close
Burnout: Όταν η μαμά είναι σωματικά και ψυχικά εξαντλημένη

Burnout: Όταν η μαμά είναι σωματικά και ψυχικά εξαντλημένη

Γράφει η Χριστιάνα Τζίνι, corporate women’s coach

Burnout, εσύ θα το γλιτώσεις;

Υπέροχη και τελειομανής! Το πρόγραμμά σου τόσο φορτωμένο και εξουθενωτικό, μα εσύ τα καταφέρνεις. Κάποιες φορές ίσως νιώθεις περήφανη που τα καταφέρνεις παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις.

Βλέπεις, το πρότυπο της γυναίκας και ειδικά της μάνας που έλαβες μεγαλώνοντας ήταν αυτό της ακούραστης και σιωπηλής γυναίκας που μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των πάντων εκτός από τις δικές της.

Είναι αμέτρητες οι φορές που σκέφτηκα «Τι στο καλό μάνα είμαι εγώ; Γιατί δεν τα καταφέρνω όπως οι άλλες;» και έπειτα σταματώ και ρωτώ…για ποιες άλλες μιλώ; Όλες στο ίδιο καζάνι βράζουμε (burnout – βράζουμε, ωραίος συνειρμός ε;).

Ε λοιπόν, «σόρρυ» που θα σε απογοητεύσω αλλά δεν θα χωρέσεις ποτέ στο πρότυπο εκείνο. Δεν μπορείς. Παλιά η γυναίκα ήταν μονοδιάστατη ύπαρξη: Καθάρισμα, φαγητό και παιδιά.

Τώρα…ένα χάος: Καθάρισμα, φαγητό, παιδιά, ομορφιά, καριέρα, κοινωνικοποίηση και ανάγκη για κάλυψη των βιολογικών, πνευματικών και συναισθηματικών αναγκών της.. Α! ξέχασα…και υπέροχη σύντροφος! Άχ… κουράστηκα ήδη.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Deloitte Global, σχεδόν το 50% των γυναικών στον κόσμο έχει βιώσει πρόσφατα burnout. Οι συμμετέχουσες της έρευνας ήταν 5.000 εργαζόμενες γυναίκες από 10 διαφορετικές χώρες, σε πολλές από τις οποίες παρατηρήθηκαν «ανησυχητικά ποσοστά» άγχους κι εργασιακής εξάντλησης.

Το σύνδρομο Burnout είναι μια κατάσταση συναισθηματικής, σωματικής και ψυχικής εξάντλησης, η οποία προκαλείται από υπερβολικό και παρατεταμένο στρες, κυρίως εξαιτίας της εργασίας.

Η εξάντληση αυτή μειώνει την παραγωγικότητα και την ενέργεια, αφήνοντας σε να νιώθεις όλο και πιο αβοήθητη, κυνική ή ακόμα και αγανακτισμένη.

Κάποια σημάδια του Burnout είναι:

Νιώθεις συνεχώς κουρασμένη και αρρωστάς πολύ συχνά
Έχεις συχνούς πονοκέφαλους ή μυϊκούς πόνους
Τρως περισσότερο ή λιγότερο από ότι συνήθως και ο ύπνος σου είναι άστατος.
Νιώθεις συχνά το αίσθημα αποτυχίας και αυτο-αμφιβολίας και αποφεύγεις να συναναστρέφεσαι με άλλους
Όλα σου φαίνονται άτονα και γίνεσαι όλο και πιο κυνική και αρνητική
Αποφεύγεις τις ευθύνες και αναβάλλεις ή καθυστερείς την ολοκλήρωση των εργασιών σου

Ξέρω ότι είσαι δυνατή και μπορείς να αντέξεις πολλά, μα δεν είναι ανάγκη. Μπορείς να ξεκινήσεις να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με περισσότερη συμπόνοια και αγάπη. Να σε προσέξεις λιγουλάκι.

Εάν έχεις πολλά από τα πιο πάνω, σε παρακαλώ μην αγνοήσεις το κάλεσμα να νοιαστείς για τον εαυτό σου. Ένα τον έχεις!

Ξεκίνα να βλέπεις την πραγματικότητα με άλλα μάτια. Πώς και πόσο καλύπτεις τις δικές σου ανάγκες; Ποιοι είναι οι στόχοι και τα όνειρά σου; Πόσο υγιές είναι το σώμα σου; Πόσες ώρες κοιμάσαι;

Τρόποι για να γλυτώσεις τη φωτιά;

  • Μέσα στη μέρα σου κάνε μικρές παύσεις και αναρωτήσου «Πώς νιώθω και τι θέλω αυτή τη στιγμή;». Η επαφή με τον εαυτό σου είναι απαραίτητη.
  • Δημιουργήσε ένα ενδυναμωτικό επαγγελματικό και προσωπικό σύστημα υποστήριξης γύρω σου. Ξεκίνα να αναθέτεις εργασίες σε άλλους. Μπορεί να είσαι σούπερ-γούμαν αλλά αλήθεια, δεν χρειάζεται.
  • Μίλησε με άτομα που σε κατανοούν και δούλεψε με ειδικούς που θα σε βοηθήσουν να βάλεις προτεραιότητες και να φτάσεις τους στόχους σου. Δημιούργησε στενές, υποστηρικτικές σχέσεις.
  • Ξεκίνα να θέτεις τα πιο μικρά όρια στους γύρω σου μέχρι να μπορέσεις να θέσεις μεγαλύτερα και αυστηρότερα εκεί που χρειάζεται.

Το δυσκολότερο από όλα για μένα ήταν και παραμένει ο χρόνος ξεκούρασης, να μην κάνω τίποτα απολύτως για κάποιο χρονικό διάστημα. Συνεχίζω με μικρά βηματάκια να απελευθερώνω το πρότυπο της ακούραστης, ασταμάτητης γυναίκας που τα μπορεί όλα.

Είναι στιγμές που νιώθω περήφανη που κάθομαι και βάζω τα πόδια μου ψηλά, που ξαπλώνω στην άμμο χωρίς κανένα πρέπει να τρελαίνει το κεφάλι μου και που συναντώ τις φίλες μου για να μιλήσω περί ανέμων και υδάτων!

Ξεκινώ να απολαμβάνω το νέο πρότυπο που δημιουργώ και εύχομαι να νιώθεις το ίδιο κι εσύ. Γιατί ξέρεις…όπως πάντα ή έννοια μου είναι αυτές που μας παρακολουθούν και που μεγαλώνουν με εμάς ως πρότυπα.

Μεγάλη ευθύνη και μεγάλη ευλογία η αυτό-αγάπη…

Εάν νιώθεις ότι έφτασε η ώρα να αγαπήσεις εσένα περισσότερο και να συμπορευτείς με γυναίκες που θέλουν να δημιουργήσουν ένα πιο υγιές πρότυπο για τις επόμενες γενιές ρίξε μια ματιά στην κοινότητα προσωπικής ανάπτυξης γυναικών Women Evolve (WE).

H WE είναι μια διαδικτυακή κοινότητα προσωπικής ανάπτυξης μόνο για γυναίκες, με κύριο σκοπό την εκπαίδευση και τη συναισθηματική ενδυνάμωση τους. Μέσα από διαδικτυακές αλλά και κατά πρόσωπο ομαδικές συναντήσεις ωριμάζουμε, διασκεδάζουμε και προσανατολιζόμαστε ώστε να δημιουργήσουμε μια πιο απολαύσιμη πραγματικότητα!

Κανείς δεν μπορεί να προσφέρει από ένα άδειο ποτήρι. Αν θες να προσφέρεις αγάπη τότε κράτα το ποτήρι της αγάπης σου γεμάτο.

Και να θυμάσαι υπέροχή μου… «Τον εαυτό σου και τα μάτια σου!».

Βρες περισσότερες πληροφορίες εδώ

error: Content is protected !!