ο συγκεκριμένος αφρός έχει αναπτυχθεί ειδικά για την υπερηχογραφική απεικόνιση των γυναικολογικών οργάνων και φέρει την ειδική ευρωπαϊκή σήμανση συμμόρφωσης CE.

Μετά την έγχυση του αφρού στις σάλπιγγες διαμέσου της ενδομητρικής κοιλότητας, πραγματοποιείται η λήψη υπερηχογραφικών εικόνων, έτσι ώστε να ελεγχθεί η διαπερατότητα των σαλπίγγων υπογόνιμων ασθενών. Μετά το πέρας της εξέτασης λαμβάνετε βεβαίωση από τον ιατρό, ο οποίος είναι πιστοποιημένος από το ΚΕΣΥ στη διενέργεια και τη γνωμάτευση γυναικολογικού υπερηχογραφήματος.

Η Υστεροσαλπιγγογραφία με Αφρό συμπεριλαμβάνεται στη λίστα εξετάσεων που αποδέχεται η Επιτροπή Εξωσωματικής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Πλεονεκτήματα

  • Ο ειδικός αφρός είναι απλός στη χρήση για ανάδειξη της διαπερατότητας των σαλπίγγων ταυτόχρονα με το υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών.
  • Δεν επιβαρύνει την ασθενή με ακτινοβολία, όπως η κλασσική ακτινολογική σαλπιγγογραφία.
  • Αποτελεί μια ανώδυνη εξέταση, εξαιτίας της απουσίας ανάγκης για άσκηση πίεσης στο σκιαστικό, όπως συμβαίνει στην ακτινολογική σαλπιγγογραφία.
  • Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας εξαιτίας της φύσης του σκιαστικού.
  • Η εξέταση αυτή ουσιασικά αντικαθιστά την κλασσική ακτινολογική σαλπιγγογραφία.


Είναι απαραίτητη η εξέταση;

Οι ανωμαλίες των σαλπίγγων αντιπροσωπεύουν έως και το 40% της γυναικείας υπογονιμότητας (Snick et al., 1997, Steinkeler et al., 2009). Η αξιολόγηση της σαλπιγγικής διαπερατότητας είναι ένα από τα πρώτα βήματα που ακολουθούνται στις εξετάσεις γονιμότητας (Chou Phay Lim et al., Human Reproduction, Vol 26, No 5 pp. 967-971, February 26, 2011 – University of Aberdeen).

Ο υπέρηχος HyFoSy (Hysterosalpingo Foam Sonography) είναι μια λιγότερο επώδυνη και λιγότερο χρονοβόρα εξέταση σαλπιγγικής διαπερατότητας σε σύγκριση με την Υστεροσαλπιγγογραφία (HSG) (Kim Dreyer et al., Fertility & Sterility, July 2014 – VU University Medical Center, Amsterdam).

Πότε γίνεται η εξέταση;

Η διαδικασία πραγματοποιείται καλύτερα μεταξύ της 7ης και της 12ης ημέρας του κύκλου σας, αν και οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τη διακοπή της περιόδου είναι εξίσου κατάλληλη. Η διαδικασία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ενώ εξακολουθείτε να αιμορραγείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια μέθοδο αντισύλληψης ή προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του κύκλου που σχετίζεται με το ραντεβού HyFoSy. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει συνεχιζόμενη ή αδιάγνωστη εγκυμοσύνη πριν από το τεστ.

Γρυπάρης Ιωάννης
Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο γιατρό σας καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα

www.renaissance.com.cy

 

 

 

 


Renaissance Cryo Preservation & Health Care LTD

70005565

error: Content is protected !!