close
Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού: 3 τρόποι πρόληψης

Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού: 3 τρόποι πρόληψης

Το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού» (Forgotten Baby Syndrome – FBS), δηλαδή η εγκατάλειψη ενός βρέφους μέσα σε αυτοκίνητο, είναι ένα πρωτάκουστο φαινόμενο στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ παρόλα αυτά είναι αρκετά γνωστό, αφού σημειώνονται πάνω από 30 θάνατοι ετησίως λόγω αυτού. Αν και η βιβλιογραφία επί του φαινομένου δεν είναι μεγάλη, υπάρχουν ειδικοί που έχουν αφοσιωθεί στην μελέτη του και στις συνθήκες υπό τις οποίες συμβαίνουν αυτά τα δυστυχήματα.Οι έρευνες δείχνουν πως όλοι είμαστε επιρρεπείς σε αυτό το φαινόμενο.

Τρόποι πρόληψης

Το πρώτο βήμα για την πρόληψη αυτών των τραγωδιών είναι να κατανοήσουμε ότι η ανθρώπινη μνήμη μπορεί να είναι ελαττωματική και ότι αυτές οι “αποτυχίες μνήμης” μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε – χωρίς αυτό να δικαιολογεί τις αδικαιολόγητες συνέπειές τους, να συμπληρώσουμε εμείς.

Το δεύτερο, είναι να δημιουργούμε στρατηγικές που θα μπορούν να ακυρώσουν το μοτίβο μιας συνήθειας. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του μωρού που συζητάμε, να έχουμε την τσάντα με τα πράγματα του μωρού στο κάθισμα δίπλα μας, ή το μπουφάν μας στο πίσω κάθισμα, κάτι που θα μας “αναγκάσει” να έχουμε επαφή με την σημερινή -κάθε φορά – πραγματικότητα και τις ευθύνες της.

Τρίτο, ο Cybex Αισθητήρας Ασφαλείας SensorSafe.

Το κλιπ SensorSafe τοποθετείται στις ζώνες ασφαλείας του παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου και με ειδική εφαρμογή που εγκαθίσταται στο smartphone ή iphone του γονέα, στέλνει ειδοποιήσεις για την αποφυγή κρίσιμων καταστάσεων όπως αν το παιδί ξεκουμπώσει το κλιπ, αν το παιδί κινδυνεύει να πάθει θερμοπληξία λόγω αλλαγής της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας ή επειδή έμεινε μόνο του στο αυτοκίνητο, ή αν το παιδί είναι καθισμένο πάρα πολλή ώρα.

Το Κλιπ SensorSafe μπορείς να το βρεις εδώ

error: Content is protected !!