close
Τα 3 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν μαλώσεις το παιδί σου

Τα 3 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν μαλώσεις το παιδί σου

18 March 2023

Ο ρόλος του γονιού δεν είναι ένας εύκολος ρόλος. Πολλές φορές μπορεί να νευριάσεις με το παιδί σου και να θέλεις να φωνάξεις. Αυτό είναι 100% υγιές, όμως, θα πρέπει να ξέρεις να θέτεις τα όρια στον εαυτό σου!

Όταν είσαι σε ήρεμη κατάσταση, μπορείς να εξηγήσεις πολύ καλύτερα στον οποιονδήποτε τι σε ενόχλησε ή τι έκανε λάθος. Αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύει περισσότερο και στην περίπτωση του παιδιού σου.
Γι’ αυτό μάθε τα 3 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν μαλώσεις το παιδί σου.

1. Σκέψου αν πραγματικά είναι τόσο σοβαρό αυτό που έκανε
Μάθε να ξεχωρίζεις και να δίνεις σωστή βαρύτητα στο καθετί. Αν καθίσεις και το σκεφτείς ήρεμα και λογικά, σύντομα θα καταλάβεις ότι τις περισσότερες φορές αυτό που έκανε το παιδί σου και θέλεις να το μαλώσεις δεν είναι τόσο σημαντικό ώστε ν’ αρχίσεις τις φωνές.

Λάθη κάνουμε όλοι, ακόμα κι εμείς οι μεγάλοι! Πόσο μάλλον ένα μικρό παιδάκι που τώρα ανακαλύπτει τον κόσμο και μαθαίνει να φέρεται. Είσαι σίγουρη ότι σ’ αυτή την τόσο κρίσιμη φάση της ζωής του θέλεις να δώσεις το παράδειγμα του τσακωμού και των ουρλιαχτών;

2. Φρόντισε να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου
Μην φοβάσαι να παραδεχτείς στον εαυτό σου, αλλά και στο παιδί σου, πως αυτή τη στιγμή είσαι πολύ θυμωμένη για να το διαχειριστείς. Πάρε λίγο χρόνο, απαλλάξου απ’ τον υπερβολικό θυμό σου -αφού σκεφτείς και το πόσο σημαντικό είναι αυτό που έκανε- και μόλις νιώσεις ότι έχεις την ψυχραιμία να το διαχειριστείς, βρες τον σωστό τρόπο και προσέγγισε το παιδί σου.

3. Κατάστρωσε στρατηγική
Πριν φτάσεις στο σημείο να προσεγγίσεις το παιδί σου, φρόντισε να έχεις στο μυαλό σου τι ακριβώς θα του πεις. Το παιδί σου για να μάθει το λάθος του -όποιο κι αν είναι- θέλει εξηγήσεις κι όχι απειλές.

Εξήγησέ του γιατί ήταν λάθος αυτό που έκανε και δώστου ένα παράδειγμα σωστής συμπεριφοράς.

Φρόντισε να έχεις πάντα στο μυαλό σου το εάν γνώριζε το παιδί ότι αυτό που έκανε δεν ήταν σωστό, γιατί αν δεν το γνώριζε, θα πρέπει να έχεις υπομονή και ν’ αφιερώσεις περισσότερο χρόνο ώστε να του εξηγήσεις με επιχειρήματα τι έκανε λάθος.

Πηγή: ipop.gr

error: Content is protected !!