close
4 Κλειδιά για μία καλή επικοινωνία με το παιδί μου

4 Κλειδιά για μία καλή επικοινωνία με το παιδί μου

2 March 2023

Γράφει η Αποστολία Νάκα, Βρεφονηπιοκόμος -Ειδική παιδαγωγός

Μέσα σε ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον το παιδί μπορεί να αναπτύξει τις σχέσεις του, να εκφράσει τα συναισθήματά του, καθώς και να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Ως γονείς χρειάζεται πάντα να καλλιεργούμε καθημερινα βασικές δεξιότητες για να δώσουμε στα παιδιά μας φτερά για να πετάξουν.

Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σου τα τέσσερα βασικά κλειδιά για μία καλή επικοινωνία με το παιδί σου σε όποια ηλικία και αν ειναι .

Νο 1 Εμπιστοσύνη
Ένα από τα πιο σπουδαία και κυριότερα σημεία που χρειάζεται να επενδύσουμε είναι να εμπιστευόμαστε το παιδί μας, να το κάνουμε να πιστέψει στον εαυτό του.
Οι μαγικές φράσεις ‘ Μπορείς να τα καταφέρεις‘ ‘Πιστεύω σε σένα‘ καλλιεργεί καθημερινά την αυτοπεποίθησή του παιδιού μας.

Νο 2 Ενεργητική ακρόαση
Ακουω .Ίσως και το πιο σημαντικό στην ανθρώπινη επικοινωνία είναι να ακούω τα παιδιά μου σε ότι θέλουν να μου πουν. Σε πολύ μικρές ηλικίες τα παιδιά ακόμα δεν έχουν αναπτύξει τη λεκτική τους δεξιότητα κάτι το οποίο σημαίνει ότι δείχνουν με κάθε τρόπο αυτό που θέλουν να μας πουν, ειτε μέσα από την γκρίνια, τον θυμό το κλάμα, την αντίδραση.
Ενεργητική ακρόαση σημαίνει καταλαβαίνω το συναίσθημα του, προσπαθώ να καταλάβω πώς αισθάνεται .

Το παιδί μας έστειλε ένα μήνυμα, το μήνυμα ελήφθη από τον γονέα;
Η ενεργητική ακρόαση με πολύ απλά λόγια είναι ένα είδος επικοινωνίας. Βοηθάμε με τις κατάλληλες ερωτήσεις να ανακαλύψουν τα παιδιά ακριβώς αυτό το οποίο αισθάνονται αλλά και φέρει ως αποτέλεσμα μία πολύ δυνατή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιού και γονέα και θα καταλάβεις στο τέλος το γιατί.
Η ενεργητική ακρόαση κάνει το παιδί να έρθει αντιμέτωπο με όλα τα συναισθήματα είτε αυτά τα οποία το ευχαριστούν είτε αυτά τα οποία τα κάνουν να νιώθουν άσχημα. Η τεχνική της ενεργητικής ακρόασης δεν είναι κάτι που διευκολύνει μόνο τη σχέση μεταξύ του γονέα με παιδί αλλά ακόμα και τη σχέση με τον οποιονδήποτε συνάνθρωπό μας.

Θέσε λοιπόν σωστές ερωτήσεις για να λάβεις και σωστές απαντήσεις.

Μέσω της ενεργητικής ακρόασης όπως είπα και λίγο παραπάνω φέρνουμε το παιδί σε επαφή με όλα τα συναισθήματα με όλα εκείνα τα οποία αισθάνεται βοηθώντας το παιδί να σκέφτεται σε τι κατάσταση βρίσκεται, να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, αλλά και μόνο του να βρίσκει λύσεις.

Αυτό βέβαια έχει και κάποιες προϋποθέσεις:

  • Να θέλεις να ακούσεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου το οποίο μπορεί να είναι το παιδί σου
  • Να θέλεις να τον βοηθήσεις ειλικρινά και να αποδεχθείς στο συναίσθημα του
  • Και να δείξεις εμπιστοσύνη στην ικανότητα του μπορεί να το χειριστεί

Πάμε τώρα να το δούμε στην πράξη με μία απάντηση μέσω ενεργητικής ακρόασης και μέσω μη ενεργητικής ακρόασης.

Ας υποθέσουμε ότι έρχεται από το σχολείο το παιδάκι σου και κλαίει.
Το ρωτάς τι συνέβη και κλαίει. Το ακούς με όλη σου την προσοχή.
Αν λειτουργήσεις μέσω της ενεργητικής ακρόασης θα καταλάβεις το συναίσθημα του και αυτό το οποίο θα του πεις είναι: ” θα πρέπει να αισθάνεται πολύ άσχημα που έγινε ένα τέτοιο γεγονός.”

Αν λειτουργήσουμε μέσω της μη ενεργητικής ακρόασης η απάντησή μας θα ήτανε από θέση άμυνας . Δηλαδή θα προσπαθούμε να δώσουμε μία λογική λύση πάνω στο πρόβλημα αυτό. Όταν επιλέγουμε να αντιδράσουμε χωρίς την ενεργητική ακρόαση το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε το συναίσθημα του.

Εν κατακλείδι η ενεργητική ακρόαση είναι εκείνες οι ερωτήσεις που χρειάζεται να κάνεις στο παιδί σου επιβεβαιώνοντας το συναίσθημα του όπως για παράδειγμα:

  • Θα πρέπει να σε στεναχώρησε πολύ αυτό το γεγονός.
  • Αισθάνθηκες πολύ άσχημα που τσακώθηκες με τον αγαπημένο σου φίλο;

Νο 3 Οριοθέτηση

Ένα ακόμα σπουδαίο κλειδί για μία καλή επικοινωνία που αγκαλιάζει και την ενεργητική ακρόαση. Το ότι ακούμε και το σεβόμαστε δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε και τα πάντα και είμαστε δίπλα του για να το βοηθήσουμε να μάθει. Σε αυτό το σημείο πολλές φορές μπερδευόμαστε , επειδή πιστεύουμε πως αν βάλουμε όρια, δεν το ακούμε. Ως γονείς χρειάζεται να του διδάξουμε πώς και εκείνο θα μάθει να οριοθετεί και να προστατεύει τον εαυτό του. Να θυμάσαι πως το σημερινό όχι σου , είναι το Όχι που θα πει και εκείνο αύριο σε μία επικίνδυνη συμπεριφορά.

Το Όχι που θα χρειαστεί για να προστατέψει τον εαυτό του σε μία παρενόχληση
το Όχι που θα χρειαστεί να πει για να προστατέψει τον εαυτό του.

Κλείνοντας το τελευταίο κλειδί είναι η επιβράβευση.
Αναγνωρίζουμε πάντα την προσπάθεια και την κούραση που έχει καταβάλει . Δεν έχει σημασία αν θα τα καταφέρει με την πρώτη αυτό που θέλει να κάνει,δεν επιβραβεύουμε αλλωστε το αποτέλεσμα αλλά την πραξη του.

Ο εποικοδομητικός διάλογος λοιπόν είναι ένα έργο που εξελίσσεται καθημερινά με το παιδί μας ,μέσα από την καλή επικοινωνία βοηθάμε τα παιδιά μας να μάθουν να ακούν, να σέβονται και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να δημιουργούμε ισχυρούς δεσμούς

Αποστολία Νάκα, Βρεφονηπιοκόμος -Ειδική παιδαγωγός

https://www.facebook.com/parents4ever

error: Content is protected !!