close
Πώς να προετοιμάσεις σωστά το ξένο γάλα

Πώς να προετοιμάσεις σωστά το ξένο γάλα

29 March 2023

Γράφει η Έρρικα Κοκκόση, Μαία-MSc, Σύμβουλο Θηλασμού και Ψυχοπροφύλαξης, Ιδρύτρια της σελίδας Μαίαγάπη και της ιστοσελίδας www.apothilazo.gr

Α. Προετοιμασία, αρχές ασφάλειας και υγιεινής
Ακόμη και όταν τα πακέτα της βρεφικής σκόνης είναι σφραγισμένα, μπορούν μερικές φορές περιέχουν επιβλαβή βακτήρια που θα μπορούσαν να κάνουν το μωρό άρρωστο. Αν και αυτά τα βακτήρια είναι σπάνια, οι όποιες λοιμώξεις που προκαλούν μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός μωρού δεν είναι τόσο δυνατό ούτε τόσο καλά ανεπτυγμένο όσο του ενήλικα. Αυτό σημαίνει ότι τα μωρά είναι πολύ πιο ευαίσθητα σε ασθένειες και μολύνσεις. Επομένως, η καλή υγιεινή είναι πολύ σημαντική κατά την προετοιμασία της βρεφικής φόρμουλας.

  • Όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για το τάισμα του μωρού πρέπει να είναι αποστειρωμένος.
  • Μπουκάλια, θηλές και οποιοσδήποτε άλλος εξοπλισμός σίτισης πρέπει να καθαρίζεται και να αποστειρώνεται πριν από το κάθε τάισμα για να μειώσεις τις πιθανότητες να παρουσιάσει διάρροια.
  • Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς πόσιμο νερό από τη βρύση που έχει φρέσκοβράσει (σε θερμοκρασία 70 ̊C ή παραπάνω).
  • Μην προσθέτεις τίποτα άλλο πέρα από τη βρεφική σκόνη μέσα στο μπουκάλι (ζάχαρη, βότανα, άνθος αραβοσίτου, ρυζάλευρο, κ.ά)
  • Έτοιμη παρασκευασμένη βρεφική φόρμουλα που δεν έχει χρησιμοποιηθεί και διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, πρέπει να πεταχτεί μέσα σε δύο ώρες. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Ακόμα κι αν το ξένο γάλα διατηρείται στο ψυγείο, τα βακτήρια μπορούν ακόμα να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν, απλά πιο αργά. Ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η συμβουλή της μαίας:
Μην βράζεις το νερό εκ των προτέρων ούτε και να το αποθηκεύσεις σε αποστειρωμένα μπουκάλια μέσα στο ψυγείο για μελλοντική χρήση. Το νερό πρέπει να είναι ζεστό όταν το προσθέτεις στη βρεφική σκόνη, ώστε να σκοτώσει τυχόν επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν.

Β. Ετοιμασία ξένου γάλακτος

  • Πλύνε τα χέρια σου προσεκτικά πριν ξεκινήσεις και καθάρισε την περιοχή που θα ετοιμάσεις τη φόρμουλα.
  • Γέμισε τον βραστήρα με τουλάχιστον 1 λίτρο φρέσκου νερού βρύσης.
  • Βράσε το νερό και άφησε το να κρυώσει (μέχρι 30 λεπτά), έτσι ώστε να παραμείνει σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70°C.
  • Τοποθέτησε το μπουκάλι σε μια καθαρή επιφάνεια, αλλά κράτησε τη θηλή και το καπάκι στον αποστειρωτή ή στην κατσαρόλα για να διατηρηθεί καθαρό.
  • Ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή και ρίξε τη σωστή ποσότητα νερού στο μπουκάλι. Γέμισε τη μεζούρα που παρέχεται στο κουτί με τη φόρμουλα και ίσιωσε την επιφάνεια της σκόνης με την άκρη ενός καθαρού, στεγνού μαχαιριού.
  • Βάλε τη σκόνη στο μπουκάλι με το νερό, χρησιμοποιώντας τον σωστό αριθμό από μεζούρες για την ποσότητα νερού που έχεις βάλει, όπως υποδεικνύεται στις οδηγίες του κατασκευαστή. Κρατώντας την άκρη της θηλής, βάλε τη στο μπουκάλι.
  • Στη συνέχεια βίδωσε τον δακτύλιο συγκράτησης πάνω στο μπουκάλι.
  • Κάλυψε τη θηλή με το καπάκι και ανακίνησε το μπουκάλι μέχρι η σκόνη να διαλυθεί.
  • Κρύωσε τη φόρμουλα κρατώντας το κάτω μισό του μπουκαλιού κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
  • Δοκίμασε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του καρπού σου πριν το δώσεις στο μωρό σου. Θα πρέπει να είναι η θερμοκρασία του σώματος, που σημαίνει ότι θα πρέπει να το αισθάνεσαι ζεστό, αλλά όχι καυτό.

 

Αν ενδιαφέρεσαι να ενημερωθείς και να υποστηριχθείς σωστά σε θέματα που αφορούν το θηλασμό κι αποθηλασμό: Σελίδα «Μαίαγαπη» στο facebook: https://www.facebook.com/maiagapierica Ιστοσελίδες: www.apothilazo.gr και www.maiagapi.com
Ομάδα Υποστήριξης Μητέρων Αποθηλάζω με αγάπη στο facebook:
https://www.facebook.com/groups/apothilazo
Σεμινάριο «Προσφέροντας ξένο γάλα με αγάπη»: maiagapi.errika@gmail.com

Το άρθρο επιμελήθηκε η μαμά Άννα Έλληνα instagram.com/newgenmama/

 

error: Content is protected !!