close
5 κανόνες των νεογέννητων που δεν ισχύουν για τα πρόωρα μωρά!

5 κανόνες των νεογέννητων που δεν ισχύουν για τα πρόωρα μωρά!

Κανόνας #1 Δώστε άφθονα ερεθίσματα στο μωρό

Τα τελειόμηνα μωρά όταν γεννιούνται, είναι έτοιμα για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο. Οι γονείς μπορούν να μιλήσουν και να παίξουν μαζί τους, να τα διαβάσουν κάτι και να τους δώσουν ευκαιρίες για να ασκηθούν.

Τα πρόωρα μωρά όμως είναι στον κόσμο χωρίς να είναι έτοιμα. Οι γιατροί συνιστούν να τα φερόμαστε σαν να είναι ακόμα στη μήτρα. Πρέπει να κοιμούνται όσο χρειάζονται, να υπάρχει χαμηλός φωτισμός και ησυχία στο χώρο όπου βρίσκονται. Πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερη αλληλεπίδραση, γιατί κάθε τους κίνηση σημαίνει ότι χάνονται πολύτιμες γι’ αυτά θερμίδες.

Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό καθώς, όπως κάθε νέος γονέας, θέλετε να γνωρίσετε το νέο μωρό σας. Αλλά όσο περισσότερο αφήσετε το πρόωρο μωρό σας , τόσο το καλύτερο που θα αναπτυχθούν.

Κανόνας #2 Τα μωρά λατρεύουν τα χάδια και το μασάζ

Όχι όμως τα πρόωρα. Απλώς δεν είναι νευρολογικά έτοιμα για χάδια και αγγίγματα. Το νευρικό τους σύστημα θα έπρεπε να έχει ακόμη ένα μαξιλάρι του αμνιακού υγρού γύρω του.

«Αντ ‘αυτού, στα πρόωρα αρέσει να είναι όπως ακριβώς ήταν στη μήτρα,” λέει η Tenielle Langevin, μια νοσοκόμα στη ΜΕΝΝ στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Λέει στους γονείς να κρατούν τα μωρά τους σταθερά, σε κοίλα στάση.

Μόλις τα μωρά είναι αρκετά σταθερά για τη στάση κανκγουρό, μπορείτε να τα κρατήσετε έτσι ώστε να υπάρχει επαφή δέρμα με δέρμα ενώ κοιμούνται. Τα μωρά το βρίσκουν αυτό πολύ χαλαρωτικό, γιατί το να κρατιούνται με τον τρόπο αυτό τους θυμίζει όταν ήταν μέσα στην μήτρα.

Κανόνας #3 Πάντα το μωρό να κοιμάται ανάσκελα

Οι γονείς διδάσκονται αυτό ως μια απλή αλήθεια – ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το μωρό σας από το σύνδρομο αιφνιδιου θανάτου είναι να το βάζετε να κοιμάται ανάσκελα. Έτσι, οι γονείς είναι συχνά ανησυχούν όταν βλέπουν τα μικροσκοπικά τους θαυματάκια να κοιμούνται μπρούμυτα μέσα στη ΜΕΝΝ.

Υπάρχουν δύο λόγοι που τα πρόωρα σπάνε αυτόν τον κανόνα. «Αυτός ο τρόπος μπορεί να βελτιώσει την παροχή οξυγόνου στους πνεύμονές τους», λέει η Jennifer Gunter, γυναικολόγος και συγγραφέας του The Preemie Primer. “Επίσης, τα πρόωρα φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα όταν κοιμούνται μπρούμυτα. Χουχουλιάζουν, με τα χέρια τους να στηρίζονται κάτω από το σώμα τους. Ανάσκελα είναι αδύνατον να νιώσουν έτσι.” Τα πρόωρα μωρά στη ΜΕΝΝ παρακολουθούνται συνεχώς, έτσι είναι απόλυτα ασφαλή να κοιμούνται μπρούμυτα εκεί.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα πρόωρα μωρά να ξαπλώνουν ανάσκελα μόλις είναι ιατρικώς σταθερά – από 32 εβδομάδων τουλάχιστον. Μόλις πάρετε το μωρό σας στο σπίτι όμως, θα πρέπει να το βάζετε πάντα ανάσκελα.

Κανόνας #4 Μην ξυπνάτε ποτέ ένα μωρό που κοιμάται

Κανονικά λέγεται στους γονείς να μην ξυπνάνε το παιδί, αφού θα ξυπνήσει μόνο του αν χρειαστεί κάτι ή αν πεινάσει. Και τα πρόωρα χρειάζονται ύπνο, σωστά;

Οι γονείς των πρόωρων μωρών πρέπει να ταΐζουν συχνά το μωρό, τουλάχιστον κάθε τρεις ώρες, μερικές φορές κάθε δύο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να ξυπνήσει το μωρό από έναν βαθύ ύπνο.

Κανόνας #5 Μην δίνετε μπουκάλι σε ένα μωρό που θηλάζει

Οι μητέρες που θέλουν να θηλάσουν συνήθως αποφεύγουν να δώσουν στο μωρό τους μπουκάλι τουλάχιστον για τις πρώτες εβδομάδες. Αν ένα μωρό χρησιμοποιήσει μπουκάλι, μετά ίσως του είναι δύσκολο να επιστρέψει στο στήθος.

Αλλά με τα πρόωρα μωρά η κατάσταση είναι διαφορετική. Πρέπει να τραφούν χωρίς να ξοδέψουν πολλή ενέργεια. Έτσι τα πρόωρα συχνά τρέφονται με μητρικό γάλα από το μπιμπερό. Οι μητέρες που έχουν ακούσει ότι μπουκάλια είναι ο εχθρός του θηλασμού θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, μέχρι το μωρό τους είναι αρκετά ισχυρό για να θηλάσει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι γιατροί προτιμούν να δίνουν στα πρόωρα ειδικά εμπλουτισμένη φόρμουλα για να τους βοηθήσει να κερδίσουν βάρος πιο γρήγορα από ό τι θα γινόταν με το μητρικό. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι το μωρό να κερδίσει αρκετό βάρος και να είναι αρκετά δυνατό για να θηλάσει αποτελεσματικά.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να θηλάσει ένα πρόωρο μωρό εάν ο γιατρός σας συμβουλεύσει. Μπορείτε ταυτόχρον ανα θηλάζετε ώστε να συνηθίσει το μωρό και να δίνετε και μπουκάλι, ώστε να θρέφεται κανονικά.

Πηγή: babycenter.com

error: Content is protected !!